directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 1 de maig de 2024 23:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Tot i la darrera remesa, Catalunya encara no té tots els Papers de Salamanca

La Comissió de la Dignitat, ERC i SI critiquen l''espectacle' de l'arribada dels documents espoliats durant la Guerra Civil

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha reclamat a l'Estat el retorn íntegre del fons documental espoliat durant el franquisme a Catalunya i que ha estat emmagatzemat des dels anys 30 a l'arxiu de Salamanca. Un acord de llei de l'any 2005 estableix el traspàs progressiu d'aquests documents, dels quals se n'ha lliurat oficialment una sisena remesa en un acte a l'Arxiu Nacional de Catalunya que ha comptat amb la presència de la ministra espanyola de Cultura, Ángeles González-Sinde. La ministra s'ha compromès a fixar un calendari pel retorn definitiu en una reunió que se celebrarà al setembre. Una quarantena de membres de la Comissió de la Dignitat s'han concentrat per exigir el retorn de tot el fons. Esquerra Republicana de Catalunya, al seu torn, ha considerat l'acte d'aquest dilluns a la tarda -al qual no hi ha assistit- com un 'espectacle' ja que el retorn a Catalunya dels papers és un dret de tots els daminificats de la dictadura. Solidaritat, al seu torn, també ho ha titllat d''acte propagandístic' i ambdos partits subscriuen el posicionament de la Comissió de la Dignitat que considera que encara no es pot celebrar res perquè queda molt de material (un 20%) per tornar

Comparteix
   


Etiquetes
El lliurament de les 365 capses i 730 lligalls corresponents a part del material expoliat durant el franquisme a Catalunya és motiu de celebració, però no definitiva. Aquesta és la postura del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que de la mateixa manera que ja ho va fer dimecres, quan els documents eren descarregats a les dependències de l'Arxiu Nacional de Catalunya, s'ha mostrat emocionat pel que considera que és un moment històric.

Tot i això, l'arribada de la sisena remesa de documents no és la darrera i definitiva, i això fa que l'alegria que pot sentir l'executiu català no sigui plena. 'És un gruix important, significatiu, però no és el total dels documents que espera la societat catalana', ha expressat Mascarell, que considera que ara falta 'una darrera entrega que posarà fi al que representa i el que marca la llei de 2005, i una de les reivindicacions més simbòliques de la història dels últims trenta anys', ha afegit.

El material que conforma aquesta sisena remesa són 350.000 imatges i unes 219.500 peces escrites que pertanyen a agrupacions político-socials de Barcelona i Lleida i que ara caldrà analitzar i ordenar per garantir-ne la seva conservació en les condicions adients. Aquest procés passa per la digitalització dels documents que no s'hagin escanejat a l'arxiu de Salamanca i en la comunicació als seus propietaris de la seva existència. 

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde ha estat contundent en les seves paraules, valorant el lliurament com un gest de justícia. 'Els documents de Salamanca són part d'un botí de guerra, documents incautats a institucions i persones considerades enemgiques del règim franquista, usats amb finalitats repressives contra aquells que defensaven valors democràtics', ha explicat González-Sinde, que ha indicat que aquest arxiu es va crear per 'construir un fons' per 'desemmascarar i sancionar' els enemics del règim. 

'Es un moment important per a tots els espanyols, perquè a qui li agrada guardar la memòria del mal i ho pesa en allò que val?', ha preguntat retòricament la ministra, que s'ha compromès a celebrar una trobada Estat-Generalitat el proper mes de setembre per tractar el retorn de la darrera remesa de documents, entre els quals hi ha correspondència de l'ex president Josep Irla, diaris, revistes i banderes.

Rebuda de la Comissió de la Dignitat

Els integrants de la coneguda Comissió de la Dignitat han declinat participar en aquest acte perquè consideren que cal reotrnar tots els papers i que avui no és cap dia per a celebrar res. Una quarantena de persones han rebut els polítics a les dependències de l'arxiu amb pancartes i banderes estelades, i enmig d'un respectuós silenci el seu portaveu, Francesc Cruanyes, s'ha dirigit als líders governamentals per traslladar-los la necessitat que els documents reposin en la seva totalitat a les dependències santcugatenques.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
mario fletxa bcn
26 de juliol de 2011, 09.53 h

Evidentment companys, més frustració dels catalans, una mica de res com sempre per fer callar als tontets de torn durant una temporada


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.