Mentre Catalunya retalla despesa altres comunitats 'prenen el pèl', afirma un expert del Financial Times
El columnista Richard Stovin-Bradfod assegura que Espanya no ha assumit les responsabilitats de la crisi
El govern espanyol exigeix una reducció de la despesa que Catalunya ja està intentant aplicar, però 'algunes regions prenen el pèl' a Madrid. És l'opinió de Richard Stovin-Bradfod, un dels columnistes del grup Lex del 'Financial Times'. En una entrevista a l'ACN, Stovin-Bradford defensa que 'des de fora es veu que Catalunya està adoptant mesures bastant fortes' i 'difícils' per rebaixar el seu dèficit mentre que en 'algunes regions del sud la despesa encara no s'ha reduït gaire'. Stovin-Bradford admet que el sostre de l'1,3% suposa una 'reducció brutal que a Catalunya és bastant difícil d'aconseguir' i alerta que l'Estat encara 'no ha fet el màxim' per assumir les seves pròpies responsabilitats en la crisi.
'En algunes regions del sud la despesa encara no s'ha reduït gaire, i allà hi ha la clau', assegura Stovin-Bradford a l'ACN. Segons ell, el govern espanyol 'no disposa de mesures gaire fortes per controlar' les autonomies però 'ho ha de fer'. Stovin-Bradford assegura que cada comunitat autònoma 'ha de fer el màxim' perquè l'Estat pugui sortir de la crisi.
Les mesures 'apropiades', però arriben tard
Stovin-Bradford admet que les mesures adoptades a Catalunya 'van pel bon camí', encara que per aquest any no es pugui assolir el dèficit de l'1,3%. L'expert del 'Financial Times' indica que part del problema és que molts inversors 'potser no comprenen la diferència entre el dolor que s'ha d'assumir per reduir aquesta despesa' a nivell autonòmic i estatal. Preguntat sobre si les retallades haurien d'haver començat abans, Stovin-Bradford diu que 'efectivament'. 'La dificultat ara és que el mercat no s'espera fins que se solucionin els problemes. El mercat vol més marxa, més celeritat en la solució', admet.
'La competitivitat d'Espanya patirà fins que es resolgui la qüestió laboral. La possibilitat de fitxar però també d'acomiadar empleats és importantíssim per atraure inversió', assegura Stovin-Bradford, que posa la fàbrica de la Seat-Wolkswagen a Martorell com a model de 'realisme' que caldria seguir a la resta de companyies.