Els col·legis professionals s'organitzen per mirar d'influir davant les administracions
Pedro Yúfera es mostra favorable a la col·legiació obligatòria en alguns sectors per garantir la qualitat als consumidors i usuaris
El president de la recentment constituïda Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, Pedro Yúfera, vol que l'entitat sigui influent en les administracions públiques per modificar diverses legislacions que els afecten, sobretot en qüestions laborals, regulació de les professions o el tractament fiscal i de la seguretat social dels autònoms. Menys de mig any després d'haver-se constituït, l'associació ja compta amb 93 col·legis, que representen més de 100.000 afiliats. Als anys 90 va existir una entitat semblant, però no va tenir continuïtat. En una entrevista a l'ACN, Yúfera diu que ara es vol anar més enllà i convertir-se en interlocutor de les administracions al legislar.
L'associació agrupa professions tant diferents com advocats, periodistes, arquitectes o economistes, i s'espera que en un futur s'hi adhereixin metges i infermeres. Com que a vegades poden tenir interessos divergents, l'associació només es posicionarà com a tal quan hi hagi una postura unitària. Cada col·legi tindrà dret de veto en aquells casos que consideri que la decisió de la resta de membres de l'associació el perjudica. "La idea és que com que això és una organització oberta, on ningú s'ha de sentir obligat al que no vol", ha declarat. Tot i així, Yúfera considera que el fet de representar milers de col·legiats dóna més força a les reivindicacions sobretot dels petits col·legis, que reben el suport de l'associació.Per al president de l'associació les dues funcions principals de l'entitat han de ser aquesta interlocució amb l'administració i una segona tasca de "trobar sinergies comunes" entre tots els sectors per tal d'impulsar qüestions i projectes conjunts que els beneficiïn.
Un dels temes més candents en molts dels col·legis és la col·legiació obligatòria. Una directiva europea obre la porta als estats perquè modifiquin la legislació i permetin que alguns professionals que ara s'han de col·legiar no ho facin, com metges, advocats o arquitectes. Yúfera s'hi mostra totalment en contra, ja que considera que la col·legiació garanteix un mínim de qualitat a l'usuari i consumidor, a més de permetre un control més estricte de la deontologia professional per part dels propis col·legues de professió. Amb la col·legiació obligatòria, recorda Yúfera, també és més fàcil detectar i perseguir l'intrusisme, que opina que l'Administració no ha de regular aquests col·legis si ells mateixos ja ho fan.
"Això protegeix els consumidors perquè es procura que tots els professionals col·legiats tinguin responsabilitat civil en cas d'incompliment, es preocupa de la deontologia, que els professionals estiguin preparats i sancionar els que incompleixen, també permet lluitar contra l'intrusisme i serveis per informar del que fan els diferents col·lectius", ha explicat.
Un altre dels aspectes que preocupa a molts col·legis és la crisi econòmica. Molts col·legiats s'han quedat a l'atur, han reduït els seus ingressos o fins i tot han abandonat la professió. Això ha fet baixar els ingressos dels col·legis a través de les quotes. Alguns col·legis, a més, també han vist reduir els seus ingressos a través dels visats, com el d'arquitectes, que fins i tot ha hagut d'acomiadar treballadors. Yúfera admet que la crisi ha afectat els col·legis, però com a la resta de la societat. "Tot això s'ha de reestructurar perquè pugui funcionar", ha considerat.