Duran menysté l'oferta d'Oriol Pujol d'anar de número dos a Madrid
Destaca la feina de Pere Macias en els últims anys al Congrés dels Diputats de Madrid
El cap de llista de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha considerat positiva aquest dilluns al matí en entrevista a Catalunya Ràdio l'oferta del secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, de presentar-se com a número dos a la llista per al Congrés dels Diputats. Amb tot, Duran ha afegit que dins CDC, que és la qui ha de decidir el segon nom a la llista de Madrid, hi ha moltes altres persones que poden ocupar aquest càrrec, i ha destacat la feina que ha fet en els darrers anys l'actual inquilí de la posició, Pere Macias. Duran també ha dit que, sigui qui sigui, el número 2 no canviarà la línia política del grup al Congrés, una línia que, ha dit, 'està clara' i que serà de continuïtat. Quatre dies després que Oriol Pujol s'oferís a ser el número dos de CiU a Madrid, el número u de la llista ha valorat l'oferta. Josep Antoni Duran i Lleida ha considerat la iniciativa 'positiva' i ha dit que l'actual secretari general adjunt de CDC seria 'un bon número dos'. Acte seguit afegia que 'Pere Macias', la persona que actualment ocupa el càrrec de segon de la llista, 'també ho seria'.
Duran i Lleida ha assegurat que no hi ha cap mena de clima de tensió a CiU sobre aquesta qüestió i no ha volgut fer cap més comentari al respecte de la persona que el secundarà a la llista, persona que ha de sortir de les files de CDC. Però sí ha advertit que, sigui qui sigui, no canviarà la línia política de grup al Congrés, una línia continuista. Toc d'atenció, doncs, a aquells que han vist en l'oferiment de Pujol un intent d'aportar una dosi més elevada de sobiranisme a les actuacions polítiques de CiU a Madrid.Del 10 al 4%
Duran també ha parlat de sistema de finançament i de solidaritat. El líder de la federació nacionalista ha considerat que un dels cavalls de batalla per la pròxima legislatura serà la consecució d'un pacte fiscal que permeti canviar els paràmetres de la solidaritat financera actuals, que fa que les regions més riques aportin més diners dels que reben de l'Estat per compensar el desequilibri de les més pobres.
Duran i Lleida ha dit que caldria que Catalunya pogués recaptar tots els impostos per decidir la quota que s'aporta a l'Estat en concepte de solidaritat, una quota, decidida en negociació bilateral, no en el marc de la Lofca, que s'hauria d'apropar 'al 4%' del Producte Interior Brut, molt per sota del 10% actual. A més, Duran ha dit que la solidaritat 'ha de ser limitada en el temps'.
Catalunya no vol retornar cap competència
D'altra banda, el líder de CiU a Madrid també ha parlat del retorn de competències a l'Estat que plantegen algunes comunitats autònomes a causa de la crisi econòmica. Duran i Lleida ha considerat que podria ser positiu sempre i quan es respectés la voluntat de Catalunya i d'alguna altra com el País Basc de mantenir les seves.
Catalunya, ha dit, no s'ha plantejat en cap moment retornar competències, si bé ha admès que hi ha hagut una certa polèmica amb el traspàs de Rodalies de Renfe 'perquè es va transferir amb un finançament que no s'està complint'. Per això ha assegurat que, arribat el cas, aquesta seria 'l'excepció que confirmaria la regla'.
Notícies relacionades
- Fernández: 'Pujol no va a Madrid a fer gimnàstica sobiranista, sinó a assegurar la submissió de Duran a Mas' 13.08.2011.
- L'oferta d'Oriol Pujol fa trontollar l'hegemonia de Duran i Lleida a Madrid 12.08.2011.
- Oriol Pujol, disposat a ser el número dos de Duran a les llistes per les eleccions espanyoles 11.08.2011.