
El Festival de Sitges projectarà el millor terror català
S'hi veuran 7 llargmetratges i 19 curts del país
La ciutat de Sitges acull des d'aquest dijous una nova edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, i les produccions catalanes tornaran a tenir un paper destacat entre les més de 200 propostes del certamen. L'esperada producció catalana [REC]2 inaugurarà el festival, i al film de Jaume Balagueró i Paco Plaza s'hi afegiran 6 estrenes de llargmetratges d'autoria catalana i 19 curts més. A la secció Oficial a competició s'hi podran veure Ingrid, d'Eduard Cortés i Les derniers jours du monde, amb la participació de TV3 i protagonitzada per Sergi López, mentre que Son & Moon, de Manuel Huerga es projectarà a la secció Noves Visions. També s'hi projectarà Carriers, el primer llargmetratge dels catalans residents als Estats Units Àlex i David Pastor, així com Orphan, la darrera producció a Hollywood del català Jaume Collet-Serra.
La 42a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya s'inaugurarà aquest dijous 1 d'octubre, i fins el proper dilluns 12 d'octubre s'hi podran veure centenars de curtmetratges, llargmetratges i maratons de films, així com presentacions de llibres i classes magistrals de cineastes de més de 30 països. A continuació us fem un petit recull dels films catalans que es veuran al festival. Inauguració del festival

Secció Panorama (estrena a l'Estat del millor cinema fantàstic)
Carriers (Infectats) és el primer llargmetratge escrit i dirigit pels barcelonins Àlex i David Pastor, que actualment viuen a Nova York. Es tracta d'un film apocalíptic a l’estil d’El temps del llop o de L'incident, el debut dels germans Pastor respecta les normes del gènere apocalíptic tot creant noves atmosferes. Amenaces en camps de golf deserts, cadàvers a les piscines i decisions tràgiques per a un dels debuts més prometedors de l’any. Àlex i David Pastor van néixer a Barcelona i es van formar a l’ESCAC, on es va especialitzar en guió. El seu curt de final de carrera, La ruta natural (2004) va triomfar a diversos festivals. El 2006 va rodar el segon, Peacemaker. David va estudiar cinema als Estats Units i va debutar amb el curt Movie (Theater) Hero (2002). Carriers és el primer llarg de tots dos, produït per Paramount.

