directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 08:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Síndic d'Aran: ''No ens fa cap por negociar ara més capacitat política i deixar pel futur les figures de finançament'

Carles Barrera diu que la Val d'Aran com a territori no es planteja cap nova reintroducció d'ossos

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El Síndic d'Aran, Carles Barrera, conscient de l'actual context de crisi econòmica és mostra partidari d'aprofitar aquest moment per negociar més competències polítiques pel Conselh Generau d'Aran i deixar per més endavant les figures de finançament necessàries. Barrera ha explicat que això significa més capacitat política de decisió i gestió i anar a buscar totes aquelles competències que encara no estan transferides del Govern de la Generalitat al Conselh Generau. Barrera ha afegit que no han de ser necessàriament diners i sí figures d'autogestió del territori. Pel que fa a la presència d'ossos a l'Aran el síndic ha explicat que l'Aran com a territori no es planteja cap nova reintroducció d'ossos.

Comparteix
   


Etiquetes
Carles Barrera de Convergència Democràtica Aranesa (CDA) és síndic d'Aran des del passat mes de juny en substitució de Francesc Boya d'Unitat d'Aran (UA). Carles Barrera ja fou síndic en tres legislatures passades, del juny de 1995 a juny de 2007.

Per Barrera la crisi econòmica pot suposar ''un gran moment'' per negociar totes aquelles competències que suposen més capacitat de gestió i d'autogovern per l'Aran sense necessitat de suposar més diners.

El síndic d'Aran ha recordat que s'ha de renovar el conveni de finançament vigent de forma transitòria fins aprovar la nova Llei d'Aran. Barrera ha explicat que serà a partir del mes de setembre quan Govern de la Generalitat i Conselh Generau d'Aran comencin a treballar en aquest sentit.

Primeres mesures del govern de Barrera

Barrera és partidari de preservar totes les partides pressupostàries destinades a prestar serveis i negociar les partides d'inversions. En aquest sentit el síndic d'Aran ha explicat que s'hauran de reconsiderar projectes formulats per l'anterior govern del Conselh Generau. Barrera ha posat d'exemple l'ampliació al Parc de Bombers o a l'Hospital de Vielha.

Pel que fa al pressupost del Conselh Generau, Carles Barrera ha explicat que a falta de sis mesos per acabar l'exercici algunes partides pressupostàries ja estan esgotades. Les primeres mesures que ha pres el govern de Barrera són: eliminar la taxa que pagaven els productors per etiquetar amb la denominació d'origen Val d'Aran, incrementar la partida d'inversió per generar activitat econòmica bàsicament pel que fa a obra pública, reduir dràsticament la partida de publicacions i conservació del patrimoni.

Per incentivar l'economia ha anunciat una partida extraordinària per la creació de petites empreses a la Val d'Aran. Barrera ha dit que els pressupostos del 2012 tindran una partida específica per subvencionar directament petits empresaris que vulguin crear el seu negoci a l'Aran.

Barrera ha estat especialment crític amb la manca de manteniment de les pistes forestals de la Val d'Aran per l'antic govern. Per Barrera l'accés a la muntanya és bàsic tant pels ramaders com pels turistes que arriben a l'Aran buscant paisatge.

L'eliminació de la taxa de l'etiquetatge dels productes agroalimentaris amb la denominació d'origen Val d'Aran s'ha fet amb la voluntat d'ajudar al sector a desenvolupar la seva tasca.

Reintroducció de l'ós

Pel que fa a les diferents mesures de suport a zones afectades per presència de l'ós, el Síndic ha insistit en la necessitat d'un canvi de filosofia a la impulsada per l'antic govern de la Generalitat i del Conselh. Per Barrera el replanteig en la filosofia passa per una distribució ''més equitativa a tot el sector ramader de la Vall''.

Per fixar les noves mesures el Govern aranès iniciarà una tanda de reunions amb les diferents associacions ramaderes de la Val d'Aran perquè puguin fer les aportacions necessàries.

Barrera ha recordat que la reintroducció de l'os es va fer mitjançant un programa Life en el que no es va tenir en compte al territori. El síndic s'ha mostrat contundent i ha dit que Convergència Democràtica Aranesa sempre ha defensat que la presència de l'ós no ha de modificar en res els aprofitaments tradicionals i la forma de viure dels aranesos i ha de ser la reintroducció de l'ós la que s'ha d'adaptar a aquesta humanització del territori.

Pel que fa a possibles futures reintroduccions Barrera ha dit que volen tenir un únic interlocutor que ha de ser el Govern de la Generalitat i ha deixat clar que l'Aran com a territori no és planteja cap nova reintroducció.

Millora urgent de la N-230

Pel que fa a la N-230 al seu pas per l'Aran el síndic ha insistit en la necessitat d'una millora urgent. Barrera ha explicat que han fet arribar en reiterades ocasions les seves queixes al Ministeri de Foment, titular de la via, perquè actuï però de moment les reivindicacions de l'Aran no han estat escoltades.

Barrera ha afirmat que iniciar les obres de la N-230 a la primavera del 2012 és un dels objectius prioritaris pel Govern aranès i ha recordat la perillositat de la via que en alguns punts no poden circular dos camions en marxa per la poca amplada de la carretera.

Referent a aquesta via Barrera ha demanat al Govern de la Generalitat que en prioritzi la millora a través del conjunt d'inversions que l'Estat ha de fer a Catalunya en matèria d'infraestructures.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.