directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 12:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

ETA tanca la reflexió interna i aposta pel diàleg sense deixar les armes

Abandonarien la violència si el lehendakari Patxi López acceptés fer un referèndum · Esclata un artefacte incendiari davant la seu del PSE de Lemoa

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'organització terrorista ETA ha donat per tancat el període de reflexió interna que va obrir la primavera de 2009 reafirmant que vol una solució democràtica al conflicte però que no deixarà les armes mentre els 'enemics' d'Euskadi segueixin amb la 'repressió i la negació'. Ho ha anunciat en un comunicat amb motiu del 'Gudari Eguna' (Dia del soldat basc) d'aquest diumenge. L'organització 'desafia' José Luis Rodríguez Zapatero, a qui pregunta si reconeixeria el dret d'autodeterminació del País Basc en cas que deixessin les armes., També repta al lehendakari Patxi López a respondre si estaria disposat a preguntar als bascos sobre el seu futur polític. Si la resposta fos positiva, asseguren que cessarien l'activitat armada.
eta terrorista banda
Comparteix
   

En un comunicat al diari Gara, ETA dóna per tancat el procés de reflexió interna i 'reafirma el compromís de seguir amb les armes a les mans mentre els enemics d'Euskal Herria apostin per la repressió i la negació'. A més, asseguren que la 'voluntat d'ETA ha estat sempre buscar una sortida política' a un conflicte que consideren 'polític', i subratllen la sev a'voluntat i disposició total d'emprendre aquest camí'.

Les condicions de l'organització terrorista per abandonar la via violenta segueix sent el reconeixement del dret d'autodeterminació del País Basc. Per això adverteixen que cal tirar endavant un 'procés democràtic' que condueixi a 'l'escenari de l'autodeterminació', objectiu pel qual criden a l'esquerra abertzale a unir-se.

Per ETA, la seva activitat terrorista no és el 'problema' ni el 'nus principal del conflicte', que creuen que pels mandataris espanyols és la 'voluntat política' dels territoris bascos.

Reptes a Zapatero, López, Sanz i el PNB

Pet tot plegat, desafien Zapatero, a qui insten a respondre si 'sense activitat armada d'ETA' estaria disposat a 'respectar un procés en què els territoris bascos decideixin sobre el seu futur polític'. 'Si les armes d'ETA callessin, estarien disposats a respectar la decisió de la majoria de la cioutadania basca en cas que es decantés per la independència, i donar els passos necessaris?' pregunta l'organització, que repta el govern espanyol a respondre si estaria disposat a 'deixar de costat la repressió' i respectar un 'procés democràtic que possibiliti la resolució del conflicte'.

També es dirigeixen al lehendakari patxi López i al president del govern de Navarra, Miguel Sanz, per preguntar-los si estan disposats a 'acceptar Euskal Herria i a reconèixer els seus drets nacionals' i si estan disposats a preguntar als habitants dels territoris sobre el seu futur polític.

En el comunicat en motiu del 'Gudari Eguna', l'organització ja pressuposa que no rebran resposta a les seves qüestions, si bé asseguren que de rebre respostes positives de Zapatero, López i Sanz, s'obriria el 'camí de la solució del conflicte' i portaria el 'cessament de l'acció armada d'ETA'.

ETA deixa clar que no s'acabarà ni amb el 'conflicte polític' ni amb ella empresonant els seus membres ni 'robant' les seves armes. I també repta el PNB a respondre si és independentista i si aposta per un estat basc o per aprofundir en la via autonòmica, un marc que consideren esgotat.


Primer artefacte

Un artefacte incendiari ha esclatat a la una i vint minuts de la matinada davant la seu del PSE a la localitat biscaïna de Lemoa. L'explosió, que ha ennegrit la paret i les persianes del local no ha causat ferits ni excessius danys materials ni ha obligat a evacuar ningú, segons ha informat l'Ertzaintza, que aquesta nit també ha detingut dues persones a Beasain (Guipúscoa) després a les dues i deu de la matinada un grup de persones creués diversos contenidors al mig del carrer i rebessin els ertzaines que s'han desplaçat al lloc dels fets llançant-los botelles.

A l'atac a la seu socialista de Lemoa i l'episodi de la localitat guipuscoana s'han d'afegir els fets que van tenir lloc ahir a Sant Sebastià, on l'Ertzaintza va detenir sis persones que participaven en una manifestació que no havia estat comunicada prèviament, i a les localitats biscaïnes d'Aretzabaleta, on l'Ertzaintza va detenir quatre persones, una per desobediència civil i tres per enaltir el terrorisme, i Ondarroa, on l'Ertzaintza va dissoldre una manifestació.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
28 de setembre de 2009, 20.22 h

Laia, posa't la mà al cor i medita: Tu creus que els espanyols acceptarien aquest repte ???. Als espanyols els interessa que ETA visqui molts d'anys, per així poder anar enganyant la gent. Més a més, si ho acceptessin, l'endemà sortiríem nosaltres a reclamar els mateixos drets.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Laia fletxa Barcelona
27 de setembre de 2009, 13.56 h

Una urna per la pau, quina por que tenens tots dos, Espanya i ETA, què fàcil seria arreglar-ho per la via de la paraula i el diàleg.



l'unica sortida el diàleg


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.