directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 17 d'abril de 2024 00:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

CiU no impulsarà consultes però permetrà que els grups municipals ho facin

La prioritat no són les consultes sinó 'superar la crisi'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Després de les diverses declaracions contradictòries entre Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida al voltant de les consultes populars, amb el primer assegurant que CiU les acompanyarà i el líder d'Unió contradient-lo i negant-los el suport, aquest dilluns l'executiva nacional de CiU ha establert la postura definitiva del partit pel que fa a les consultes. Enduts per un pragmatisme similar a l'exhibit durant la festa de la Rosa per José Montilla, l'executiva ha acordat centrar els seus esforços de la formació a 'superar la crisi', i per tant les consultes queden en segon pla. Segons el comunicat (doc), CiU no impulsarà consultes, tot i que es respectarà l'autonomia dels grups municipals arreu del territori que desitgin tirar-les endavant. L'executiva de CiU també s'ha alineat al costat de la justícia espanyola, al recordar que les consultes les ha d'impulsar la societat civil, ja que d'impulsar-les els ajuntaments es cometria una il·legalitat.
artur mas duran i lleida
Comparteix
   


Documents relacionats
  • (DOC, 157 KB)
El document aprovat per la direcció de CiU recorda que els dos partits 'incorporen la defensa del dret a l'autodeterminació com a dret irrenunciable del poble de Catalunya' des de la seva fundació, i que ho han explicitat en diverses votacions al Parlament. 'CiU defensa el dret a expressar-se lliurement des de la societat civil catalana, a través de consultes a la ciutadania', han afegit.

Tot i això, fixen la seva 'prioritat a nivell nacional' en 'aixecar Catalunya, superar la crisi i defensar l'autogovern'. 'És per això que CiU centrarà la seva tasca política, com ho ha estat fent tots aquests mesos, en proposar mesures per incentivar l'economia productiva, en donar suport i fer costat als qui més ho necessiten i a fer que Catalunya lideri la sortida de la crisi', han assegurat.

La direcció de la federació ha decidit que 'no impulsarà la convocatòria de consultes, però respectarà i farà costat en tot moment la voluntat i l'autonomia dels grups municipals que té arreu del país'. A més, han recordat que, com en el cas de la consulta d'Arenys de Munt, 'ha de ser la societat civil qui ho promogui i convoqui, ja que si ho fessin els ajuntaments estarien fora de la legalitat actual'.

CiU creu que aquestes consultes 'poden constituir una canalització en que el ciutadà veu la possibilitat de denunciar la seva insatisfacció d'una situació política que no comparteix, provocada per les institucions de l'Estat i pel Govern de la Generalitat'. Una situació que CiU atribueix a 'la manca de lideratge i la inexistència d'una posició comuna dins de l'actual Govern de la Generalitat'.

Amb aquest document, Unió i CDC fixen posició per evitar els matisos que es podien trobar en les seves posicions. Els dos partits van assegurar que no impulsarien consultes al territori, però CDC va afirmar que la seva voluntat era 'acompanyar', mentre que Unió va recordar que CiU no era independentista.

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha remarcat que 'si algú no ha expressat una posició unànime sobre les consultes és el Govern de la Generalitat', tot recordant que un dels partits que el formen és ERC, que ha decidit impulsar-les.

En la mateixa roda de premsa, el secretari general adjunt de CiU, Xavier Trias, ha reiterat la seva posició sobre aquestes consultes. Trias ha indicat que el grup municipal de CiU a Barcelona creu que 'no és el moment de fer una consulta' i no la propiciaran, tot i que ha afegit que, si la societat civil 'ho vol fer', la federació 'defensarà que es pugui fer'. Trias ha advertit que, si es fa una consulta, cal 'evitar de totes totes que tingui poca incidència o sigui un fracàs de participació'




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.