directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 18:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Jordi Pujol augura que la sentència contra l'Estatut serà 'confusa, ambigua i maquillada'

Creu que serà un 'episodi més' de la 'llarga batalla' d'Espanya per 'absorbir' Catalunya

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol considera ha tornat a opinar sobre la futura sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. Pujol creu que serà 'confusa, ambigua i maquillada', però que 'ens la presentaran com un gran triomf de Catalunya i del pluralisme'. Afegeix que una sentència desfavorable podria dur a una 'pèrdua greu' des del triple punt de vista de la identitat; del poder institucional, polític i financer, i de 'la capacitat d'actuar sobre la cohesió i la convivència de la nostra societat'. D'altra banda, per Pujol aquest episodi és un més de 'la molt llarga batalla' entre 'la voluntat d'Espanya d'absorbir Catalunya i esborrar-ne la personalitat pròpia, i la nostra de mantenir-la'.
jordi pujol
Comparteix
   

En un article del butlletí del seu centre d'estudis, Pujol explica que de la pèrdua d'identitat se'n ressentirien la llengua, que 'no és l'únic factor d'identitat del nostre país, però és el més significatiu', i la cultura, que és 'un element essencial de la personalitat de Catalunya com a poble', segons Pujol. D'altra banda, d'una disminució del poder institucional, polític i financer, en sortirien perjudicades la Generalitat i l'Administració catalana, ja que la Generalitat 'ha de ser la Institució més pròpiament representativa de Catalunya, i no pot ser passada per alt', una 'pràctica cada cop més freqüent'; el poder legislatiu, ja que cada cop s'ha reduït més 'la capacitat legislativa' de la Generalitat; el finançament, que arrossega una 'ambigüitat' i 'confusió' amb l'acord a què s'ha arribat, unes mancances que 'el TC no millorarà'.

I quant al progrés social, la cohesió i la convivència, considera que 'és la tercera prova de foc del que finalment representi el nou Estatut'. 'Les competències i el finançament que finalment resultin de tot plegat (sentència de TC, inclosa), què faran possible en aquests àmbits?', es pregunta l'expresident. Posa com a exemple la Llei de dependència, apuntant que 'la inexplicable dimissió competencial i política del tripartit' en aquest tema ja fou 'un cop molt dur'. 'En això, i en altres aspectes dels serveis socials', Pujol es pregunta si la Generalitat podrà actuar 'com a protagonista, amb criteris adequats a la nostra realitat i al nostre projecte de país', o si 's'haurà de limitar encara més a fer de delegació i d'oficina administrativa'.
Mantenir la dignitat amb 'ambició i plenitud'

Un cop coneguda la sentència del TC 'es podrà fer balanç des d'un punt de vista competencial, financer i identitari', entre d'altres, a la vegada que 'es podrà tenir una visió de conjunt del que serà Espanya'. 'Serà un país políticament descentralitzat? O un país que haurà recuperat del tot el model del centralisme reforçat?', es pregunta Pujol. 'Es parlarà encara de pluralitat? I què significaria la pluralitat en el cas de Catalunya si no es respectés la seva personalitat col·lectiva?', afegeix.

L'expresident creu que 'no es tracta només d'una batalla política. Es tracta d'un episodi més de la molt llarga batalla' entre 'la voluntat d'Espanya d'absorbir Catalunya i esborrar-ne la personalitat pròpia, i la nostra de mantenir-la'. I mantenir-la 'no precàriament', amb un 'to apagat i subsidiari', sinó 'amb ambició i plenitud'. I per això 'ens cal la immersió lingüística, i una alta valoració institucional de la Generalitat, i les eines competencials necessàries per poder crear cohesió social, integració i ascensor social', a part que 'ens cal un bon autogovern', reivindica.

Una resposta amb 'dignitat i serenitat'

Si entre l'acord de finançament i la sentència del TC i la 'sistemàtica acció d'erosió dels partits espanyols' finalment resultés que 'l'intent de l'Estatut ha resultat fallit', 'està clar' que Catalunya haurà de donar 'una resposta institucional, política i sentimental' que contraresti 'l'evident propòsit de procedir al gradual ofegament de Catalunya com a nació, com a llengua i cultura, com a economia i com a projecte social'. Així, Pujol reclama que la reacció 'sigui potent, sense atabalament ni teatralitat'. Una reacció feta amb 'dignitat i serenitat'. 'I sense cap receptivitat envers l'oferta d'engrunes i els cops a l'espatlla', afegeix.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
ARA, ERC fletxa Castelldefels
24 de setembre de 2009, 12.30 h

Collons..PUJOL..!, això no ho deis pas quant eres el President dels Catalans..!! mes ben al contrari. Peró de de fet, l'ESTAFATUT que s'el fiquin per on els hi entri..! doncs MAS i Ciu son juntament amb ZP i el PSC-PSOE, els màxim avaladors del estatut, que tal i com molt be ja vas dir durant la seva tramitació era per encaixar durant uns 30 ANYS MES CATALUNYA A DINS D'ESPANYA. Prou mentides PUJOL i ves de visita als casals d'avis que potser encara hi trobaràs quelcom babau que t'escolti.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
24 de setembre de 2009, 12.29 h

Una sentència "confusa, ambigua i maquillada"? Amb tots els respectes pel senyor Pujol, li cal tenir un centre d'estudis propis per arribar a aquesta conclusió? Em sembla òbvia. Miri, ja li estalvio feina al seu centre d'estudis, li avanço què passarà després de la sentència. Tots els nostres partits l'interpretaran a la seva manera, diferents les unes de les altres. Alguns ens diran que no s'ha tocat res significatiu i d'altres que s'ha tocat l'essencial de l'Estatut.

Acabarem amb... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
24 de setembre de 2009, 09.58 h

I que se esperaba que por ser él se lo darian en 23 años no lo consiguió,ni tampoco se lo propuso todo son intereses particulares.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.