directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 20 de setembre de 2024 19:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montilla exigeix explicacions a CiU i alerta que la política està per 'servir' la cultura i no per 'servir-se'n'

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, ha exigit explicacions aquest dissabte a CiU després que es conegués que la Fundació Trias Fargas, vinculada a CDC, va rebre 600.000 euros de l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, i ha avisat que la política està per 'servir la cultura' i no 'per servir-se'n'. En una intervenció al Consell Nacional del PSC, ha deplorat el paper de l'oposició en el Debat de Política General per haver pintat un 'panorama negre' i no presentar propostes, sinó 'trampes tàctiques' per dividir el tripartit. Sense referir-se explícitament a consultes independentistes, ha avisat que no és moment 'd'aventures' ni 'escenaris impossibles'.
José Montilla, PSC, socialistes
Comparteix
   

En la seva intervenció en el Consell Nacional del PSC que se celebra aquest dissabte a la seu del PSC a Barcelona, Montilla ha lamentat 'l'escàndol' del Palau, que 'no es mereixen' ni l'Orfeó ni els mecenes culturals de Catalunya ni la mateixa cultura catalana. Ha evitat citar CiU, però s'hi ha referit implícitament en reclamar una actuació 'ràpida i a fons' de la justícia en el 'cas Millet' i ha exigit 'explicacions de qui les hagi de donar', entre ells els que 'intenten justificar allò injustificable'.

Ho ha dit després que es conegués que Millet va donar 72.000 euros al dirigent de CDC Àngel Colom per liquidar el Partit per la Independència i més de 600.000 a la Fundació privada Trias Fargas vinculada a CDC. Montilla ha clamat que 'el món de la política i les institucions estan per servir la cultura i no per servir-se'n', en una afirmació aplaudida pels consellers nacionals del PSC.

Ni 'aventures' ni 'escenaris impossibles'

Pel president de la Generalitat, el PSC 'no és el partit de les declaracions patriòtiques inflamades' sinó dels qui expressen el seu 'compromís amb el país amb feina, feina i feina'. Un compromís que ha definit com a 'sincer' i que lluny dels 'focs artifici'. Això sí, ha avisat la militància socialista que el seu 'compromís' pel fet de ser 'responsable' corre el risc de 'quedar silenciat', de manera que ha cridat a la mobilització dels safiliats socialistes perquè s'impliquin en evitar-ho actuant 'd'altaveu' i 'portaveus'.

Si bé no s'ha referit explícitament a les consultes independentistes, sí que ha avisat que la 'pàtria veritable és la que es construeix cada dia' i 'mirant lluny, però tocant sempre de peus a terra'. 'Ara no és el moment d'aventures, toca treballar; no és moment de plantejar escenaris impossibles', ha asseverat el president de la Generalitat, sota l'atenta mirada del ministre de Treball, Celestino Corbacho, i del delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel. Així, Montilla, en un avís a CiU però també a ERC –partit amb qui governa i que promou consultes d'independència amb CiU en bona part dels municipis on es faran-, no ha variat la seva posició envers les consultes independentistes malgrat que el líder dels republicans, Joan Puigcercós, li ha reclamat aquesta setmana que 'rectifiqui'. Puigcercós ha advertit en el debat de Política General que qui rebutgi el dret a decidir, no compti en un futur amb ERC.

El líder del PSC i president de la Generalitat també ha deplorat el paper de l'oposició en el Debat de Política General de la setmana passada, en el que creu que 'no hi ha hagut sorpreses', ni pel que fa el paper dels partits de Govern ni pel que fa el paper de l'oposició. Ha acusat l'oposició d'haver seguit 'el guió previst', pintant un 'panorama negre i desolador' sense aportar 'cap proposta', a més de 'demanar impossibles: abaixar impostos, incrementar la despesa i quadrar els comptes'.

Per Montilla, l'oposició s'ha limitat a 'plantejar trampes tàctiques sota l'aparença de propostes de pacte' amb l'únic objectiu de 'dividir més que sumar', alhora que 'propagant el pessimisme sense que els importi que el país vagi pitjor si això els beneficia electoralment'. S'ha referit explícitament a CiU en considerar que només amb un dels 'èxits' del Govern, entre els que ha citat la nova terminal de l'aeroport del Prat, el compromís de traspàs de Rodalies o l'acord de finançament, 'hauria justificat un mandat sencer' i 'ara es creuen amb el dret de criticar i menysprear èxits aconseguits i inimaginables quan ells governaven'.

Això sí, en vistes a un any d'eleccions, el líder del PSC ha cridat els militants del partit a fer 'd'altaveu' dels 'èxits' del Govern, i ha citat el Pacte d'Immigració, el túnel de Bracons, la Ciutat de la Justícia, la nova terminal de l'aeroport o la Llei d'Educació, a més del 'millor finançament que mai ha tingut Catalunya' -'inimaginable' amb CiU-, el nou hospital de Sant Pau, la primera fase del canal Segarra-Garrigues, i la dessalinitzadora del Prat, entre altres.

I és que per Montilla, el 'canvi' que reclama CiU seria un 'retorn al passat'. Ha contraposat els 'patriotes de paraula' als 'patriotes de fets': 'Parlar tot el sant dia de la idea i projecte de país i d'horitzons infinits és una cosa, però les paraules que no es tradueixen en fets es poden girar en contra qui les diu', ha sentenciat. Per ell, el PSC pot anar a 'tot arreu amb cap ben alt' presentant l'obra de Govern com a 'aval'. 'Mentre uns segueixen invocant el sagrat nom de la pàtria, nosaltres la servim', ha afegit.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Santi Vidal fletxa Barcelona
5 d'octubre de 2009, 06.04 h

I els polítics estan per servir als ciutadans, no per servir-se'n.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
4 d'octubre de 2009, 17.14 h

Encara m'en recordo d'un que era alcalde de Cornellá de Llobregat i president de la diputació de Barcelona (un chollo, vaja!) que en una entrevista que li varen fer va dir que ni parlaba ni parlaria catalá perque per viure a Catalunya no era necessari. A que no adivineu com es deia aquest pajaru?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
desde el anoia fletxa Al EX VOTANT d´ERC
4 d'octubre de 2009, 13.23 h

CiU siempre ha estado por los intereses de sus DIRIGENTES, no seas ingenuo


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
4 d'octubre de 2009, 10.41 h

Uns están per servir a la cultura catalana...altres, a la castellana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
3 d'octubre de 2009, 16.21 h

Muy bien dicho Montilla los de CiU están para servirse de la politica, no para servir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
La dreta madrilenya en contra de la violència de gènere

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.