directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 2 de maig de 2024 17:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC proposa que la Generalitat creï un 'fons de rescat' pels que no puguin pagar la hipoteca

Els republicans presentaran una proposició de llei perquè el Govern instauri un impost a les entitats financeres que dotaria aquesta mesura

Comentaris 20  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

ERC vol que la Generalitat creï un 'fons de rescat' per les famílies que no puguin fer front a la hipoteca dels habitatges i s'enfrontin a un desnonament. ERC ultima una proposició de llei per fer que des de l'administració catalana s'instauri un 'impost sobre els dipòsits financers' aplicat a caixes i bancs amb seu o sucursals a Catalunya. Els quasi 300 milions d'euros anuals que podria generar aquesta nova taxa, segons els càlculs del diputat Pere Aragonès, servirien per dotar aquest 'fons de rescat' que es destinaria a sufragar el 'cost financer' de modificar les condicions d'aquells que no poden pagar la hipoteca i evitar així que es quedin sense habitatge i amb un 'deute per sempre'.

Comparteix
   


Etiquetes
Fruit de les intervencions i compareixences a la sessió informativa del parlament per presentar la Iniciativa Legislativa Popular sobre la dació en pagament, Esquerra presentarà una proposició de llei amb una de les mesures que, segons la formació, podria ajudar a millorar la situació actual. Pere Aragonès ha explicat que, independentment del que es pugui demanar al Congrés perquè modifiqui la llei estatal, ells volen que la Generalitat actuï des de les competències que té. Així, ERC demana que el Govern creï un noi impost que, segons Aragonès, ja s'aplica des de fa anys a llocs com Extremadura.

'Volem que es creï un impost sobre els dipòsits financers, que pagarien les entitats de crèdit amb seu a Catalunya o amb oficines a Catalunya', ha explicat Aragonès. Això, ha concretat, permetria 'uns ingressos destinats de manera finalista a aquest fons de rescat i assumiria el deute'. 'No es pagaria l'habitatge ni la hipoteca a ningú. S'assumeix el cost financer per fer que es pugui pagar mica a mica la hipoteca o que pugui seguir vivint allà perdent-ne la propietat', ha conclòs.

Per la seva part, Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa ha criticat que justament en el moment en què ara que hi ha 'brama' per poder plantejar la implantació de la dació al pagament per modificar la llei hipotecària i aconseguir que el retorn de l'habitatge cobreixi el deute amb l'entitat bancària, bancs i caixes decideixen que 'ja no juguen' i desapareixen de la taula de negociació. Per això ha dit que 'no és casual'.

Per Dolors Camats, a aquesta situació se li suma que l'actitud de la Generalitat a l'hora de triar qui defensa i ha fet al·lusió als esdeveniments produïts aquest dilluns en el desnonament del barri del Clot en què la policia va intervenir, deixant de banda, segons Camats, qualsevol possibilitat de mediació del govern de la Generalitat. En relació als fets del Clot, Camats ha sol·licitat la compareixença del conseller d'Interior perquè doni explicacions.

Des del PPC, Enric Millor s'ha referit a la proposta d'ERC sense voler posicionar-se per assegurar que desconeix la fórmula. Amb tot, Millo ha afirmat que 'cal cercar solucions diferents pensant en els que no poden fer front a les hipoteques', tot i que ha matisat que el PPC 'no contempla cap mesura que passi per la imposició de nous tributs'.

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha recordat que fa uns mesos el seu grup va presentar una proposta àmplia sobre aquest tema. Ha recordat que en la proposta hi figurava la supressió de les despeses financeres, fiscals i registrals del refinançament hipotecari, intermediació de la Generalitat per evitar la pèrdua de la residència habitual, així com millorar l'accés del les famílies en risc de desnonament a l'oferta pública d'habitatge de Catalunya i creació del préstec responsable que obligui a la dació en pagament en determinades situacions de concessió del préstec hipotecari. Ha assenyalat que la seva proposta tenia efectes retrospectius i solució pels casos produïts i els que es poguessin produir. 'No tot allò últim és nou, moltes coses que he escoltat d'Aragonès estaven en aquest document de febrer del 2011', ha apuntat.

