directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 23:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tura proposa un nou model de finançament i la reforma de la Constitució

L'entorn de l'exconsellera s'articula en un moviment anomenat Per Sumar Canviar

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

L'exconsellera d'Interior i Justícia, Montserrat Tura, no es vol quedar al marge del debat sobre el futur del PSC en el marc del Congrés del desembre. Per això, acompanyada de les persones que li van donar suport en les primàries a Barcelona, ha articulat un moviment anomenat Per Sumar Canviar que ja ha fet públiques algunes de les seves propostes. Entre elles, destaca l'aposta per un 'model de finançament federal' davant del concert econòmic de CiU i la reforma de la Constitució per aconseguir un estat 'netament federal'. Una reforma que també hauria de permetre recuperar l'Estatut aprovat en referèndum i obrir el debat sobre 'la forma d'articular jurídicament el dret a l'autodeterminació'.

Comparteix
   


Etiquetes
Per Sumar Canviar és una nova plataforma relacionada amb el PSC que està present a les xarxes socials i que vol contribuir al debat congressual dels socialistes catalans. Tal com es defineixen ells mateixos en la pàgina web, es tracta del grup de persones que va donar suport a la candidatura de Montserrat Tura per presentar-se com a cap de llista dels socialistes a Barcelona. Tot i que va ser un intent fallit i van perdre davant de l'equip de Jordi Hereu, l'entorn de Montserrat Tura es torna a organitzar de cara al Congrés del PSC previst pels pròxims 16,17 i 18 de desembre.

Entre els signants hi destaquen els exdiputats Àlex Masllorens i Toni Comín i a través de la web manifesten que tenen la intenció de participar en debat precongressual encara que comparteixen 'moltes coses' amb altres grups que han sorgit com +PSC, congresdesdebaix, 15-M Socialista i Nou Cicle. 'La nostra voluntat és convergir en tot el que coincidim i enriquir el debat amb propostes noves'asseguren.

La plataforma ja ha penjat tres documents de propsotes al seu web. Un sobre el projecte federal que defensen, un altre sobre idees per 'millor la democràcia dins i fora del PSC' i, finalment, un tercer document sobre propostes generals pel socialisme del s.XXI. Entre les receptes que el col·lectiu dóna per aprofundir en el projecte federal destaquen la reivindicació d'un nou model de finançament i la reforma de la Constitució.

Davant de la proposta del concert econòmic, la gran reivindicació de CiU pels pròxims anys, l'entorn de Tura proposa un 'model de finançament federal' i detalla en què s'hauria de basar: 'igual finançament per càpita a igualtat de competències en totes les comunitats, mecanismes de solidaritat perquè un esforç fiscal similar doni dret a serveis similars i ampliar els percentatges dels impostos que recapta i gestiona Catalunya', entre d'altres.

Sobre la seva aposta per reformar la Constitució, creuen que hauria de servir pel reconeixement de Catalunya com a nació, perquè el Senat esdevingui una 'veritable cambra territorial' i assegurar la 'plena co-oficialitat del català a l'Estat. Així com perquè la distribució de les competències quedi 'clarament definida'. En aquesta línia, la plataforma liderada per Montserrat Tura veu necessari que en el marc d'una reforma constitucional s'obri el debat sobre la 'forma d'articular jurídicament ' el dret de l'autodeterminació. 'La pertinença i el vincle polític del poble de Catalunya amb els pobles de la resta d'Espanya i d'Europa s'ha de produir des d'un consens democràtic', conclou el document.

En clau interna del PSC, Per Sumar Canviar aposta per un grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats 'com a instrument per fer sentir la veu del socialisme català en la política espanyola' i perquè el PSC voti 'sempre el mateix' en totes les institucions on està representat. D'altra banda, amb la voluntat 'd'enfortir la democràcia interna' del partit, el moviment proposa primàries obligatòries per triar tots els caps de llista, fins i tot quan hi hagi un sol candidat, i que s'ampliï el dret a vot al conjunt de la ciutadania. En la mateixa línia, també demana que els militants escullin a través de votació secreta el primer secretari del partit i que es consulti al conjunt de la militància sobre qüestions claus d'estratègia política.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
12 d'agost de 2011, 01.12 h

