directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 19:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

L'Ajuntament de Moià, en fallida tècnica

Està endeutat en un 400% i a finals d'agost podríen no poder-se pagar les nòmines dels treballadors municipals

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Amb un deute de 25,5 milions d'euros, l'Ajuntament de Moià està endeutat en un 400% -el màxim permès és del 75%- i s'ha declarat en fallida tècnica. Tan delicada és la situació de les arques municipals que l'alcalde, Dionís Guiteras -Ara Moià-Acord Municipal- tem que a finals d'agost no hi haurà diners ni per pagar les nòmines al centenar de treballadors municipals. El consistori ja fa temps que no pot pagar proveïdors i durant el mandat passat gairebé no es va poder fer cap inversió. 'Hem de fer els deures nosaltres primer i fer un bon pla de viabilitat', admet Guiteras. Però alhora considera necessari l'aval del Govern per poder recuperar la confiança de les entitats financeres.

Comparteix
   

El deute per càpita de l'Ajuntament de Moià -que el 2009 va tenir unes pèrdues diàries de 1.808 euros- és de 4.470 euros. Davant d'aquesta situació, el nou equip de govern ha decidit actuar de manera dràstica i ja ha iniciat algunes mesures d'estalvi, com la reducció de les retribucions a l'equip de govern en un 67%, l'eliminació de les hores extra del personal, la no renovació de contractes temporals i la reducció de la telefonia en 30 línies, entre altres.

A banda de la part d'estalvi del propi Ajuntament, Guiteras posa de manifest que és bàsic poder arribar a refinançar el deute: 'No demanem diners, entenem que tots els moianesos i moianeses som corresponsables de la situació on ens hem posat, nosaltres farem els deures, que vol dir retallar, adaptar i mancomunar, i esperem de l'administració que el marc normatiu que ens encorseta es laxi i puguem obtenir refinançament per poder seguir endavant'. En aquest sentit, el batlle celebra la 'predisposició absoluta' que ha mostrat fins ara la Generalitat.

La comarca del Moianès com a estalvi

Com a eina per recuperar les arques municipals, el batlle veu clau que es reconegui políticament la reivindicada comarca del Moianès per poder mancomunar els serveis prestats a la població.

Dionís Guiteras (ERC) succeeix un equip de govern encapçalat per quin Josep Monràs (CiU). L'actual batlle argumenta que en el passat s'han donat serveis 'per sobre de les pròpies capacitats' i s'ha 'relaxat el control' sobre les finances. Sis setmanes després de la presa de possessió, el nou executiu va convocar aquest dijous una assemblea amb els treballadors municipals i aquest divendres una reunió informativa amb els veïns per explicar la situació econòmica.

A la sessió informativa que aquest divendres al vespre es va celebrar a la sala polivalent de 'Les Faixes', l'alcalde va exposar als vilatans les dades de la crítica situació financera i la seva repercussió en la tresoreria municipal, les mesures que s'estan prenent per afrontar-la i les gestions que s'han fet per demanar el suport de les administracions superiors per tal de garantir el funcionament del consistori. Dionís Guiteras va recordar la diferència entre els ingressos -6,8 MEUR- i les despeses -7,4 MEUR- ordinàries durant l'exercici 2009 a l'Ajuntament de Moià. A més, es va comprovar com el deute de l'Ajuntament ha augmentat un espectacular 430% en els darrers 5 anys (2005-2010).



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
Emili fletxa TERRASSA
3 de juny de 2012, 18.03 h

MAI ÉS BO ESTIRAR MÉS EL BRAS QUE LA MÀNIGA ! ! ! !. . . . Mai, mai, mai ! ! ! ! . . . . PERÒ MAI ! ! ! ! I. . . .
ENCARA MENYS AMB BANCS ENTREMIG! ! ! !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
3 de juny de 2012, 13.41 h

qiun dia ho fan la festa del pollo de moia?????


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
31 de juliol de 2011, 17.07 h

bloc-20N 3 | DE MOIÀ ALS EUA |

Diu que al municipi de Moià hi ha uns 6.000 habitants, i que l’anterior Ajuntament ha deixat un deute d’uns 25 milions: més de 4.000 € per persona |

Ja anirem parlant dels efectes, per nosaltres més negatius que positius, del deute i el crèdit, tant públic com privat (un negoci que ens ha destrossat l’economia), i de certs comportaments que trobem del tot inadmissibles en un càrrec electe |

De moment, que a la capital del Moianès no s’hi a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
El Pollo matapuces fletxa Pla de l'<estany
31 de juliol de 2011, 16.03 h

Vaig ser a l'assamblea informativa del divendres. Feia temps que no es parlava tant clar i català a la gent. Es va parlar del passat i del present i es va explicar com s'ha arribat a aquesta situació d'una manera molt sencilla i entenedora. Tothom sap on i com estem.
Es va parlar del que s'havia començat a fer i del que cal fer en el futur. Vaig sortir satisfet perquè estem en bones mans, o això semble.
Estic totalment d'acord que hi ha molts culpables, no només en Montràs, els regidors... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
31 de juliol de 2011, 12.59 h

Si les societats anonimes han d´esser auditades cada any i presentar els resultats publicament per que no ho fan amb els ajuntaments, generalitat, hospitals, instituts, etc. Si les societats anonimes es deuen als seus accionistes, tota entitat publica es deu a tots els seus ciutadans.
Que tot aixo que passa serveixi per a millorar el sistema. Detectar els errors (que son molts) i introduir millores, com a qualsevol empresa.
INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Emili fletxa Terrassa
31 de juliol de 2011, 11.35 h

Si hi ha hagut una pèssima gestoria del Ajuntament, com pot ser que no hi hagi cap responsable físic? i aquest raonament et pot extendre a qualsevol nivell. Què falla en aquest sistema? Quan juren el càrrec, què juren? Recordo que als EEUU per una mentida poden engarjolar al mateix President. . . . . i aquí què? CAN SEIXANTA? Crec que hi ha una manca d0honor personal.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Moianès fletxa Moià
31 de juliol de 2011, 10.32 h

De culpable només n'hi ha un i és diu Josep Montràs. Corresponsables, els regidors babaus de CiiU que ha tingut a llarg dels 28 anys que es creien tot el que ell els deia, els industrials aprofitats que tenien recursos i finançaven l'ajuntament sense importar-los si cobraven al cap de dos, tres o quatre anys (no cal dir a quin preu), les autoritats que teòricament han de controlar l'ajuntament (Generalitat, Sindicatura de Comptes) que feia anys que rebien denuncies i les arxivaven, els pa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jaume fletxa Sitges
31 de juliol de 2011, 02.10 h

les retallades a Moia les provoca la pésima actuació d'un govern de CiU. La crisi actual a Espanya és mes gran per la política del totxo i especulació del PP i els seus socis de CiU. I ara són els que ens volen fer creure que ens treuran del forat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Pep Itu fletxa igualada city
30 de juliol de 2011, 22.56 h

Això no pot ser denunciable davant la justicia? Jo li diria malbaratament de diners púlbics i vull pensar que per pura incompetència i mediocritat dels polítics anteriors... De totes maneres, em fa l'efecte que això vé de lluny... acumulant deutes i gestions inadecuades... per tant tampoc hi ha hagut cap vigilància per part d'organismes superiors a la disbauxa de l'alegre Ajuntament de Moia... Tot plegat llastimós! Si no es canvien les coses de veritat, casos com el de Moia s'anirà rep... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Miqueló fletxa Siscases
30 de juliol de 2011, 22.06 h

Però no tot serà culpa d'en Monràs, perquè treballava amb uns regidors i des d'un partit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.