directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 17:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

La recaptació d'impostos per part de la Generalitat cau gairebé un 11% a tot Catalunya durant el 2010

Els tributs vinculats al sector immobiliari s'estabilitzen per primer cop d'ençà de l'inici de la crisi econòmica

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La Generalitat va recaptar 274 milions d'euros menys en impostos arreu de Catalunya durant el 2010. L'any passat les arques del Govern van ingressar 2.231,15 MEUR procedents dels tributs propis i els cedits per l'Estat. Si es compara la xifra anterior amb la que es va recaptar el 2009, la diferència és del 10,95%. El gruix de la recaptació el continuen acaparant els impostos que fan referència al sector immobiliari (Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats). L'any passat, per primer cop d'ençà de l'inici de la crisi, la recaptació d'aquests tributs es va mantenir. A partir d'aquest exercici l'estadística canviarà perquè es deixarà d'ingressar bona part de l'impost de Successions.

Comparteix
   


Etiquetes
La crisi econòmica continua passant factura a les arques de la Generalitat. L'any passat, el Govern va ingressar 2.231.150.440,22 euros procedents dels tributs propis i dels cedits per l'Estat. Dins el primer bloc, s'hi troben l'impost sobre grans establiments comercials i el gravamen de protecció civil. Dins del segon, els tributs que fan referència al sector immobiliari, Successions i Donacions i els que es graven sobre el joc.

L'any passat, arreu de Catalunya, la recaptació líquida de la Generalitat va caure en 274,42 milions d'euros. Si es trasllada aquesta xifra en percentatges, això suposa una davallada del 10,95% dels ingressos respecte l'exercici 2009 (aleshores, es van recaptar 2.505.575.641,20 euros).

El gruix de la recaptació el continuen acaparant els tributs que fan referència directa al sector immobiliari. En concret, els ingressos per Actes Jurídics Documentats (que grava les hipoteques al registre) i Transmissions Patrimonials (referit, entre d'altres, a la compra de pisos de segona mà) suposen més del 50% de la recaptació (1.242.956.026,10 euros).

L'exercici 2010, per primer cop d'ençà que va començar la crisi econòmica, aquests tributs s'han estabilitzat. Fins i tot, han augmentat tímidament en un 0,3% la seva recaptació.

Aquesta realitat pot marcar el preludi d'un tímid canvi de tendència en l'economia, que s'haurà de comprovar en propers exercicis. Però també pot ser una conseqüència directa de l'increment de l'IVA i la fi de la deducció en renda per a habitatge habitual, que va engrescar possibles compradors a adquirir un immoble abans no acabés el 2010.

609,52 milions per Donacions i Successions

A partir d'aquest 2011, l'estadística de recaptació d'ingressos per part de la Generalitat canviarà. I és que aleshores ja no s'ingressarà bona part de l'impost de Successions (ja que la reforma d'aquest tribut es va fer amb efectes a 1 de gener d'aquest any).

Segons recullen les dades del Govern, el 2010 les arques públiques van ingressar 609,52 milions d'euros per Successions i Donacions. En comparació amb l'any anterior, això suposa una davallada del 27,85% (quan es van recaptar 844,83 milions d'euros per aquests tributs).

D'altra banda, la recaptació de l'exercici 2010 també reflexa una altra conseqüència de la crisi econòmica: que la gent es gasta menys diners en casinos, rifes i màquines escurabutxaques. I és que els ingressos procedents dels Tributs sobre el Joc han caigut un 6,17% (passant dels 290,24 milions d'euros als 272,32 milions d'euros).

Pel que fa a impostos propis (grans establiments comercials i gravamen de protecció civil), el Govern va ingressar per aquests conceptes 3,78 milions d'euros. Per últim, el Govern també va recaptar 12,19 milions procedents de l'Impost de Patrimoni. Tot i que l'Estat va suprimir aquest tribut l'any 2008, aquesta quantitat es refereix a ingressos per liquidacions complementàries (és a dir, declaracions de renda que es van revisar o inspeccions fiscals).

