directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 22:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El govern aranès convoca un ple amb la presència del conseller Mascarell per tractar el recurs a la llei de l'aranès

Barrera recorda al govern de l'Estat que té signada la Carta europea de les llengües minoritàries i regionals

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El Síndic d'Aran, Carles Barrera, ha reunit els portaveus dels grups polítics del Conselh Generau per elaborar un manifest de rebuig a la inconstitucionalitat de la llei de l'occità, aranès a l'Aran. El manifest s'aprovarà el dia 4 d'agost durant la celebració d'un ple extraordinari. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, serà present en aquest ple per escenificar el suport del Govern de la Generalitat al govern aranès. El Síndic ha dit que és 'molt lamentable' que un govern d'un Estat que va signar la Carta europea de les llengües minoritàries i regionals vulgui anular i silenciar els seus propis idiomes.
govern aranès, aran
Comparteix
   


Etiquetes
Carles Barrera ha explicat que el manifest que s'aprovarà es trametrà al govern de la Generalitat, al de l'Estat i al Tribunal Constitucional. Barrera ha dit que no entén com aquesta 'suposada inconstitucionalitat' vingui per l'ús de la paraula 'preferent'. El Síndic ha afegit que es buscaran aliances amb la Generalitat perquè la paraula 'preferent' tingui continuïtat en el redactat.

Va ser el Consell de Ministres el passat dia 22 de juliol qui va sol·licitar al president del govern estatal la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de l'occità, aranès a l'Aran. Aquesta llei va ser aprovada al Parlament de Catalunya per 117 vots a favor i 17 en contra.

Des del Conselh Generau és recorda que l'occità és una llengua que a França ha patit 800 anys d'ocultació i abandó, i que tot i això ha produït un Premi Nobel de Literatura (Frederic Mistral-1904).

L'aranès ha aconseguit sobreviure a la Val d'Aran i els últims temps ha rebut de Catalunya el reconeixement que la història li ha negat. I recorda que quan va entrar en vigor l'Estatut de Catalunya l'any 2006, l'aranès, nom que se li dona occità a la Val d'Aran, va rebre un reconeixement de llengua oficial a Catalunya. L'estat espanyol ho va acollir amb respecte per les obligacions que des de l'any 2001 té per la ratificació i obligat compliment de la 'Carta Europea de las lenguas regionales y minoritàrias', pels compromisos del Senat espanyol i pels acords que té a nivell de l'Unió Europea i que afecten a les llengües oficials de l'Estat.

A Europa, el territori lingüístic de l'occità és de 15 milions d'habitants. Només al poble aranès, i gràcies a Catalunya, té consideració jurídica i protecció.

Per la seva part, l'exsíndic, Francesc Boya, ha dit que condemnar la paraula preferent de la Llei de l'Occità no és una notícia positiva i ha afegit: 'Hem de sortir al pas amb totes les mesures jurídiques possibles i si no pot ser buscar altres alternatives'.

Boya ha dit que hi haurà una actuació unitària i que s'aprovarà d'un manifest per donar suport a la llengua de l'Aran; una qüestió que forma part de la identitat de l'Aran.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Ll.B. fletxa Granollers
28 de juliol de 2011, 19.55 h

El castellà es vol imposar al no permetre que llengües marginades i persegides històricament puguin tenir un caràcter preferent en el seu territori. Ara bé les lleis espanyoles i la majoria social vinguda de fora d'aquests territoris (al menys a Catalunya) fa que el castellà es converteixi en llengua principal.
Si les lleis del parlament no permeten fixar la preferència o la discriminació positiva d'una llengua minoritzada pot ser hauran de legislar per a que no hi hagi una altre ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
28 de juliol de 2011, 12.03 h

Doncs en Francesc Boya té un problema car milita al mateix partit que els senyors que han presentat la querella contra el gascó de l'Aran, PSOE-PSC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
27 de juliol de 2011, 18.48 h

Les llengües pròpies de cada país són les que haurien de ser obligatòries i no pas les de fora. Tant senzill com això!
El francès a França. L'espanyol a Espanya, L'alemany a Alemanya. L'italià a Itàlia. El català a Catalunya. L'aranès a la Val d'Aran.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.