directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 22:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els partits fan costat al Govern en la seva petició de moratòria per tornar els 623 milions a l'Estat espanyol

La majoria de formacions aprofiten per retreure a Madrid que no hagi pagat encara el fons de competitivitat

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Suport unànime. Els partits polítics catalans han donat aquest dimarts a la tarda el seu vistiplau a l'estratègia del Govern de reclamar a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dimecres una moratòria dels 623 milions d'euros que ha de pagar Catalunya a l'Estat el pròxim any de la liquidació negativa de les bestretes del 2008 i 2009. Els grups troben lògica aquesta demanda del Govern donada la situació financera actual i, en la majoria dels casos, aprofiten per criticar que l'Estat vulgui cobrar aquests diners quan de moment es nega a pagar la part del fons de competitivitat que consideren que ja hauria d'haver abonat a Catalunya.
parlament
Comparteix
   


Etiquetes
El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha dit que demanarà la moratòria de forma generalitzada tothom: el PP a les comunitats que governa i el Govern per Catalunya. 'Nosaltres hi estem a favor perquè hem estat a favor d'allò que se li deu a Catalunya, estem a favor que hi hagi una compensació en allò que se li deu i allò que es pugui estar devent', ha manifestat.

El Partit Popular de Catalunya ha volgut, a través del seu portaveu parlamentari, Enric Millo, 'celebrar' la decisió del Govern de demanar la moratòria. Millo ha volgut destacar que aquesta mesura està 'en plena sintonia' amb les tesis del seu partit i la directriu que el líder del PP, Mariano Rajoy, ha donat als presidents de les autonomies on governa perquè reclamin el mateix que demana des de Catalunya l'executiu d'Artur Mas. El popular, però, ha aprofitat per criticar les previsions que va fer el govern de l'Estat en 2008 i 2009, quan 'ja havia començat la forta crisi i es continuava negant'.

Per la seva banda, Dolors Camats, portaveu d'ICV-EUiA, ha assegurat que els sembla 'lògic' que el Govern demani la moratòria a l'hora de fer efectiu el pagament del deute de l'estat i ha qualificat de 'convenient' l'estratègia que ha plantejat l'executiu tenint en compte que el govern espanyol té un deute amb Catalunya amb el fons de competitivitat.

A més, Camats ha fet referència als ajuntaments que aquest dimecres han estat convocats per analitzar l'endeutament que han registrat, i ha assegurat que hi ha consistoris en què l'endeutament es deu a les polítiques actives. Malgrat tot, ha reiterat que cal 'revisar el sistema de finançament dels ajuntaments' per tal que puguin donar els serveis necessaris que ofereixen, i n'ha destacat el paper actiu en el marc de la crisi econòmica han tingut a l'hora de cobrir algunes necessitats primeres.

Des d'Esquerra, la seva portaveu parlamentària, Anna Simó, ha volgut donar 'tot el suport' al Govern en la seva petició de la moratòria per les bestretes de l'Estat. 'Resulta que Generalitat ha de pagar perquè es va fer valoració per sobre de recaptació d'IRPF i IVA, mentre alhora l'Estat no paga la bestreta del fons de competitivitat', ha analitzat Simó, tot afegint que 'no veuríem be que l'Estat demanés cobrar mentre ells no compleixen'.

D'altra banda, Simó ha demanat al Govern que 'es planti i digui que no' a la proposta del govern espanyol de limitar la despesa de les comunitats autònomes. Per ERC, una mesura com aquesta atempta contra 'la nostra autonomia financera' i, a més, provocaria que 'en temps de recuperació econòmica renunciéssim a ingressos'. 'Que el govern espanyol no centrifugui el deute al territori i que es parli d'una nova relació amb Catalunya pel finançament'.

El president de C's, Albert Rivera, ha afirmat que el seu grup és partidari que hi hagi una compensació entre el deute de la Generalitat i del govern espanyol i per tant veu be la posició de l'executiu català. Rivera, però, ha acusat el portaveu del Govern, Francesc Homs, de 'victimisme' i d''amagar' que la Generalitat també deu dinars a l'Estat. Així doncs, ha apel·lat a la lleialtat institucional per tal que Catalunya pagui el deute que ha contret amb el govern espanyol i que aquest faci efectiu el pagament del fons de competitivitat abans del 2013. Segons ha afirmat, es tracta d'una mesura necessària per tal de donar credibilitat als mercats i al deute espanyols.

Per últim, Convergència i Unió ha assegurat que no té lògica que 'el gran incomplidor' exigeixi ara 'el compliment'. Turull ha assegurat que Catalunya paga amb aquesta exigència les conseqüències de com es va gestionar de manera 'calamitosa' a Catalunya el finançament i com es va negociar a l'Estat i per això el portaveu del grup parlamentari de CiU ho ha qualificat de 'l'estafa de l'estampeta'. Per això, Turull ha assegurat que pren sentit l'aposta política de 'pacte fiscal'. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
toni fletxa vic
27 de juliol de 2011, 16.38 h

A pagar i a callar ! que per això són els esclaus ,que carai es queixen els partits catalans si són els primers que estan d'acord amb aquest sistema .L'amo no paga el fons ,però els negrets si que hem de pagar .
Ja està tot dit i el dia que vulguin algun altre tracte ja saben que han de fer !


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
JosepB fletxa Sabadell
27 de juliol de 2011, 13.53 h

Menys declaracions i més fets. Per què estan els tribunals? Els del PP ho tenen molt per la mà això d'ajudar-se del seu tribunal constitucional. Que facin el mateix els demés. Però el millor seria no perdre més el temps i declarar la independència ja. Que prenguin la drecera aquest "politicastres" i que no donin més voltes als temes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
mario fletxa bcn
27 de juliol de 2011, 09.35 h

Ni pacte fiscal ni hôsties, mas. Independència, Estat Propi, ja estem cansats d'esperar.
Però els pagarem, mentre les altres autonomies ni han fet l'esforç de fer els deures , que Catalunya ha fet d'una manera barroera i terrorista, segons mas per ajudar a españa


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.