directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Zapatero: 'Tothom ha de complir amb les seves responsabilitats' amb el dèficit

Ho reclama als diferents territoris abans del Consell de Política Fiscal i Financera on els territoris demanaran una demora del pagament del deute a l'Estat

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

José Luis Rodríguez Zapatero ha demanat aquest dimecres als diferents territoris que acudeixin al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) amb un ànim 'constructiu' i ha recordat que malgrat que les 'circumstàncies no són fàcils', 'tothom ha de complir amb la seva responsabilitat' sobre el dèficit. En aquesta reunió del CPFF el govern espanyol sol·licitarà als territoris que es fixin un sostre de despesa i aquests reclamaran una demora en el pagament dels deutes com a resultat de la liquidació de l'exercici del 2009 (2.500 milions en el cas de Catalunya). 'Els compromisos estan per complir-los, i més en aquest moment en què la confiança en el marc de la zona euro encara és un bé fràgil', ha dit Zapatero.
josé luis rodríguez zapatero, president espanyol, congrés diputats
Comparteix
   


Etiquetes
El president del govern espanyol ha fet aquestes manifestacions en la seva intervenció al ple monogràfic del Congrés on informa dels resultats de la reunió dels caps d'estat i de govern de l'Eurozona per abordar la situació financera de Grècia. Zapatero ha recordat que al comunicat que va sortir de la reunió l'eurogrup es declara 'satisfet amb les ambicioses reformes empreses en l'àmbit pressupostari, financer i estructural' a l'Estat. 'Com saben, el compromís del govern és el de continuar actuant en la mateixa línia i amb la mateixa determinació', ha sentenciat des de l'Hemicile.

En aquest marc, s'ha mostrat esperançat que a la reunió d'aquest dimecres del Consell de Política Fiscal i Financera 'se celebri en un ambient constructiu', i ha recordat que l'executiu espanyol posarà sobre la taula una proposta d'adopció de regles de despesa als territoris, en la línia de les que s'han aprovat en l'àmbit de l'Estat i les entitats locals. Com a mostra d'aquest 'esforç col·lectiu' ha destacat l'acord assolit la setmana passada al Consell Interterritorial de Salut que permetrà un estalvi de 2.000 milions d'euros anuals per la receptació de medicaments genèrics.

'Sé bé que les circumstàncies no són fàcils per ningú, però tots hem de complir amb la nostra responsabilitat, amb les nostres responsabilitats institucionals respectives', ha afirmat abans de recordar que 'per descomptat el govern ho farà per assegurar el compliment de l'objectiu de dèficit del 6%'. 'Els compromisos estan per a complir-los, més en aquest moment en què la confiança en el marc de la zona euro és encara un bé fràgil'.

La seva advertència arriba després que aquest dimarts tan Catalunya com els territoris on governa el PP anunciessin que sol·licitaran al Consell de Política Fiscal i Financera una demora en el pagament dels deutes que tenen amb l'Estat com a conseqüència de la liquidació del sistema de finançament del 2009. Tots els territoris van rebre avançaments superiors als ingressos reals registrats aquell any, i per tant han de tornar 18.000 milions d'euros a l'Estat en cinc anys, 2.500 dels quals han de sortir de les arques de la Generalitat.

El president del govern espanyol també s'ha felicitat dels resultats de la reestructuració del sistema financer que conclou al setembre. En aquest sentit ha recordat que la setmana passada es van fer 'passos importants' com la sortida a borsa de Bankia i Banca Cívica amb 'resultats més que raonables' i el Banc d'Espanya va decidir 'formalitzar la seva intervenció de la Caja de Ahorro del Mediterráneo'. 'Els dipositants i creditors poden estar absolutament tranquils, perquè l'entitat complirà amb normalitat les seves obligacions'.

'Balanç favorable' de la reunió de l'eurogrup

Zapatero ha afirmat que el govern espanyol només pot fer un 'balanç favorable' dels resultats de la reunió de l'eurogrup, on 's'ha reforçat la zona euro' i s'ha instat la comissió Europea a presentar propostes per a reduir la dependència de la UE de les qualificacions creditícies externes. Els estats membres aportaran 109.000 milions d'euros a un interès del 3,5% i a terminis de venciment des dels 7,5 anys actuals fins als 30 anys. S'hi sumen els 106.000 milions d'euros que les entitats privades hi aboquen per al període 2011-2019, fet que segons Zapatero 'suposa un reconeixement de pèrdua del 21% per als dipositaris dels bons grecs'.

Rajoy demana a Zapatero que 'escurci el seu epileg'

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha criticat durament la gestió econòmica de Zapatero malgrat que ha donat la 'benvinguda' al 'respir momentani' que li ha donat l'eurogrup. En tot cas, ha afirmat que ja no s'espera del govern de Zapatero cap altra novetat que la data de les eleccions un cop el discurs dels 'brots verds' s'ha quedat 'sense audiència'. 'Ningú el va obligar a ocultar la realitat ni a enganyar els espanyols', ha dit, sinó que 'tot ha estat obra seva, molt a gust amb la complaença del govern i els grans aplaudiments dels seus diputats, i l'únic que ha hagut de fer a la força ha estat rectificat', li ha etzibat.

