directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 15:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Mas-Colell espera acostar posicions amb l'Estat espanyol al Consell de Política Fiscal i Financera

La Generalitat i els 11 territoris governats pel PP reclamaran un ajornament en el pagament dels avançaments del 2009

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

'En política no hi ha res insalvable'. És el lema que el conseller Mas-Colell ha citat aquest dimecres a les portes d'un Consell de Política Fiscal i Financera on l'executiu espanyol sol·licita a les autonomies que es fixin una regla de despesa i on Catalunya i els 11 territoris governats pel PP reclamaran a l'Estat espanyol una moratòria en el pagament dels 18.000 milions en avançaments que van rebre de més pel finançament 2009, 2.500 en el cas de Catalunya. El conseller ha assegurat que reclamarà també el pagament del fons de competitivitat malgrat que l'executiu espanyol ha tancat la porta de forma clara a aquesta pretensió així com a l'ajornament dels pagaments de la liquidació del 2009.
conseller d'economia i coneixement, andreu mas-colell, consell de política fiscal i financera
Comparteix
   

El Consell de Política Fiscal i Financera ha començat a les cinc de la tarda amb un gest simbòlic per part dels consellers d'economia del PP que s'han volgut fer una foto de família abans de l'inic de la trobada. Els seus presidents es van reunir aquest dimarts amb el líder del PP, Mariano Rajoy, en una reunió on els va instar a reclamar un ajornament de 10 anys en el pagament dels diners que van rebre de més com a liquidació del 2009 com a resultat del 'càlcul erroni' del govern espanyol.  

També ho sol·licitarà Catalunya després que aquest dimarts el secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Juan Manuel López Carbajo, va donar a conèixer les dades de liquidació que apunten que la Generalitat ha de pagar en els pròxims 5 anys 2.478,11 milions a l'Estat com a resultat de la diferència dels diners que va rebre com a bestreta dels impostos que es recaptarien el 2009, 17.336,70 milions, i els recursos reals que segons Economia li pertocaven un cop tancat l'exercici, 14.858,59.  

En aquesta reunió el govern espanyol sol·licitarà als territoris que s'autoimposin una regla de despesa, fet que implica que no puguin gastar més diners dels que els permeti el seu creixement, en la línia dels sostres de despesa que si estan marcats per Llei per a l'Estat i les administracions locals. Els populars aposten per regular per llei també un sostre de despesa, fet que se suma a les peticions d'alguns territoris com Madrid i Múrcia que aposten per retornar les competències de Justícia a l'Estat. 

Mas-Colell ha avançat que també té intenció de reclamar el pagament dels 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat que l'Estat hauria de fer efectiu aquest 2011 i que segons la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, no es liquidaran fins al 2013, un cop tancat l'exercici. Una petició compartida per totes les formacions catalanes i el PP que critiquen que l'Estat no faci efectiu el pagament d'aquests fons i alhora sí que reclami el pagament dels avançaments. 

El president del govern espanyol ha tancat la porta a totes dues peticions aquest dimecres des del Congrés dels Diputrats en un discurs on ha demanat 'responsabilitat' a les administracions territorials en el control del dèficit i ha recordat que la regla que obliga als territoris a retornar els diners que han rebut no es pot trencar.

La vicepresidenta Salgado ha argumentat que la liquidació del 2010 serà positiva per als territoris i 'compensarà' els diners que ara han de pagar pel 2009. A la reunió hi ha només dos consellers socialistes, el d'Andalusia i el del País Basc, contra 11 del PP i el de la Generalitat de Catalunya.  



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
mario fletxa bcn
28 de juliol de 2011, 10.20 h

Per parlar que no quedi, de moment és l'únic que saben fer, ara bé si el PP hi dona suport anirà bé. Esperem que si guanyen les eleccions els peperos, es recordaran que li han dona suport i per tant està guanyat companys! com que a ells també se'ls deu ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.