directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 8 de desembre de 2024 19:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas considera que les actituds d'Espanya envers Catalunya són pitjors que abans de la transició

El president veu justificat el creixement de la consciència nacional perquè el camí anterior portava a una 'paret infranquejable'

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El president de la Generalitat i secretari general de CDC, Artur Mas, ha considerat aquest dijous que la transició nacional està justificada per l'empitjorament que hi ha hagut en els darrers 25 anys de les actituds pel que fa a 'la normal acceptació de Catalunya en el conjunt de l'Estat'. 'Estem en les actituds de fa un quart de segle o fins i tot en unes actituds pitjors', ha alertat. De fet, ha manifestat que l'esperança de passar un quart de segle en democràcia era que aquestes actituds haguessin canviat, però ha afegit que 'en la mesura que segueixen iguals és que s'ha fet un pas enrere'. 'Això justifica i obliga a fer aquest pas i camí diferent que en diem transició nacional', ha recalcat.

Comparteix
   


Etiquetes
Mas ha estat l'encarregat de cloure l'acte d'entrega del 15è Premi Ramon Trias Fargas d'assaig polític, dins el marc de la Nit de Pensament que organitza la Fundació CatDem. El politòleg Sergi Pardos-Prado ha guanyat el premi per l'obra 'Immigració, hostilitat i competició política: Sobre com al xenofòbia es transforma en resultats electorals'.

El president de la Generalitat ha fet una important referència en la seva intervenció a la transició nacional i al pacte fiscal. Ha admès que no sap on portarà la transició nacional a Catalunya, però ha considerat que 'és un camí nou i necessari'. 'El que sabem és que el camí d'abans només ens portava a una paret molt alta i gruixuda i infranquejable', ha manifestat. Fins i tot ha recalcat que Catalunya s'hagués 'estavellat' i per això ha ressaltat que 'en aquesta transició a un altra estadi s'ha d'agafar un camí que serà sensiblement diferent al reconegut'. Així mateix, ha volgut deixar clar que això no significa que 's'hagi d'escombrar el que s'ha fet fins ara'.

Mas ha insistit en la idea de plantejar el pacte fiscal com una estació en l'anomenada transició nacional i ha recordat la necessitat d'assolir grans consensos en el país per poder tirar endavant aquest objectius. Així mateix, ha alertat dels consensos que només paralitzen i no serveixen per fer res. Ha assenyalat que s'ha d'identificar allò que 'en la societat catalana hi ha consensos reals i permeten avançar' com és, ha dit, el cas del pacte fiscal.

El president també ha parlat de la crisi econòmica i s'ha mostrat convençut que Catalunya 'en contra d'alguns tòpics té una base i una solidesa que queden després de les turbulències'. Mas ha ressaltat que 'en les condicions més difícils de la història el país ha pogut superar-se'.

Així mateix, ha assegurat que un dels encàrrecs de la Catdem ha estat assolit amb la composició del Govern, en el qual s'han obert 'les portes d'una forma generosa i transversal dins del món catalanista a sectors i entitats que sentien l'impuls interior de poder aportar alguna cosa en aquests moments complicats i apassionants que viu Catalunya'. Ha ressaltat que la composició del Govern respon 'a la idea d'obertura i integració'.

Colomines destaca la contribució de la Casa Gran a la victòria de Mas

Per la seva part, el director de la Catdem, Agustí Colomines, ha declarat que en un moment es va creure que la fundació 'podria ser la fàbrica d'idees de la Casa Gran del Catalanisme' i ha afegit que 'd'això se'n parla ara ben poc'. De fet, s'ha mostrat convençut que 'el procés d'integració d'un espai obert de persones de procedències i sensibilitat distintes va contribuir considerablement o poderosament a la victòria del president Mas'. Colomines ha declarat que ara s'ha obert una nova etapa en la fundació que bascularà sobre la idea de la transició nacional i en omplir de contingut aquesta idea.

Colomines ha destacat que volen ajudar des de la fundació a fer entendre què és el pacte fiscal, perquè és necessari i estendre aquesta idea. Per això, ha explicat que han reeditat el llibre de Ramon Trias Fargas, 'Narració d'una asfixia premeditada'. Ha manifestat que ara la idea del pacte fiscal 'serà un motiu de la Fundació'. Així mateix, ha apuntat que un altra aspecte és l'aprofundiment de la democràcia. 'Aquests dies hem vist certs moviments al carrer que estan prenyats d'una crítica a la democràcia i que ens porta sovint a un carreró sense sortida i fa que aquells que critiquen la democràcia ens empeny al totalitarisme i a res més', ha assenyalat. En aquest sentit, ha apostat per una democràcia renovada i aprofundida on les normes es poden canviar.

L'acte ha comptat amb la presència de diversos membres de la direcció nacional de Convergència com el secretari general adjunt de CDC i president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol; el secretari executiu de projecte, estudis i programes, i portaveu del Govern, Francesc Homs; el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el portaveu de CiU al Parlament de Catalunya, Jordi Turull, així com l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
mario fletxa bcn
24 de juliol de 2011, 21.27 h

No us el creieu és el mentider més arrossegat que conec.
Si marxés li pagarien el sou de president vitalici?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Karme fletxa Alt Penedès
23 de juliol de 2011, 10.06 h

Doncs ja ho saps Artur, la solució es la Independència. Tu mateix, però jo crec que son faves contades i es de calaix.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2 Assumpta Tallaferro
23 de juliol de 2011, 09.32 h

Estic completament d'acord amb el president Mas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
23 de juliol de 2011, 08.36 h

I, mentre tant, el govern central considera 'inconstitucional' la normativa catalana que reconeix l'aranès com a llengua d'ús preferent a la Val d'Aran.
Des de quant tenir una llengua pròpia ha de ser "inconstitucional"?
No hauria de ser, en democràcia, inconstitucional la constitució espanyola?


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Espanya no amnistia a Catalunya ni va advertir dels atemptats terroristes que causaren morts

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.