La Plataforma per la Llengua lliura al Govern una panera de productes etiquetats en català
Amb motiu de la fi del termini perquè les empreses s'adaptin al nou Codi de consum, que equipara el català al castellà en l'etiquetatge
La Plataforma per la Llengua ha entregat unes paneres de productes etiquetats en català al portaveu del Govern, Francesc Homs. La trobada s'ha produït amb motiu de la fi del termini per a les empreses per adaptar-se al nou Codi de consum aquest 23 de juliol, que equipararà el català al castellà en l'etiquetatge. Homs ha reiterat que es vol propiciar l'adaptació a la llei per la via de la persuasió, l'acord i el convenciment, tot i que no ha descartat que 'si convé posar multes ho farem d'acord amb la normativa vigent'. 'No té cap sentit que quan es parli de sancions relacionades amb la llengua castellana es vegi com el més normal del món mentre que les sancions amb el català es vegin com un improperi', ha reblat.
Francesc Homs, ha definit el posicionament del Govern respecte l'etiquetatge en català en dues direccions. D'una banda, cap enfora, amb 'el ple reconeixement de la llengua catalana per part de la Comunitat Europea' i cap endins, amb 'l'aplicació del nou Codi de consum resultant d'una moció aprovada en l'últim trimestre'.Pel que fa a l'aplicació de la nova llei d'etiquetatge, el Govern és partidari 'd'acompanyar les empreses perquè s'adaptin a la llei' i aposta 'per la via de la persuasió, 'com es fa en tota la política lingüística'.
L'informe de Plataforma per la Llengua
L'entitat ha elaborat un informe amb 10 punts on destaca que dels principals productes de les 30 marques més venudes a l'estat espanyol, només un està etiquetat en català. En aquest sentit, dins d'aquesta mostra, fins a 19 llengües tenen més presència a les etiquetes d'aquests productes.
També ressalten que el fet que el castellà sigui també obligatori a Catalunya és un fet 'excepcional en el context europeu'. Ho argumenten comparant l'estat del neerlandès a Bèlgica, l'alemany a Suïssa o el finès a Finlàndia.
Bernat Gasull, membre de Plataforma per la llengua, ha recordat que 'fa 70 anys, el franquisme obligava a etiquetar en castellà a Catalunya'. A data de 30 de juny 'hi ha 198 disposicions que obliguen a etiquetar en castellà les dades de productes distribuïts a Catalunya'. Amb aquesta llei, 's'equiparen ambdues llengües'. Gasull ha destacat que per primera vegada l'obligació és compartida, 'assumim un dret com a consumidors que tenien tots els consumidors comparables en l'àmbit europeu'.