directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 19 de juny de 2024 18:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament creu que la reproducció de SMS dels diputats 'pot constituir una intromissió il·legítima del dret a la intimitat'

Tot i així, Benach ha explicat que no es pendran mesures · Els dipuptats caçats han estat Saura i Sirera

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Dret a la informació o intromissió a la intimitat? Durant l'última setmana els periodistes gràfics han captat dos missatges de mòbil que comprometien greument als seus autors: Joan Saura titllava de 'tostón' el discurs del President Montilla i Daniel Sirera descrivia el seu partit, el Partit Popular, com una 'merda'. Arran d'això, el president del Parlament, Ernest Benach, la Mesa del Parlament i la junta de portaveus han reprovat aquest dimarts 'la captació d'imatges, la reproducció i la difusió de SMS, de correus electrònics i de qualsevol tipus de correspondència privada entre diputats sense consentiment dels autors'. Benach ha explicat que, segons l'informe dels serveis jurídics de la cambra, la captació de missatges de text enviats pels diputats a través de telèfon mòbil dins del Ple 'pot constituir una intromissió il·legítima del dret a la intimitat'. Així mateix, ha declarat que no es prendrà cap mesura per evitar casos com les recents publicacions en diaris de fotografies de missatges SMS de mòbil de parlamentaris.
telefon mobil sms missatge text
Comparteix
   

El president d'ICV i conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va qualificar el passat dimarts de 'tostón' el discurs del president de la Generalitat, José Montilla, segons una fotografia que va publicar aquest dimecres el diari 'Público'. Mentre, l'expresident del PP català Daniel Sirera va enviar un SMS a l'exportaveu parlamentària del PP, Carina Mejias, en què li diu 'aquest partit és una merda', segons ha publicat aquest divendres l''Avui'.

Benach ha comparegut després de la reunió de la Mesa i la junta de portaveus i ha llegit una declaració conjunta, en la qual s'assenyala que la publicació a l''Avui' i 'Público' de fotografies de SMS ha 'distorsionat la importància' del Debat de Política General, que va tenir lloc la passada setmana.

En la declaració s'explica que Benach va encarregar un informe als serveis jurídics de la cambra i va convocar el degà del Col·legi de Periodistes, Josep Carles Riu, qui li va traslladar la necessitat de reflexionar a fons sobre els límits del dret a la informació i la defensa de la privacitat i de la confidencialitat. Riu 'va anunciar la que ha demanat al Consell de la Informació de Catalunya que obri aquest debat' per 'proposar unes recomanacions deontològiques que permetin conciliar les situacions en què aquests drets puguin entrar en conflicte'.

En aquest sentit, Benach, la Mesa del Parlament i la junta de portaveus considera 'reprovable' aquesta publicació i creu que la captació de missatges SMS 'pot constituir una intromissió il·legítima del dret a la intimitat, la tutela judicial del qual ha d'ésser instada pels diputats afectats com a persones físiques privades'.

Segons la declaració, 'el terminal de telèfon mòbil propietat del Parlament no implica que els missatges que enviïn els diputats siguin públics i que estiguin sotmesos a un cànon de privacitat diferent del què tindrien si fossin enviats per mitjà de telèfons mòbils particulars'. 'Que la captació', segueix, 'd'imatges es faci en el saló de sessions del Parlament, mentre té lloc un acte públic on hi ha enregistrament i transcripció del que se n'hi diu i del que hi passa, no impedeix que s'hi puguin desenvolupar activitats protegides pel secret de les comunicacions i, si s'escau, pel dret a la intimitat'.

En aquest context, Benach ha dit que han passat 30 anys de convivència perfecte al Parlament entre tots. El president del Parlament ha fet una crida a tothom a mitjans de comunicació i a diputats 'a la responsabilitat, al sentit comú i això permeti que tots plegats facin el millor possible la feina'.

'No se m'acut prohibir l'entrada de fotògrafs ni que els diputats no facin servir el mòbil'

'S'imaginen un pagès llaurant el camp sense tractor? i un periodista sense micròfon?', ha preguntat per argumentar que els parlamentaris facin servir el seu telèfon mòbil. 'Hi ha eines que són pròpies de la feina que fa i la implementació de les noves tecnologies s'incorporen un seguit d'eines i és una eina més', ha ressaltat. 'No se m'acut prohibir l'entrada de fotògrafs a l'hemicicle i prohibir als diputats fer servir el mòbil', ha destacat.

Benach va manifestar el passat divendres des de Vic que la reproducció en dos diaris de missatges de mòbil escrits per Saura i Sirera era una 'intromissió a la intimitat'. En aquest context, ja va demanar responsabilitat 'per part de tothom' perquè ara no es caigui en una guerra entre 'corporativisme dels polítics contra els periodistes' i 'dels periodistes contra els polítics'.

Mentre, el coordinador general d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Jordi Miralles, ja va declarar també el divendres que la cambra catalana hauria de reflexionar sobre aquesta qüestió. 'No sé si s'haurà de plantejar algun tipus de reflexió sobre l'afer tenint en compte que els fotògrafs poden entrar dins del ple a l'hemicicle', ha declarat. 'El secret de les comunicacions s'ha de respectar per tothom i alguns professionals que no ho han fet ho haurien de respectar', va dir.

Sirera no dimitirà

El president del grup parlamentari del PP català, Daniel Sirera, ha assegurat aquest dimarts que en cap moment s'ha plantejat dimitir arran de la difusió del seu SMS en què deia 'aquest partit és una merda', en referència al PPC. Sirera ja va dir que no dimitiria en un primer moment, però ara ho ha declarat un dia després que la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, manifestés a RAC1 que Sirera ha de ser coherent i deixés en les seves mans la decisió de dimitir. En una entrevista a COMRàdio, Sirera ha afirmat que se sent 'còmode' al PP català i ha remarcat que si no fos així 'fa temps que no hi militaria'. 'Si em deixen seguiré treballant perquè el partit encara sigui millor', ha dit.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
16 d'octubre de 2009, 00.58 h

potser aquest diputats que diuen que es deuen al poble i que defensen els interessos del poble que democràticament els ha escollit, haurien d'apendre a escriure bé la llengua catalana, com a mínim a nivell "C" que es la que exigeixen per accedir a una plaça a les Administracions públiques catalanes.



A part de què queda bé,i fa país i, deixar el toston( en català es podria dir pal),i rollo ( rotllo) per altres polítics que estarien més interessats en treballar, que en perd... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
7 d'octubre de 2009, 17.02 h

TOT EL QUE ES DIU AL PARLAMENT ES TEMA PUBLIC. SI VOLEN INTIMITAT, QUE S,EN VAGIN A CASA SEVA I SI VOLEN LA TINDRAN.SI NO VOLEN JA CONVOCARAN ALGUN PERIODISTA, QUE FACI PROPAGANDA DE COM VOLEN SER VISTOS PEL POBLE EN LA INTIMITAT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
7 d'octubre de 2009, 16.36 h

s.m. ; aki si que em mogut la cose i depressa, ape fe via


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
6 d'octubre de 2009, 20.55 h

No necesitamos saber como matan el tiempo nustras SEÑORIAS pelgatos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ja hi ha llocs que no volen mallorquins al barri ni llatinoamericans a la casa

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.