directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 05:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'Audiència Nacional espanyola confirma que la xiulada de la Copa del Rei no va ser un delicte

Tot i això, les magistrades no s'han pogut estar de criticar l'acte titllant-lo de 'comportament més que desagradable'

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'Audiència Nacional espanyola ha confirmat que la xiulada al rei espanyol mentre sonava l'himne espanyol a la final de la Copa del Rei a Mestalla entre l'Athlètic de Bilbao i el Barça no és delictiva, tot i que retreu que no sigui 'exemple ni d'educació ni del civisme mínim exigible' i suposi un 'comportament més que desagradable'. Es tracta de la desestimació del recurs d'apel·lació de la fundació d'extremadreta, Fundación para la Defensa de la Nación Española (DENAES), que al juliol es va querellar contra els suposats organitzadors de la xiulada. El jutge Pedraz en aquell moment va dir que l'acte estava emparat per la llibertat d'expressió.
rei joan carles i estelada bandera
Comparteix
   

Les magistrades han criticat la xiulada, tot i que admeten que no és delicte

El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, va decidit no admetre a tràmit una querella de l'organització d'extrema dreta Fundación para la Defensa de la Nación Española (Danaes) contra Catalunya Acció i Esait, a les que considera responsables de la xiulada al Rei Joan Carles i a l'himne espanyol el passat 13 de maig a l'estadi de Mestalla amb motiu de la celebració de la final de la Copa del Rei entre el Barça i l'Athlètic de Bilbao. El jutge argumentava que la xiulada està emparada per la llibertat d'expressió i no es pot considerar 'difamatòria, injuriosa o calumniosa i molt menys propugnadora d'odi nacional o ultratge a la nació'.

Les magistrades Carmen Paloma González , Teresa Palacios i Angela Murillo han explicat en l'escrit fet públic aquest dimarts que la xiulada no suposa 'una conducta injuriosa' però no deixen de criticar 'el comportament més que desagradable que van haver de suportar els monarques i aquells que no compartien la xiulada'.

Denúncia de DENAES


Denaes, de la què n'és patró d'honor l'eurodiputat Aleix Vidal Quadras, va denunciar els dirigents de Catalunya Acció i Esait per un suposat delicte d'ultratge a Espanya perquè entén que van ser ells els qui van 'impulsar i orquestrar' la xiulada. El president de la Fundació, Santiago Abascal, ja va anunciar la querella dos dies després de la final. L'entitat assegurava que la querella no es dirigia contra la massa d'aficionats que van xiular, sinó contra els dirigents de les dues entitats catalana i basca que van 'orquestrar' l'acte.

L'Audiència Nacional no va trobar en la xiulada cap responsabilitat penal i emparava la protesta dins el marc de la llibertat d'expressió. Així en l'escrit del magistrat Santiago Pedraz s'explicava que no es pot considerar 'difamatòria, injuriosa o calumniosa i molt menys propugnadora d'odi nacional o ultratge a la nació' la xiulada. La fiscalia també havia demanat l'arxiu de la causa.

Denaes és la mateixa entitat que va denunciar a l'Audiència Nacional a Pepe Rubianes per les seves manifestacions al programa El Club de TV3. La querella finalment es va arxivar, però Rubianes va haver de desplaçar-se a l'Audiència Nacional a prestar declaració acusat d'ultratge a Espanya. Un cop l'Audiència havia arxivat la causa, Denaes encara va recórrer la decisió.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Robert Bonet fletxa Golmés
23 de setembre de 2009, 08.26 h

Gracies Catalunya Acció, Esait i Santiago Espot per haber organitzar un acte tant simbòlic com encoratjador. Mai ningú habia tingut les agalles de fer una cosa com aquesta, ja qeu la por sempre ens ha fet submisos.

Endavant les atxes!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Pau Casals fletxa Girona
22 de setembre de 2009, 23.40 h

Més desagradable és sentir l'himne espanyol i mantenir els reietons.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.