directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La UCE ret un sentit homenatge a Santi Santamaria

'Un geni i un patriota que era rebut com un príncep en els millors restaurants del món'

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

El xef Santi Santamaria ha rebut un afectuós homenatge mig any després de la seva mort. Les intervencions han estat coincidents sobre dos aspectes, el seu talent i patriotisme i la manca de reconeixement que va rebre per part de la societat catalana. El cuiner del Racó de Can Fabes va ser el primer en rebre, 'i conservar sempre', les tres estrelles Michelin. 'Un geni i un patriota' que era rebut als millors restaurants del món 'com un príncep', tal com ha recordat la crítica Eliane Comelade. El record de la Universitat Catalana d'Estiu ha posat en valor el seu compromís amb el país i el seu esforç per fer créixer el patrimoni gastronòmic català, perquè 'el menjar diu molt de nosaltres'.

Comparteix
   


Etiquetes
'Estimat fill únic d'un pagès i d'una ordidora', en Santi Santamaria mai va rebre dels reis mags cap regal dels que demanava. 'La primera bicicleta que va tenir se la va guanyar ell amb la seva suor', ha recordat el seu amic, l'ambientòleg i geògraf Martí Boada. La seva procedència humil va imprimir en ell valors 'que no tenen els burgesos' i el seu contacte amb la pagesia una relació ben matinera 'amb la gastronomia catalana més tradicional'.

Boada ha intentat treure a la llum aspectes ocults del cuiner que han passat més desaparcebuts. Era 'del morro fort' i va quedar clar aviat, quan era molt jove i portava de bòlid els ajuntaments de la seva zona durant els darrers anys del Franquisme. Un lector hiperactiu, capaç de devorar un llibre cada dia. Un 'geni' que hagués triomfat en qualsevol camp precisament perquè no tenia 'la mandra dels burgesos'. Un solemne patriota capaç de reunir-se amb l'elit de Madrid i reiterar sense cap por l'essència catalana i parlar sense miraments dels Països Catalans. 

Si la societat catalana no ha estat prou justa amb Santi Santamaria, Boada creu que es deu al fet que aquesta viu sota un estat d'opinió que afinen 'només uns 30 o 40 tenors'. Protagonistes reincidents en els mitjans de comunicació per parlar de qualsevol cosa, 'i si mai els sentiu opinar d'un tema que vosaltres domineu, us tremolaran fins i tot els mitjons'.

El secretari del CIEMEN, Aureli Argemí, ha volgut posar en valor la importància del menjar. 'Què mengem diu molt de nosaltres', un detall que 'coneixia en Santi'. I Conscient que el català és 'un poble creatiu' volia contribuir a construir 'una gastronomia nostra'.

Un dels instigadors de l'homenatge ha estat el cuiner i gastrònom Jaume Fàbrega, també amic personal del xef, que ha llegit fragments de l'obra de Santamaria per donar pinzellades de la complexitat de la seva personalitat. Sobre aquesta, Fàbrega ha sentenciat que es tracta de 'la més important en teoria culinària'.

La crítica gastronòmica Eliane Comelade, mare del músic Pascal, ha subratllat que sempre que anava als millors restaurants de París, o de qualsevol altre gran ciutat, en Santi 'era rebut com un príncep'. I, tal com ha recordat també Fàbrega, en les més altes institucions gastronòmiques internacionals, com ara la vicepresidència de Relais Chateaux, no deixava mai d'identificar-se com un català. 'No era camaleònic, ni polièdric, només tenia una identitat nacional, la catalana', ha assegurat Boada.

La seva filla Regina i la seva dona Àngels han assistit en primera fila a l'homenatge de Santamaria. La Regina amb 24 anys viu a Singapur intentant prosseguir un dels projectes del seu pare, i sobre en Pau, el fill gran de 29 anys, recauen ara "gran part de les esperances" de Can Fabes per recuperar l'esplendor dels seus fogons.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Robert fletxa Castelldefels
22 d'agost de 2011, 21.42 h

És una llàstima que molts dels millors, sovint s'en van massa d'hora. ¡Sempre seràs amb nosaltres Santi !


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4 Jaume Fàbrega
Jaume Fàbrega fletxa [object Object]
22 d'agost de 2011, 19.48 h

Ara resulta que sóc cuiner!. a les mesves classes a la UAB o al curs de l UCE fiag de tot, menys cuinar!. De la informaicó si que és cert que l' homenatge els vaig "instigar" un servidor, Recomano que es faci servir abans el Google, on s' hi trobarà me´s de 190.0000 informacions sobre mi!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
22 d'agost de 2011, 12.46 h

Caro su restaurante pero muy bueno y autodidácta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
pep fletxa barcelona
22 d'agost de 2011, 12.20 h

Una catalanitat que defensava sempre, i una bona mostre n'és algun dels textos que va deixar al seu blog (encara actiu): blog.santisantamaria.com/2011/08/identidad-culinaria/


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Josep fletxa Sant Celoni
21 d'agost de 2011, 17.42 h

Em consta la catalanitat del nostre celoní més universal... Precisament vam coincidir a les consultes independentistes que es va celebrar a la nostra vila quan ja començava a fer molt de fred aquell hivern del 2009. Sant Celoni encara sent la pèrdua d´aquell homenot que va posar la cuina del nostre país al cim. Fins sempre, Santi:-(


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.