L'alcaldessa de Cunit diu que els mecanismes de control per evitar l'endeutament dels ajuntaments ''no funcionen'
Montserrat Carreras sosté que la llei hauria de preveure l'assumpció de responsabilitats dels gestors polítics
L'alcaldessa de Cunit, Montserrat Carreras, ha assegurat que els mecanismes de control de la Generalitat per evitar l'endeutament dels ajuntaments 'no funcionen'. La convergent posa com a exemple la situació del seu municipi, que tutela des de fa quatre anys el Departament d'Economia i Finances a través d'un pla de sanejament, i que segueix arrossegant un dèficit de 16 milions i un deute de 23. Carreras lamenta també que cap polític assumeixi responsabilitats personals quan són els qui l'han generat. L'alcaldessa ha recordat que la situació del consistori és 'límit i crítica' i que no hi ha ni diners per comprar folis o ampolles d'aigua per als treballadors. La dirigent, que demana una reflexió per part del món polític a l'entorn de la utilitat d'aquests mecanismes de control per com estan funcionant actualment, ha dit que 'en teoria' hauria d'estar prohibit que els ajuntaments poguessin tenir dèficit però vist els resultats, al propi municipi de Cunit com a altres del país, està comprovat que 'no funcionen'.
Carreras manté que per trobar l'origen d'aquesta situació cal situar-se en els mandats anteriors i analitzar els pressupostos municipals. Segons ha detallat en una entrevista a l'ACN, una part dels ingressos que es registraven als comptes municipals eren 'ficticis' i que difícilment es podien dur a terme. Entrant en detall, Carreras explica que dels 25 milions que figuren en aquesta partida d'ingressos, realment n'entraven poc més de 20 milions d'euros. Després d'un mandat complet, aquesta diferència provoca que el dèficit del consistori sigui de 16 milions.En aquesta mateixa línia, Carreras explica que mensualment el municipi ingressa més d'1 MEUR entre els impostos i les ajudes de l'Estat. Tot i així, després de pagar nòmines i tornar la mensualitat corresponent al banc pel crèdit de 23 MEUR, al consistori li queden poc més de 400.000 euros per pagar factures i serveis. Tot i així i després de 'fer net', Carreras assegura que 'cada més hi ha més despesa que no ingressos'. Per aquest motiu, de cara al setembre, el consistori endegarà un nou pla de sanejament per tal d'intentar redreçar la situació financera.
L'alcaldessa manté que des del 2007, any on hi van haver els primers símptomes de crisi econòmica, l'Ajuntament 'hauria d'haver posat en funcionament una contenció de la despesa i no pas donar serveis que no podien ofertar-se i gastar els diners que no hi havia'.
Noves mesures a partir del setembre
Entre les mesures que ja es van prendre, Carreras recorda que va renunciar al seu sou d'alcaldessa i que també hi va haver una reducció de les dietes per assistir als plenaris. Tot i així, l'alcaldessa no descarta haver de reduir la plantilla actual del consistori ja que un capítol de 9 milions d'euros en personal és 'insostenible' per a l'Ajuntament. Segons ha matisat, de les prop de 200 persones que actualment hi treballen, unes 97 són interines i no tenen plaça regularitzada. 'Caldrà analitzar, redimensionar i racionalitzar' amb detall cada àrea, amortitzar llocs de feina i regular els que han de mantenir-se al consistori", ha assegurat Carreras.
La possible 'mancomunació' de serveis -com el de la gossera o l'escola de música- són alguns punts de l'agenda que l'alcaldessa i el seu equip gestionaran a partir del setembre. Tot i que no descarta haver de pujar impostos, Carreras diu que algunes de les taxes hauran de reajustar-se. Així mateix, entre les noves accions que durà a terme el consistori per evitar més despesa és reduir del nombre de lloguers de les dependències municipals.
Després del turisme, noves inversions
Amb els ulls posats al futur, la nova alcaldessa diu que Cunit ha de fer en els propers mesos una gran aposta per atreure inversors a llarg termini al municipi i que siguin de caràcter permanent. Tot i la importància del turisme, Carreras ha explicat que el municipi disposa de terreny urbanitzable 'molt ben situat' i que podria ser un bon lloc per instal·lar-hi algun tipus de serveis per a les persones de la tercera edat, ja sigui una residència o un centre de dia.
Amb tot, la dirigent convergent també explica que una de les opcions que també s'estudia des del consistori és que Cunit es convertís amb una zona on iniciar estudis i projectes de referència entorn a les energies renovables.