Convergència i Unió considera que la dació en pagament és una 'batalla que guanyarem segur' perquè considera que és una situació injusta. Malgrat tot, Turull ha demanat no fer demagògia, criticant la postura defensada per ICV-EUiA, perquè creu que el remei pot ser pitjor per la malaltia, si una norma acaba impedint l'accés a l'habitatge a alguns col·lectius. Per Turull no s'ha de buscar 'efecte mediàtic' ni propostes atractives perquè darrera hi ha drames profunds, però en canvi aposta perquè el sistema sigui possible. 'No es tracta d'anar al titular original sinó a l'arrel', ha recalcat Turull. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#20
28 de juliol de 2011, 20.28 h

#17 La gent moltes vegades ampliava la quota cada x temps de la hipoteca per poder pagar-se altres coses, vull dir això. Si un tenia una quota de, posem, 800€ euros al mes i volia canviar el cotxe o moblar el pis (o cancel·lar el deute de la tarja de crèdit) revisava la hipoteca i pagant més de quota o ampliant termini aconseguien un diners a un interés molt més barat que si demanàven un crèdit ordinari. Espero que, explicat així, més simplement i en versió reduïda, com diuen en e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
28 de juliol de 2011, 20.20 h

#16 No siguis ingenu. Això no ho pagaria la banca: ens ho acabaria carregant a la resta de "solvents" amb comissions bancàries tretes de la màniga. Ho sento però no cola. Hi ha gent que pagava 1.300 € - 1800€ de hipoteca perquè a casa treballaven dos i van moblar el pis i pagar el viatge de nuvis tot en un carregant-ho a la hipoteca (conec casos personalment). Doncs mira, ara que només un treballa o cap doncs a petxugar. Em sap greu, jo em vaig conformar amb un piset discret i pocs m... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
mario fletxa bcn
28 de juliol de 2011, 09.32 h

#9 No ho has entès bé, el fons seria per bancs i entitats financeres que són els culpables d'aquesta crisi , evidentment els casos es revisarien un per un , la proposta és molt bona, si tu pots pagar la hipoteca i jo també sort que tenim. Fins avui era millor pagar una hipoteca que un lloguer, així el pis seria teu algun dia però no tothom ha estat capaç d'entendre l'ensarronada dels bancs i caixes no són economistes ni visionaris


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
jordibcn fletxa Barcelona
27 de juliol de 2011, 19.30 h

'No es pagaria l'habitatge ni la hipoteca a ningú. S'assumeix el cost financer per fer que es pugui pagar mica a mica la hipoteca o que pugui seguir vivint allà perdent-ne la propietat' A veure si la versiò reduïda és més inteligible per alguns. I francament en quin món viviu, la gent perd la casa perquè en lloc de pagar la hipoteca s´ha comprat un AUDI o ha anat de vacances a Cancun?, no serà perquè més aviat s´ha quedat a l´atur o per un imprevist a la seva vida?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Ramon fletxa Barcelona
27 de juliol de 2011, 18.29 h

Tots aquests que critiqueu la proposta, no veieu que diu que aquest fons es finançarà amb un impost que pagarà la banca? Abans de criticar, llegiu una mica. Per cert, un impost que pagaran uns bancs que sí que han rebut ajuda pagada per tots els contribuents a través del FROB.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
27 de juliol de 2011, 17.29 h

El qui no pugui pagar-se el pis que en cerqui un de més barat de lloguer.
Si tira endavant aquesta bajanada de la Simó me'n vaig ara mateix a Cofidis o on sigui i demano tants milions com pugu a l'interés que sigui, em compro un casalot de 200 m2 i després si no ho puc pagar que no se'ls hi acudeixi de fer-me'n fora, ja els hi pagaré un lloguer com si es tractés d'un pis de protecció oficial. Quanta picaresca que s'hi pot amagar darrera de la demagògia de la Simó.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
jordibcn fletxa Barcelona
27 de juliol de 2011, 16.58 h

Ara si que ho tinc clar , Catalunya és de dretes , egoista i simplista , només cal llegir alguns del comentaris i els autors d´alguns d´aquest comentaris torneu a llegir l´article.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
27 de juliol de 2011, 15.37 h

No hi estic d'acord. El que s'ha der fer és la dació del pis per impagament i cancel·lar la hipoteca. Jo no vull pagar les hipoteques d'aquells que volien un cotxe nou cada "x" anys i ampliaven hipoteca, o dels que volien anar de vacances al Càrib a compte de la hipoteca, o gastàven tant amb la tarja de crédit que per tornar-ho o carregàven a la hipoteca. A mi també m'hagués agradat comprar-me una caseta amb pisicina o un dúplex i em vaig conformar amb un pis dintre les meves possibil... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Magda fletxa Barcelona
27 de juliol de 2011, 14.18 h

"... PER ALS que no puguin..."


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Robert fletxa bcn
27 de juliol de 2011, 14.07 h

#8 Torna a fer l'operació: són 85 euros per espanyol, no pas 85 milions!!! Bé, de fet són 76, com diu el Pau.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.