Per demarcacions, a les comarques de Barcelona es van recaptar 1.838,91 milions; a les de Girona, 173,65 milions; a les de Tarragona, 137,68 milions, i a les de Lleida, 80,90 milions.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
mario fletxa bcn
2 d'agost de 2011, 11.03 h

#2 Ets un tros de soca , on anaven aquests rics, rics, quan havíem de pagar tots, aquest impost? al mateix lloc, saberut. També haig de dir que els que pagaven, que també n'hi havia ho feien voluntàriament sense marxar enlloc. No per treure aquest impost tornaran a "venir", els rics, rics ho tenen tot estudiat, poden pagar tot el que calgui per fer el seu negoci , els pobres no.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
2 d'agost de 2011, 07.42 h

primera solució : Retallar despeses de protocol, despeses en publicitat propaganda i despeses en atencions a convidats en un 11%.
Agafeu qualsevol pressupost municipal de qualsevol poble i us quedareu garratibats de com tiren de veta aquests equips de govern a costa dels nostres impostos.
Segona questió: si les despeses en sanitat surten de les retencions en nómina dels treballador i aquestes no s'han reduit per ningú , ans al contrari han augmentat i s'estan retallant serveis.... a que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Ricard fletxa Reus
1 d'agost de 2011, 17.44 h

#2. Això és una fal.làcia per justificar-us. Amb els anys que dura, ja fa temps que haurien marxat les fortunes que tu dius... I de poc serveixen les fortunes i propietats si no paguen impostos. De fet si fos cert, haurien canviat l'impost només per aquell capital/patrimoni que estigués dintre el model productiu. Deixant que el de lluïment o de d’acumulació seguís dintre l'impost... Per tant és una bicoca que als que necessitem "croquis" ;), no ens engalipa.
El model que proposeu, s... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ivan fletxa Avinyó
1 d'agost de 2011, 17.16 h

#6 Un dia molt apropiat, no hi ha dubte


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
1 d'agost de 2011, 17.01 h

#5 El 28 de desembre volia dir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
1 d'agost de 2011, 17.00 h

#4 Si no vaig herrat, i no hi vaig, la major supresió de l'impost de successions la va fer el tripartit.

I 2- La noticia es refereix al 2010, o sigui, la reducció de la recaptació d'impostos es refereix al 2010, en que encara no s'havia suprimit del tot l'impost de successions i "gobernaba" un artefacte anomenat tripartit. El nou Govern de CiU va pendre possessió el 20 de desembre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ivan fletxa Avinyó
1 d'agost de 2011, 15.28 h

#1 Ricard, la versió "oficial" de la supressió de l'impost de successions és la que t'ha dit l'ecs-votant de l'Estartit, l'altra versió, la que jo comparteixo és que un govern de dretes no demanarà mai als rics cap mena de sacrifici, això només és pels pringats com nosaltres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ivan fletxa Avinyó
1 d'agost de 2011, 15.25 h

#2 No sé si era necessari tractar al Ricard com si fos tontet, amb aquest comentari del croquis.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
1 d'agost de 2011, 15.02 h

Facil, aquesta també me la se: perqué si no se suprimeix, les grans fortunes canvien de domicili fiscal a llocs a on s'ha suprimit, i no només es deixa de recaptar la xocolata del lloro de l'impost de successions sino que a més es deixen de recaptar els rendiments d'aquestes fortunes.

Ho has entés o necessites que et facin un croquis?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ricard fletxa Reus
1 d'agost de 2011, 13.23 h

No entenc com han tingut tanta presa en tirar endavant la supressió total de l'impost de successions en un moment com l'actual de retallades bestials en sanitat, que de facto ens aboquen cap un model de sanitat de 1era i una altra de 3era, a l'americana. En especial sabent que amb les anteriors modificacions ja tan sols el pagaven el 6% de rendes, les més altes del país. Tot i que en una versió més light ja. Però si més no i si la memòria no em falla encara aportaven 200 milions d'euros... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.