Jaume Collet-Serra va nèixer a Barcelona el 1974, i es va traslladar a Los Ángeles, on comença a treballar com a muntador i a dirigir videoclips i anuncis per a firmes comercials importants. El 2005 debuta al cinema amb La casa de cera, produïda per Joel Silver i amb Paris Hilton entre les actrius. Orphan és la seva tercera pel·lícula.
Secció oficial a competició
A la secció oficial a competició podrà veure's Ingrid, una història sobre la fascinació d'un home per la seva jove veïna, fins al punt que els secrets de la noia, relacionats amb el món obscur de la màgia, deixaran de ser-ho. Ingrid explora un món en què les representacions artístiques esdevenen nucli visual i sonor. A partir de les seves indagacions sobre les xarxes socials (d’on provenen, per cert, alguns actors no professionals del film), Eduard Cortés ha deixat que les performances inundin la pantalla fins a convertir Ingrid en un flux creatiu.
Eduard Cortés ha treballat a TV3, i després de dirigir diverses tv movies debuta amb el llarg La vida de nadie (2002), seguit d’Otros días vendrán (2006).
També s'hi presentarà Les derniers jours du monde, l'últim film dels germans francesos Jean-Marie & Arnaud Larrieu, interpretat per Mathieu Amalric i el vilanoví Sergi López. El film parla, precisament, dels darrers dies del món, amb la fi del món a tocar. Enmig del caos general, el protagonista, Robinson Laborde, emprèn la recerca de l’amant que li va costar el matrimoni. Filmada entre França i l'Estat espanyol, Les derniers jours du monde combina un paisatge apocalíptic amb el realisme vacacional. El film compta amb el suport de l'ICIC i la participació de TV3.
Secció Oficial Noves Visions
El director del guardonat film català Salvador torna rere les càmeres per dirigir el documental Son & Moon, que ens trasllada la seva fascinació pel món de l’espai. Es tracta d'un documental bonic i sensible que, mitjançant la relació a distància de l’astronauta Michael López-Alegría amb el seu fill, explica el costat més íntim de la vida en òrbita. Huerga no necessita frases pomposes com ara “Houston, tenim un problema”: en té prou amb textures i imatges espectrals i amb l’èpica emocional d’un símbol de carn i ossos.
Manuel Huerga ha treballat a TV3 des de la fundació de l'emissora, i a més del film sobre Salvador Puig Antich ha dirigit el llargmetratge Antártida (1995).
Sitges Especials
The Frost, el primer llargmetratge del català Ferran Audí, explora el dolor d’una parella arran de la pèrdua del seu fill. La culpa s’entestarà a fer-los sofrir i a fer-los pagar tot el que no han fet. El debutant Ferran Audí, amb l’ofici ben après als escenaris teatrals, s'ha inspirat en el dramaturg noruec Henrik Ibsen en un film psicològic protagonitzat per Aitana Sánchez-Gijón. El director, Ferran Audí, s'ha format a l’Institut del Teatre de Barcelona i a Londres, i després d'actuar a la televisió, al cinema i al teatre, va debutar com a director teatral l'any 1989. Ha realitzat el curt Teresa y los no muertos (2005) i The Frost és la seva primera gran producció.
19 curtmetratges i un cicle sobre el fantàstic català
El festival també projectarà 19 curtmetratges catalans. Són Jugando con números, Old Number Seven, Yanindara, Korscha, Fénix, Primer Contacte, El cielo lloró, La caixa màgica, Batel Games, Hypothermia, Swingers, Rouge Pontiac, Diferents camins, un objectiu comú (REC-), Pin Up, 44987373-V, Per un ull de la cara, Irene, The Last Drag i La vuela.
Per altra banda, el festival ha organitzat aquest 2009 el cicle 'Els altres fantàstics: imaginari i autoria en el cinema català i espanyol contemporani', on s'hi podran veure una desena de films produïts a partir dels anys 70 a l'Estat relacionats amb el gènere fantàstic. S'hi projectaran, entre d'altres, El espíritu de la colmena, del basc Víctor Erice, o Las Crueles, del català Vicente Aranda.
L'edició més internacional de la història
En aquesta 42 edició del certamen, el Festival de Cinema de Sitges presentarà més de 200 produccions cinematogràfiques -entre llargmetratges i curtmetratges- amb una selecció de títols més internacional que mai, que inclourà pel·lícules dels cinc continents i de més de 30 països.

Entre els esdeveniments especials d'aquesta edició hi haurà la secció FOCUS 3D, un cicle que el Festival dedica a les pel·lícules en tres dimensions: Toy Story (John Lasseter), The Hole (Joe Dante, el director de Gremlins), Coraline (Henry Selick, el director de Pesadilla antes de Navidad) i La Noche de los Muertos Vivientes, de George A. Romero. Pel que fa al món Zombie, el dia 10 d’octubre es tornarà a celebrar la Sitges Zombie Walk, una passejada d'aficionats caracteritzats de zombis que l'any passat va superar els 2.000 participants.
Notícies relacionades
- El Festival de Cinema de Sitges homenatjarà el protagonista de 'La taronja mecànica' 20.08.2009.
- Arrenca el Festival de Sitges homenatjant Stanley Kubrick 02.10.2008.
- La Generalitat estudia fórmules per fer créixer el Festival de Sitges 01.10.2008.
- El cinema fantàstic català envaeix el Festival de Sitges 30.09.2008.
- El Festival de Sitges mirarà cap al cinema fantàstic europeu 17.07.2008.