directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 19:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Víctor Torres, 'norma universal' per als catalans

La UCE li ret homenatge · Oriol Junqueras no pot reprimir el plor recordant com Torres volia escoltar dret l'himne de Catalunya

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

La Universitat Catalana d'Estiu ha homenatjat l'històric dirigent d'ERC Víctor Torres. Un any després que el mateix Torres protagonitzés la commemoració que aquesta universitat catalanista va brindar al seu germà, el poeta Màrius, ha arribat el torn de glossar i recordar la seva vida, que va escriure la seva darrera pàgina el 19 de juny a Lleida. El futur president d'ERC, Oriol Junqueras, ha subratllat el coratge de Torres i dels homes de la seva generació que van donar-ho tot per al país i, desesperats com estaven després de la Guerra Civil, encara van seguir treballant. Junqueras ha plorat recordant com Torres va demanar-li a Mollerussa que l'aguantés dempeus mentre sonaven Els Segadors. El futur president d'ERC, Oriol Junqueras, ha glossat la figura de l'històric militant Víctor Torres a través dels detalls de la seva generació. Una generació que va destacar pel seu compromís i per la seva capacitat de lluitar i de defensar Catalunya en unes condicions d'una duresa extrema.

Comparteix
   


Etiquetes
Junqueras ha recordat que Torres, 'i altres com ell', van perdre la Guerra Civil després de donar-ho tot per la causa, es van 'distanciar de la seva família, van perdre amics, la feina, ho van deixar tot i van acabar perdent'. Aquella generació, 'i la següent i l'altra', van viure des de llavors 'sense esperança', van ser literalment una generació 'desesperada'.

'És molt difícil viure sense somnis i sense esperances', ha reiterat Junqueras, que ha subratllat que en aquest context Torres va ser capaç de seguir treballant per al país. Ajudant des de l'exili i donant suport a la feble Generalitat que quedava amagada enmig d'una 'França ocupada'.

El que serà el nou cap d'ERC, que ha rebut per part del rector de la UCE, Jordi Sales, 'tots els ànims per entomar el relleu que deixen persones com Torres', ha recordat una frase del filòsof Immanuel Kant, 'actueu com si cadascun dels vostres actes hagin de servir com a norma universal per a tota la humanitat'. 'Doncs bé, Víctor Torres va viure la seva vida com si cadascun dels seus actes individuals hagués de servir de norma universal per a tots nosaltres, prenem-ne exemple'.

Junqueras ha explicat que en un dels darrers actes que va compartir amb Torres, un home inquiet que fins al final no va deixar d'explicar els seus records pels racons de Catalunya, va demanar-li que, malgrat anar amb cadira de rodes i no poder ja aguantar-se dret, l'aixequés i el sostingués dret mentre durés l'himne d''Els Segadors'. Recordant aquest detall de Torres, Junqueras no ha pogut reprimir el plor i la seva veu s'ha trencat un parell de vegades.

Un catalanista incansable

Germà del poeta Màrius Torres, Víctor Torres va participar precisament a la Universitat Catalana d'Estiu l'any passat perquè es recordava la figura de l'escriptor. Llavors ja va sorprendre als assistents que no el coneixien remmemorant amb gran riquesa de detalls fets ocorreguts tants anys enrere. Lamentablement, quan es complia un any de l'homenatge al poeta, Víctor ha estat ara protagonista d'un altre reconeixement al mateix lloc a causa de la seva mort el passat 19 de juny.

Víctor Torres va néixer el 19 de gener del 1915 a Lleida. Va començar a militar de ben jove a Joventut Republicana de Lleida. Va combatre en la Guerra Civil defensant el bàndol republicà i va seguir defensant els interessos catalans més enllà de la derrota bèlica, assumint el càrrec de secretari general de la Presidència de Josep Irla, en la Generalitat a l'exili.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
PereelDigne fletxa Granollers
19 d'agost de 2011, 13.35 h

Salut company Torres! Que serveixi d'exemple a tot el poble català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Pere fletxa Tàrrega
19 d'agost de 2011, 10.29 h

El "mal" va desfer quantitat de famílies, va engegar una guerra i va voler eliminar el nostre poble. El "mal" no ha pogut, ni podrà mai, eliminar el record envers a aquelles persones que ens defensaren contra el feixisme, reencarnat en el franquisme i l'espanyolisme més ranci.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.