Segons Rajoy, Zapatero és un jugador que ho ha 'apostat tot' a una política de 'malgastar' que només ha generat 'estancament, atur i el major dèficit públic de la història'. 'No hem caigut al grup dels desafortunats per casualitat, sinó per una tossuderia sostinguda com la del jugador que per recuperar el que ha perdut aposta i aposta fins que no li queda res a apostar', ha sentenciat. Per aquest motiu li ha demanat que 'escurci el seu epíleg' i permeti un nou govern que actuï 'amb determinació'.

CiU reclama 'reformes o eleccions'

El portaveu econòmic de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, ha reclamat al president del govern espanyol que acceleri les reformes que són necessàries abans de les eleccions generals o que, si no se'n sent capaç, convoqui eleccions 'ràpidament' per 'no perdre més temps. Segons Sánchez Llibre, l'executiu espanyol ha d'actuar urgentment per fomentar l'activitat exportadora i el turisme, a més de facilitar la circulació creditícia. En aquest sentit, li ha retret que no hagi aprofitat el mes de juliol per tramitar els projectes de llei de la reforma laboral (el de polítiques actives d'ocupació i el de la negociació col·lectiva) i que no hagi donat prioritat al Corredor del Mediterrani.

Sánchez Llibre també ha demanat a Zapatero mesures per fer arribar el crèdit a les petites i mitjanes empreses perquè 'el crèdit és a l'activitat econòmica el que la sang al cos'. 'El que realment preocupa a CiU no és la data de les eleccions generals, sinó el que és capaç de fer el seu govern abans de les eleccions', ha sentenciat, perquè 'si són capaços d'abordar la reforma de la negociació col·lectiva, implementar un paquet de mesures per a la reforma de les polítiques d'ocupació i fer un pla de xoc per generar ocupació, endavant', però 'en cas contrari, el millor que poden fer és convocar eleccions ràpidament per no perdre més temps'.

Ridao retreu a Zapatero que demani els avançaments mentre manté una actitud 'morosa'

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha recordat a Zapatero que 'és impossible' que la majoria dels territoris compleixin l'objectiu de reducció del dèficit fins a l'1,3% i menys si han de tornar els avançaments dels exercicis anteriors i es manté una davallada d'ingressos dels territoris alhora que creix exponencialment la despesa social. En aquest marc, li ha recordat que els territoris amb pitjor finançament són les més endeutades mentre que les que tenen superàvit fiscal, com Castella i Lleó tenen un endeutament per sota la mitjana.

A més, segons Riudao, l'Estat 'segueix sense complir les seves obligacions financeres'. 'Com exigiran la devolució d'aquests avançaments si no hi ha reciprocitat per la seva part i mantenen una actitud morosa no pagant el fons de competitivitat o negant inversions compromeses', ha preguntat. 'El que el govern espanyol ofereix per la porta del davant ho nega a l'habitació fosca', ha sentenciat.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
27 de juliol de 2011, 18.38 h

"Zapatero: 'Tothom ha de complir amb les seves responsabilitats' amb el dèficit."

22.000.000.000 d'euros anyals de dèficit, any rere any! I un altre! I un altre! I vinga, som-hi!

Doncs que vinguin a buscar-los per autopista!

El joc de les autopistes http://www.youtube.com/user/CCatalaNegocis


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
27 de juliol de 2011, 17.52 h

Doncs deixeu de robar-nos
INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
XavierBR fletxa Santa Coloma de Cervelló
27 de juliol de 2011, 16.28 h

Zapatero: 'tothom ha de complir amb la seva responsabilitat' . No ho dubtis, jo també cumpliré amb la meva responsabilitat aviat, molt aviat. Sóc fill de pare orfe als tres anys mort per els espanyols. Soc un analfabet per rebre estudis en un llengua forastera. Aviat pasarem comptes...molt aviat no ho dubtis!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Miquel fletxa BCN
27 de juliol de 2011, 12.53 h

Sabíeu que... el 85% de l’obra pública a Catalunya pressupostada per l’Estat l’any 2007 no s’ha fet ? On són aquests diners ?
Per saber-ne més http://www.cercleestudissobiranistes.cat/enten/xifres


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Anna fletxa Tarragona
27 de juliol de 2011, 12.30 h

Es veu que Fomento només ha executat l' 11% de les obres previstes a Catalunya. Això (que és llei, la de pressupostos, no s'ha de complir, ZP???? Aquest senyor i el seu partit han estat i són el càncer dels catalans. Pitjor que el PP. I ´mai m'imaginava que arribaria a pensar així.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.