directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 16 de juny de 2024 20:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Bellprat ret avui homenatge a la primera alcaldessa del país i de l'estat, d'ERC

Tindrà lloc una trobada d'alcaldesses de Catalunya, es farà la primera exhibició de castelleres dels Castellers de Vilafranca i una cercavila amb gegantes

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'Ajuntament de Bellprat (Anoia) commemora avui el 75è aniversari de l'elecció de la primera alcaldessa de Catalunya i de tot l'Estat, Natividad Yarza, en època de la República. Nascuda a Valladolid, de petita la seva família es va traslladar a Catalunya, on acabaria fent de mestra de Bellpart i essent escollida alcaldessa el 14 de gener de 1934 per ERC. Avui es descobrirà una placa commemorativa, tindrà lloc una trobada d'alcaldesses de Catalunya, es farà la primera exhibició de castelleres dels Castellers de Vilafranca i una cercavila pels carrers del poble amb gegantes. L'acte comptarà amb la presència del president del Parlament, Ernest Benach, i amb la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva (programa complert, en pdf).
natividad yarza, alcaldessa, bellprat, esquerra, república
Comparteix
   

Nativitat Yarza va néixer a Valladolid, filla de Manuel Yarza Lavilla, originari de Brea de Aragón i de Lorenza Planas Ramis, nascuda a Huarte (Navarra). El matrimoni va tenir tres fills, Bernarda, Nativitat i Mariano. El pare treballava de sabater per a l'exèrcit i quan feia pocs mesos que havia nascut la Nativitat, es va haver de traslladar amb tota la família a la plaça militar de Saragossa. El 1876, quatre anys més tard, es van desplaçar tots a Barcelona.

Del 1904 al 1905 va cursar els estudis de mestra a Osca, i el 1906 va començar a exercir a Santa Margarida de Montbui (Anoia), Pontons (Alt Penedès), Vilada (Berguedà), Malla (Osona), Saderra (Oris), Vilanova del Camí (Anoia), Igualada, Gandesa, Cabrera de Mataró, Candasnos i finalment, el juny de 1930, va ser nomenada mestra en propietat de l'escola de Bellprat.

Vinculada als radicalsocialistes, va ser una destacada propagandista i membre de la Junta Directiva del Centre Radical Socialista del Districte IX de Barcelona. El 1933 va ser oradora dels actes d'homenatge a Benito Pérez Galdós i al seixantè aniversari de la proclamació de la Primera República. També va participar activament en la instauració del Centre Radicalsocialista de Bellprat. El juliol de 1933 va ser escollida vicesecretària de la Junta General Constituent de l'Institut Laic Benèfic de Catalunya.

Després del mals resultats dels radicalsocialistes en les eleccions generals del novembre de 1933, va abandonar el partit de Marcel·lí Domingo per encapçalar, poc després, la candidatura d'Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions municipals de Bellprat, i va ser escollida alcaldessa en les eleccions de gener de 1934 convertint-se, així, la primera alcaldessa de Catalunya i de tot l'Estat.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ja hi ha llocs que no volen mallorquins al barri ni llatinoamericans a la casa

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.