Montse, d'acord que et deus al partit i bla, bla, bla... Però això ja no cola. Tot aquest discurs del nou finançament i (permete'm que rigui) de reformes de la constitució, sona a la mateixa cantarella del federalisme i, molts, ja n'estem farts de sentir-ho com si fos "la canción del verano". No interessa. Tu i uns quants més del PSC vàreu perdre la vostra opció just abans de la deblacle de les últimes eleccions; ara, més aviat sembleu l'orquestra del Titànic, i és que els espanyoli... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Robert fletxa Castelldefels
11 d'agost de 2011, 23.15 h

¿ Què sra. Tura, tenim "mono" de tocar poder, oi ?. El que no se li pot negar a vostè és la seva ambició personal i aquest desig instintiu de tocar poder al preu que sigui, ara que ja porta temps "descavalcada" de la primera línia. ¿ A qui vol enganyar ara ?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Xavier fletxa Barcelona
11 d'agost de 2011, 19.06 h

Si! Perfecte! I també que els castellans aprenguin el català obligatoriament a l'escola! i que TV1, TV2, Ant3 i Tele5 emiteixin en català! I visca la Pepa... vull dir de Tura!!!...I que les receptes dels medicamens estiguin escrites en català obligatoriament, I que els taxistes estiguin obligats a posar emisores en català i a respondre en català... Ja ho deien al maig 68. sigueu realistes, demaneu l'impossible...Tot sigui per sumar...encara que res camviarà al PSC... Amb la Chacón i el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
11 d'agost de 2011, 12.49 h

Ara surt amb aquesta la "empanada" de la Tura?. Que passa que no s´en va recordar el temps que era al Govern?. Sempre les mateixes cares, perque no desapareixeu com fan els politics Europeus amb "vergonya", el problema es que aqui no en tenim d´aquests.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
atlasac fletxa Vila-real
11 d'agost de 2011, 11.00 h

Aquestes eleccions TOTS, TOTS,TOTS hem de tenir ben clar, tant clar com l´aigua....que ja ......la vols ENTURBIAR? que els que ESTIMEN MES A CASTELLA QUE LA TERRA CATALANA votaran als Patíts Polítics dels seus amors.....i els que VOLEM SEGAR LES CADENES (que ja és hora collons!!!!) VOTAREM INDEPENDENCIA ho sia LLIBERTAT (però no perque vos la uses en el meu nom eh?) vols que siguem LLIURES?.... VOTAT!!! o sia INDEPENDENCIA.....TOT, TOT, TOT el que puguin dir MENUDENCIES (......que....quin... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Pere fletxa Torrelles de Llobregat
11 d'agost de 2011, 10.31 h

Santa inocència! Clar que no sé si parlo de la nostra, per escoltar propostes tan fora de lloc i desconnectades amb la realitat o de la seva, per fer-les. Però i si resultés que parla amb clau interna, vull dir del PSC, i dóna el missatge més radical que les bases poden assumir? El problema, no obstant, és que la gent del PSC, amb tantes declaracions fetes amb segones i terceres intencions, ja han perdut la credibilitat davant la majoria del poble català. A més, i seguint en clau inter... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
11 d'agost de 2011, 10.01 h

Si, si...vol reformar la constitució per collar més a Catalunya, com va passar amb la reforma de l'estatut.

Apa que no son llestos aquests "cataslanistes" del P$OR, fan veure que es mouen pels interessos de Catalunya però la veritat és que és tot el contrari.

No era aquella del P$C, una tal Chacón, que va dir que la sentencia del constitucional contra l'Estatut li semblaba la mar de be?. Donç ara, amb la constitució deuen voler fer el mateix i eliminar el poquet poquet que sigui favor... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
11 d'agost de 2011, 09.19 h

Es veu que això de ser polític i ocupar certs càrrecs és com una droga. Ara se li acudeix a aquesta il·luminada dir això ???. I serà capaç aquesta bona dona de mantenir-se en els seus tretze i dimitir per honorabilitat, en el cas de que el PSOE els digui que nanai del Paraguai ???. I parlant de tot, ja li ha consultat abans al Nadalet i a l'Iceta ???


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
serafi fletxa Barcelona
11 d'agost de 2011, 08.09 h

Es clar que anyora sortir als daris.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.