directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 17:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

La multiplicació de les consultes fa que càrrecs locals de CiU, PSC i ICV actuïn al marge de les directrius de partit

L'alcalde de Tortosa, de CiU i promotor de Decidim.cat, titlla la consulta d'Arenys de 'cric mediàtic'

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Càrrecs locals de CiU, PSC i ICV estan impulsant consultes independentistes com la d'Arenys de Munt en diversos municipis de Catalunya, al marge de les directrius marcades per les direccions nacionals dels partits. És el cas de Santa Coloma de Farners, on el PSC ha decidit, conjuntament amb CiU i ERC, presentar una moció si alguna entitat vol encapçalar una consulta per donar-hi suport. Per contra, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), ha deixat clar que l'Ajuntament no donarà suport a cap consulta, quan CDC havia decidit 'acompanyar-les' i no obstaculitzar-les. ICV-Independents per Salt també n'impulsa una a aquest municipi del Gironès, conjuntament amb ERC. després que Iniciativa s'hagi mostrat contrària a donar suport a les consultes.
arenys, consulta, 13-s, gentada
Comparteix
   

El PSC impulsa una consulta a Santa Coloma de Farners

En el cas de Santa Coloma de Farners els regidors de PSC no han seguit les ordres del seu partit a nivell català. En el ple del passat dilluns, els tres grups que formen l'equip de govern (CiU, ERC i PSC) van expressar la seva voluntat de donar suport a 'qualsevol iniciativa' que sorgís d'entitats de la ciutat per fer una consulta popular sobre la independència de Catalunya. L'alcalde, Antoni Solà (CiU), ha avançat que saben que hi ha entitats que treballen en aquesta línia i ha afirmat que, si alguna entitat encapçala la iniciativa, l'equip de govern proposarà una moció al ple per donar-hi suport.

Una actitud que contrasta amb el missatge que llançat des de la seu del PSC al carrer Nicaragua ja que la direcció dels socialistes catalans a nivell nacional no dóna suport a les consultes independentistes. En declaracions a l'ACN, el portaveu del grup municipal del PSC, Rafael Reixach, ha justificat la seva actitud perquè es tracta d'un tema 'molt personal' i ha afegit que tots els membres del partit al consistori estan d'acord en impulsar una consulta. Reixach també ha animat més municipis a sumar-se a la iniciativa que ha protagonitzat Arenys de Munt.

L'alcalde de Tortosa, de CiU i promotor de Decidim.cat, en contra de la consulta


A CiU també hi ha contradiccions. La direcció de CDC va afirmar que acompanyaria aquestes consultes, però que no les impulsaria. Així, la posició del partit que lidera Artur Mas és no posar pals a les rodes a que s'organitzin consultes, tot i que tampoc ha donat l'ordre d'impulsar-les. Més reticents han estat des d'UDC, que s'ha limitat a respectar aquests processos.

En canvi, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), que és promotor de la plataforma Decidim.cat i membre del Consell Nacional de CDC, s'ha decidit per la posició inversa, i ha deixat clar que l'Ajuntament no donarà suport a una consulta popular perquè hi ha una sentència que ho prohibeix. En tot cas, si alguna entitat optés per convocar un referèndum, podria rebre suport a títol individual. Bel ha deixat clar que no és partidari que la ciutat formi part de 'circs mediàtics', com ha qualificat el que va passar a Arenys de Munt.

ICV impulsa una consulta a Salt mentre diu 'no' a nivell nacional, a Igualada, Vilanova i la Geltrú i El Prat de Llobregat


A Salt (Gironès), el pròxim dilluns es votarà una moció per donar suport a una consulta sobre la independència de Catalunya. La presentaran conjuntament el grup municipal d'ERC i ICV- Independents per Salt.

La moció dóna suport explícitament a una consulta independentista: 'donar suport a les iniciatives que puguin sorgir a Salt de celebrar una consulta, com ara una plataforma ciutadana que tingui com a objecte la resposta dels electors a la pregunta 'Esteu d'acord que Catalunya es constitueixi en un estat lliure, independent i democràtic?''. La moció també assegura que, d'acord amb 'el posicionament que ha tingut sempre el nostre ajuntament, considerem que des de Salt també s'ha de recolzar que es pugui fer una consulta ciutadana per saber si els nostres ciutadans desitgen que la nació catalana esdevingui independent'.

La posició del regidor d'ICV-Independents per Salt, David Muñoz, topa amb la de la direcció nacional ecosocialista. En declaracions a l'ACN, la portaveu ecosocialista ha assegurat 'respectar aquests processos i el dret d'opinar i participar' i que cal 'veure en cada ajuntament quina és la moció concreta que es presenta'. Però Ortiz ha deixat clar que el partit 'no estaria a favor de mocions que indiquin en la línia en què la societat civil ha de presentar consultes'. Ortiz ha animat a la societat civil a ser 'dinàmica' i que 'es puguin fer consultes de qualsevol tipus', però no que 'des de l'administració local s'indiqui quin tipus de consultes s'han d'impulsar'. La portaveu ecosocialista ha apel·lat al 'rigor' i al 'sentit comú' per no generar 'frustracions', i ha recordat que 'al final el que compta és l'Estatut, que és l'instrument real que tenim'. Ortiz ha afegit que ICV 'sempre' ha defensat el dret a l'autodeterminació, però que aquest 'no vol dir unívocament independència', sinó que és 'el dret d'un poble a decidir què vol fer'.

ICV va votar en contra dilluns d'una moció similar a Igualada, que instava a 'actuar amb llibertat a totes les entitats civils del municipi' que emprenguin accions similars a la d'Arenys de Munt. Fonts properes als regidors d'ICV a la capital de l'Anoia han explicat a l'ACN que no van rebre cap directriu estricta de la direcció, però que van consultar quina havia de ser la posició i se'ls va recomanar l'abstenció o el vot en contra.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
19 de setembre de 2009, 16.35 h

Hola,



suggereixo que estaria molt bé que els del directe.cat fessin una llista de que vota cada partit en les mocions que es van presentat a cada municipi, indicant a més a més el nombre de regidors d'aquell partit en cada població.

Cal que la informació arribi a tothom


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
19 de setembre de 2009, 13.09 h

El fet de què membres de partits anti consulta o de caire espanyolista o unionista es desmarquin de les bases, ve a confirmar bona part del què he dit al meu comentari de l'article anterior. Penso que molta bona gent i regidors d'aquests partits, possiblement s'hi han afiliat pel què fa les seves línies generals d'actuació, però quan es toca la dignitat personal, com és el nostre cas i la rel de les consultes, és per això que es demarquen. Més n'hi haguessin com aquests, potser adreça... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
19 de setembre de 2009, 05.42 h

Una Catalunya independent es el nostre Somni. I la opresora castellana i PSC de las JONS el nostre mal son.

Peró com diuen els que arriben ...Que no t'asusti la foscor... Perquè desprès vindrà una daurada albada. www.youtube.com/watch?v=pklsCwbj_QM


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
18 de setembre de 2009, 18.59 h

Això és bo, sens cap dubte.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.