directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 22:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La Generalitat forçarà l'Estat a corregir la invasió competencial del FROB

Si el Govern espanyol no recapacita presentaran un recurs d'inconstitucionalitat al TC

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts iniciar un 'procediment negociat' amb l'Estat per corregir la invasió competencial que considera que es produeix amb el Fons de Reordenació Ordenada Bancària (FROB), que vulnera les competències de la Generalitat en matèria d'autorització de fusions de caixes. Tot i les advertències catalanes davant la invasió competencial, el FROB va ser aprovat al Congrés gràcies a una insòlita aliança entre PSOE i PP. El Govern de la Generalitat ha decidit obrir aquest procediment negociat per evitar presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC), un fet que es reserva en cas que aquest les negociacions no arribessin a bon port.
Castells en la compareixença extraordinària de premsa
Castells en la compareixença extraordinària de premsa

Comparteix
   

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha lloat la predisposició al diàleg del Govern espanyol i la necessitat del mateix FROB per tal d'ajudar les caixes en època de crisi, però ha remarcat que estan 'obligats a actuar' en defensa de les competències de la Generalitat. Aquest acord es pren una vegada el govern espanyol ha comunicat a la Generalitat que està disposat a iniciar converses, un fet que Castells ha qualificat de 'bona notícia'. Les negociacions les portaran a terme representants de les dues administracions. Per part de la Generalitat les encapçalaran membre del Departament d'Economia i Finances, d'Interior i Relacions Institucionals i del Gabinet Jurídic Central.

El límit legal per arribar a un acord és de nou mesos des de l'entrada en vigor de la Llei, sis mesos des d'ara. No obstant això, la Generalitat es reserva la possibilitat de formalitzar el recurs d'inconstitucionals quan ho consideri convenient.

La Generalitat ha decidit obrir aquest procés després que, a l'agost, un dictamen del Consell Consultiu dictaminés que el FROB vulnera competències de la Generalitat en matèria d'autorització de fusions de caixes.

Castells ha deixat clar que la posició del Govern passa per una valoració positiva del FROB, un instrument que considera 'necessari' i 'imprescindible' en l'actual context, i especialment a Catalunya, on estan oberts diversos processos de fusió de caixes. 'Però si hi ha el més mínim indici que no són respectades les competències de la Generalitat, és evident que la Generalitat ha d'actuar', ha assegurat, 'ens veiem obligats a actuar, perquè som els garants del respecte a les competències de la Generalitat'.

El conseller d'Economia ha celebrat la disposició del govern espanyol a utilitzar la via de la negociació per introduir les modificacions necessàries que evitin la invasió competencial. Si no hi ha aquests canvis, ha reiterat, caldrà presentar el recurs.

Fusió de caixes

D'altra banda, Castells, que aquest dimarts ha exercit de portaveu del Govern, no ha volgut donar detalls sobre els diferents processos oberts de fusions de caixes catalanes. 'Nosaltres hem d'orientar el procés, hem de fer el paper que ens toca, guiar-lo, fixar objectius, però no interferir', ha dit, 'hem de posar l'orquestra, la partitura i la pista de ball, però els ballarins han d'escollir parella'.

Castells ha advocat per la 'discreció' sobre aquesta qüestió i s'ha limitat a dir que el procés ha d'anar cap a la 'simplificació del nombre d'entitats' perquè siguin 'més fortes i més potents'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
popota fletxa Cebadell
23 de setembre de 2009, 13.42 h

Ui quina por! Deuen estar al Ministerio sense poder dormir, davant d'aquest possible recurs...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
23 de setembre de 2009, 09.57 h

Antoni Castell es de largo el mejor politico y profesional del tripartito.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.