
El president de la Diputació de Girona demana la intervenció del Govern en la fusió de caixes
Rebutja els directors com a interlocutors · Sosté que la caixa gironina no pot perdre representativitat en tractar-se de 'tota una demarcació'
El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, considera que els directors generals de les caixes de Sabadell, Terrassa, Manlleu i Girona no són interlocutors vàlids per decidir la representativitat de cada entitat en la caixa sorgida de la fusió. En declaracions a l'ACN, Vilert ha demanat al Govern que intervingui per designar els interlocutors que han de decidir la composició de l'assemblea general. Segons Vilert, les altres tres caixes tenen fins a trenta entitats fundacionals d'origen divers i, per tant, 'és molt complicat saber amb qui ens hem d'asseure a negociar'. Sosté que Girona no pot perdre representativitat perquè 'es tracta de tota una demarcació i no d'una ciutat o comarca'.
El president de la Diputació ha alertat que ara 'és el moment' de definir tots els termes de la fusió i, especialment, quina representativitat tindrà cada territori. 'Jo no qüestiono si la fusió s'ha de fer o no, només demano que prenguem una decisió de la que tots estiguem convençuts', ha declarat el president que també ha demanat que es raoni bé la fusió per 'no lamentar en un futur que teníem una entitat financera 100% gironina i ara tenim una altra cosa'.Per Vilert, en el cas de Caixa Girona 'està clar' que ha de ser la Diputació qui ha d'intervenir en la negociació de la representativitat territorial perquè n'és la fundadora. Ara bé, la situació és diferent a les altres tres caixes, que no tenen una única entitat fundacional.
Vilert veu en aquest aspecte un problema a l'hora de negociar. Per això, ha demanat la intervenció del Govern per designar un interlocutor vàlid. 'La via no és que els directors generals decideixin el futur de la nova entitat', ha defensat el president que ha recordat que les caixes 'no són els bancs i no hi ha dividends a repartir'. Per això, Vilert vol que es creï un altre fòrum on discutir la composició de l'assemblea general de l'entitat que resulti de la fusió.
Tot i no pronunciar-se sobre quina hagués estat la millor opció, el president de la Diputació sí ha reconegut que en una hipotètica fusió amb Caixa Catalunya i Caixa Tarragona aquest apartat hagués estat més fàcil. 'Tot i la diferència entre les Diputacions de Barcelona i Tarragona, les dues parlen el mateix llenguatge i això facilita una interlocució a nivell de representativitat', ha reflexionat Vilert. Per això, el president recela que amb aquesta fusió 'els ajuntaments quedin diluïts' i la representativitat del territori gironí baixi.
No obstant això, Vilert no es planteja quin és el mínim irrenunciable de consellers generals que ha d'aportar el territori a la futura entitat. Ara bé, recorda que Girona és tota una demarcació i no una comarca o una sola ciutat. 'Això té un pes a l'hora de fer una fusió per representar coherentment el territori', afirma.
Risc de privatització
El president de la Diputació de Girona també ha alertat del risc de privatització que té no només Caixa Girona sinó totes les caixes catalanes al fusionar-se per acollir-se als ajuts del Fons de Reestructuració d'Ordenació Bancària (FROB). Aquests són uns crèdits extraordinaris del Banc d'Espanya destinats a reforçar els recursos propis de les entitats financeres que optin per processos d'integració.
Segons Vilert, la intervenció del Banc d'Espanya en aquests processos és 'decisiva' ja que els bancs i caixes han de presentar un pla de viabilitat per retornar aquests diners. 'Si no es tornen els diners, l'Estat ara tindrà una sortida per poder vendre'ls', ha afirmat. Pel president, aquesta 'situació de risc' és un aspecte que s'ha d'analitzar 'a nivell de país'.