
50 pretendents a ser el millor burro català
El primer saló Equus Girona farà un concurs morfològic d'aquesta l'espècie en perill d'extinció
El primer saló Equus Girona, que aquest any perd la denominació 'Catalonia', fa una clara aposta per les disciplines esportives i incorporarà un concurs morfològic dedicat al burro català. Un concurs d'aquest tipus consisteix en escollir i guardonar a l'animal que acompleixi més trets característics de la seva raça. Així, per primera vegada, se celebrarà un certamen on es buscarà al millor burro català de l'any. L'organitzador del concurs, Antoni Valentí, explica que hi ha prop de 50 cavalls provinents de diferents llocs de Catalunya disposats a lluitar de valent per guanyar el guardó del millor burro català de l'any.
Antoni Valentí, director de la revista Hípica Catalana i organitzador del concurs morfològic del burro català a l'Equus Girona, ha explicat que la idea de realitzar aquest certamen sorgeix arran que només a Catalunya existia un petit concurs de l'espècie autòctona catalana a Banyoles organitzada per l'Associació per al Foment de la Raça de l'Asinina Catalana (AFRAC). 'També se'n celebraven alguns a Sabadell o a Vic, però en volíem fer un de referència'.Valentí ha explicat que hi ha prop de 50 burros inscrits al concurs. 'El que es buscarà és el burro que tingui més trets propis de la nostra raça' afirma l'organitzador. 'L'alçada és el distintiu més important, com més alt i gros millor'. El color de l'animal no és tan determinant tot i que Valentí argumenta que els més típics són els foscos amb la 'panxeta i morro blancs'. També les orelles poden ajudar a decantar la balança cap a un guanyador: 'han de de ser grosses i estar sempre atentes'.
Evidentment, com a tot concurs, hi haurà un jurat encarregat de discernir sobre els burros. Aquest jurat té garanties ja que està format per a dos experts veterinaris: un provinent de la facultat de Veterinària de la UAB i l'altre del centre veterinari de Banyoles.
Hi ha fins a vuit categories amb premis, les més destacades són les de femelles adultes, els mascles adults, després els pollins de menys d'un any, els pollins d'entre 1 i 2 anys, els pollins d'entre 2 i 4 i les colbes. Entre tots els premis es repartiran més de 2.000 euros.
Sobre l'Equus
Segons ressalta la directora de Fira de Girona, Anna Albar, es recupera el salt d'obstacles i el programa inclou concursos de volteig, d'enganxalls i doma d'alta escola. Aquest 2009, el certamen compta amb 133 expositors –entre ramaders i comercials-, més de 500 cavalls i cinquanta burros. A més, també s'hi podran veure noves races, com els cavalls àrabs. La directora ressalta que el certamen no nota la crisi i, tot i que els estands han davallat, l'aposta per la vessant esportiva fa que l'espai estigui ple al 100%.