
Les plataformes es reivindiquen en l'organització de consultes enfront dels partits
Proposen que se celebrin el 13 de desembre · La PDD alerta del 'risc de trivialitzar el procés i aigualir-ne els resultats'
Les plataformes sobiranistes reclamen el paper de les entitats i la societat civil en la organització de les consultes independentistes arreu del país enfront del paper protagonista que estaven adquirint els partits polítics en els darrers dies. En una reunió celebrada aquest dijous al vespre amb presència de Deumil.cat, la PDD, Sobirania i Progrés, Sobirania i Justícia, Osona Decideix, el MAPA i altres entitats proposen als municipis interessats en celebrar consultes la data del 13 de desembre, que la pregunta sigui la mateixa arreu i fixar un protocol organitzatiu. La PDD ha advertit del 'risc de trivialitzar el procés' i demana que les noves consultes sorgeixin de la societat civil organitzada 'sense imposicions d'instàncies polítiques'.
En un comunicat, expliquen que a la reunió d'aquest dijous s'ha acordat proposar la data del 13 de desembre per fer el referèndum, que hi hagi una moció estàndard per presentar als plens dels ajuntaments, elaborar un protocol organitzatiu per a les entitats que organitzin el referèndum i utilitzar el domini referendumindependencia.cat per donar informació del procés. Una moció estàndard
La utilització d'una moció estàndard per a totes les consultes del país podria causar una de les primeres divergències entre les diferents sensibilitats polítiques de partits i entitats que estan interessats en organitzar referèndums. La moció presentada per la CUP de Berga, i aprovada pel consistori, a favor de fer-hi una consulta estableix que la pregunta a fer a la capital bergadana hauria de ser 'És vostè partidari que els Països Catalans es constitueixin en un estat lliure, independent i democràtic?' situant com a marc els Països Catalans i no el Principat. Aquesta opció, no és fruit d'un acord de la CUP nacional que es reuneix aquest dissabte, podria ser un dels primers esculls a superar per aconseguir una acció unitària. Tot i això, ni a Berga ha estat un problema perquè CiU i ERC hi votin favorablement, ni a Arenys de Munt hi va haver cap problema a la inversa, ja que la CUP del municipi va considerar que en benefici d'eixamplar la participació la pregunta parlés de Catalunya i no Països Catalans.
La PDD alerta del risc de 'trivialitzar el procés'
La PDD demana 'tranquil·litat' a l'hora de convocar consultes similars en altres pobles o ciutats del país, ja que entenen que la consulta ha de ser 'el resultat d'un procés participatiu endegat per les entitats i associacions cíviques de base, 'sense imposicions d'instàncies polítiques'. És per això que asseguren que és necessari disposar d'infraestructures i mitjans adients per fer-ho 'amb garanties d'èxit' i amb un 'lideratge ferm' de les entitats i associacions dels municipis. Així mateix, aposten per estendre la convocatòria de consultes com una gota d'oli de forma 'constant i contundent' però alerten que si no es compleixen aquestes condicions es corre el risc 'de trivialitzar el procés i aigualir-ne els resultats proporcionant arguments als detractors i als que ens neguen el dret de decidir'.
Notícies relacionades
- Argentona es desmarca i triarà per lliure la data de la seva consulta 18.09.2009.
- Les plataformes sobiranistes també estudien quina és la millor estratègia 17.09.2009.
- Pluja, onades o degoteig de consultes? 16.09.2009.
- Decidim.cat convoca tots els alcaldes el 3 d'octubre per coordinar consultes 15.09.2009.
- Fins a 25 municipis d'Osona s'organitzen per tirar endavant consultes conjuntament 15.09.2009.
- ERC deixa en mans de Decidim.cat l'estratègia coordinada per impulsar consultes simultànies 17.09.2009.