directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 12:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

Salt aplaça la moció sobre la consulta sobiranista perquè falta una regidora que hauria donat la victòria al sí

L'alcaldessa amb el vot de qualitat hagués pogut tomar-la · CiU havia donat llibertat de vot · Desenllaç obert fins al pròxim ple

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'Ajuntament de Salt (Gironès) ha aplaçat fins al pròxim ple la votació de la moció en defensa del dret de decidir i per una consulta popular a la població. El motiu és que a la sessió plenària d'aquest dilluns faltava una regidora del grup municipal de Convergència i Unió (CiU), Tona Torres, que hauria decantat la balança en favor del sí. Segons han manifestat els diversos grups municipals amb representació al ple, sense aquesta regidora a la sala la votació hauria quedat empatada amb deu vots a favor -ERC, IpS-ICV i CiU- i deu en contra -PSC i PP. Per això, han optat per deixar la votació de la moció sobre la taula. La moció l'han presentat conjuntament els grups d'ERC i IpS-ICV.
salt ajuntament consulta ple municipal
Comparteix
   

La moció dóna suport a la iniciativa d'Arenys de Munt i, alhora, explicita que el consistori donarà suport a qualsevol entitat privada que vulgui organitzar una consulta independentista a la vila. Segons la moció, l'objectiu d'aquesta consulta hauria de ser que els ciutadans responguessin a la pregunta sobre si estan d'acord amb que Catalunya es converteixi en un estat lliure.

La moció ha rebut el suport dels regidors dels dos grups que l'han portat al ple conjuntament i també s'hi han adherit els vots dels regidors de CiU. El seu líder, Jaume Torramadé, ha volgut deixar clar, però, que com que es tracta d'un assumpte 'personal', el seu partit ha optat per donar llibertat a cadascun dels seus regidors per votar en el sentit que li sembli. Tot els regidors de CiU presents al ple han manifestat que votarien que sí però faltava una regidora. Sense Tona Torres la votació quedava en empat amb deu vots a favor i deu en contra –els dels regidors del PSC i del PP-.

En aquest punt, el soci de govern del PSC i portaveu del grup municipal d'ERC, Joan Boada, ha demanat a l'alcaldessa que deixés la votació sobre la taula perquè, sinó, hauria pogut tombar la moció tot i l'empat. A la petició s'hi ha sumat també el regidor d'IpS-ICV, Ramon Muñoz, que ha afirmat que seria 'preocupant' que desestimessin la moció pel vot de qualitat de l'alcaldessa si la regidora de CiU tenia intenció de donar suport al text, tal i com ha assegurat el seu grup.

El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, ha anat un pas més enllà i ha dit a l'alcaldessa que tenia dues opcions: o bé aplaçar la votació o bé que per una qüestió 'd'elegància política' algun regidor alcés la mà per decantar la balança cap al sentit del vot si la regidora hagués estat al ple. En aquest punt, Pineda ha afirmat que preferia ajornar el vot fins el pròxim ple perquè, tot i que el grup de CiU assegurava que el vot de Torres seria positiu, el seu mateix portaveu havia afirmat que l'orientació del vot seria una qüestió totalment 'personal'.

Crisi o consultes

Mentre que Boada, Muñoz i Torramadé han defensat el sí al·legant que no es tractava d'obtenir la independència de Catalunya sinó només de saber si els ciutadans volen o no que sigui un estat lliure, González (PP) i Mingo Álvarez com a portaveu del grup socialista han defensat el no. El PSC ha afirmat que és perquè no encaixa amb el seu projecte de futur, el federalisme, i el PP ha anat més enllà i ha afirmat que és una il·legalitat i que, a més, no es pot entendre 'Catalunya sense Espanya ni Espanya sense Catalunya'.

En aquest punt, el seu portaveu, Antonio González, ha afirmat que els polítics s'haurien de preocupar per trobar sortides a la crisi i no preocupar-se per una qüestió 'que no interessa als ciutadans', com és decidir si volen que Catalunya sigui un estat lliure. 'A casa nostra la principal crisi es diu Espanya', li ha rebatut Muñoz (IpS-ICV).

Fins el pròxim ple Salt no manifestarà si dóna o no suport a que s'organitzi una consulta independentista a la població.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
22 de setembre de 2009, 13.47 h

aquesta regidora es dels que "acompanyaran" o no si presentaran com es el cas d'avui..??


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
22 de setembre de 2009, 09.40 h

No és "aplaçar", en aquest sentit. És "ajornar"!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.