directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 20:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El govern de la Val d'Aran contra el recurs d'inconstitucionalitat a la Llei de l'aranès

Compta amb el suport de la Generalitat

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El Govern aranès ha aprovat un manifest en contra el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern de l'Estat pel que fa a la Llei de l'occità, aranès a l'Aran. Aquest manifest s'ha aprovat per unanimitat de tots els grups amb representació al Conselh Generau d'Aran (CDA, UA i PRAG). El Govern de la Generalitat hi ha donat suport amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. El manifest acorda demanar a l'Estat espanyol que ajudi a protegir l'aranès com a llengua cooficial de la Val d'Aran i de Catalunya i part fonamental del patrimoni immaterial de tota Espanya. El conseller Mascarell ha dit que aquest recurs 'atempta contra la identitat i la cultura' de l'Aran i Catalunya. I recordem que al seu dia el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ja va qualificar de 'manca de respecte a la convivència democràtica' el recurs del Consell de Ministres.

Comparteix
   


Etiquetes
La moció de refús al recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de l'occità, aranès a la Val d'Aran exposa que aquest recurs qüestiona que l'aranès sigui la llengua preferent a l'Aran. Aquest aspecte el consideren des del Conselh Generau d'Aran com un atac no solament a la llengua pròpia de l'Aran sinó també a les institucions i a l'autogovern de l'Aran i de Catalunya.

La presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, al ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dijous, ha volgut simbolitzar el suport del Govern de la Generalitat amb l'Aran i la seva llengua. Mascarell ha dit que el recurs 'no té motius' i per aquest motiu 'no té possibilitats de recorregut'.

Mascarell s'ha mostrat contundent i ha dit que 'al·legarem tot el que estigui a les nostres mans per defensar la llengua'.

El conseller ha afirmat la seva presència és deu a la mostra de 'solidaritat' amb l'Aran i a la voluntat de defensar la seva llengua i cultura. El conseller Mascarell ha volgut expressar aquesta solidaritat dirigint-se a tots els consellers del Govern aranès en aranès i signant al llibre d'honor del Conselh Generau també en aranès.

Ferran Mascarell ha dit que 'és estrany tenir por d'una realitat lingüística com l'aranesa' fet que ho demostra la presentació d'aquest recurs. El conseller de Cultura ha dit que el Govern de la Generalitat el que pot fer és desplegar la Llei amb 'més i major convicció si cal'. Per fer-ho ha explicat que es formalitzarà una comissió de seguiment per avançar amb el desplegament de la llei.

Tant el conseller com el Síndic d'Aran han dit que l'aranès és una riquesa de tots i que també ho hauria de ser de l'Estat espanyol.

El Síndic de l'Aran, Carles Barrera, no entén com per una part el Govern espanyol aprova i ratifica la Carta europea de les llengües minoritàries i regionals i per l'altra presenta el recurs contra la Llei de l'Occità. Aquesta carta és vigent a Espanya des de l'1 d'agost del 2001 i reconeix que el dret d'utilitzar una llengua regional i minoritària tant en la vida privada com pública constitueix un dret imprescindible.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
xavi fletxa Mataró
5 d'agost de 2011, 15.20 h

#2 Quina llengua mes bella que teniu, defenseu-la devant els atacs del centralisme espanyol.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
5 d'agost de 2011, 14.09 h

"Es causes deth Reiaume d'Espanha daràn substància en castelhan. S'aurà eth major suenh en introdusir era lengua castelhana, a tau fin se daràn es ordes mès doces e dissimulades entà que s'artenhe er efècte sense que se note eth suenh".


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
5 d'agost de 2011, 13.50 h

De cara a la galariá de l'aparència internacionala, per tala qué dins las províncias Madrid "consacre màger suenh en introdusir la lenga castelhana, a tala fin se donaràn las providències mai doças e dissimuladas per aténher l'efièch sens que se'n percépia la medecina" (Del Decrèt de Nòva Planta)


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.