Reagrupament.Cat es presenta per tal de "rellançar" i "redreçar" Esquerra Republicana
El corrent crític que encapçala Joan Carretero exigeix un Congrés Nacional extraordinari, reclamant "un relleu a la direcció" del partit
L'exconseller de Governació i impulsor de Reagrupament.Cat (RCat), Joan Carretero, ha afirmat aquest dissabte a Barcelona que el corrent intern que ha creat servirà per "rellançar" i "redreçar" a Esquerra Republicana de Catalunya, per tal que segueixi el seu camí cap a la sobirania catalana i amb la voluntat de ser una "alternativa real" a la direcció del partit. Ho ha dit davant 600 persones que han omplert l'Auditori de Catalunya, i on també s'han vist càrrecs destacats d'ERC, com Carmel Mòdol, president del Consell Nacional d'Esquerra; l'històric dirigent republicà Heribert Barrera; el secretari general de la Vicepresidència i persona afí a Carod-Rovira, Rafel Niubó i l'exmembre de l'executiva i impulsor del corrent Esquerra Independentista, Uriel Bertran.
Carretero ha apuntat que la trobada de totes les persones que durant els darrers cinc mesos han participat i donat forma, a través del portal d'Internet, a l'agrupació Reagrupament.cat, serveix per "engegar un camí que ha de dur a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a ser la primera força del Parlament de Catalunya" i aconseguir que Catalunya deixi de ser la "darrera nació europea en ser reconeguda com a estat lliure".Per aquest motiu, considera que la direcció actual del partit "ha perdut el nord", com a conseqüència del primer govern tripartit i "l'aliança permanent a Madrid amb el PSOE". Joan Carretero ha explicat que aquests fets i altres han portat a què els dirigents republicans hagin "desconnectat" de Catalunya i que això hagi suposat una pèrdua important de vots, tant en les eleccions al Parlament de Catalunya com a les municipals.
En la seva intervenció, ha criticat conceptes que defensen dirigents com Josep-Lluís Carod-Rovira per justificar l'aposta per l'actual govern d'esquerres, com són “pluja fina” o “patriotisme social” per entendre que són incompatibles amb l'estratègia d'un partit independentista “estimem Catalunya i la volem lliure!! No pura, lliure!!” ha exclamat.
Propostes per renovar l'essència d'ERC
A banda de l'exigència de celebrar un Congrés Nacional extraordinari, el que ha estat ideòleg d'RCat ha reclamat “un relleu a la direcció del partit”, i no pas un “lífting protagonitzats pels líders”. Ha constatat que el màxim responsable d'ERC “no ha d'estar al Govern ni en cap a altra institució” per tal que pugui oferir dedicació plena i aconseguir la sobirania a Catalunya, vetllar pel bon funcionament del partit, i procurar que l'actuació dels militants a les institucions sigui “eficient, rigorosa i austera”.
Joan Carretero ha proposat també que els dirigents del partit tinguin un màxim de dos mandats de quatre anys i que, com a mínim, un terç de la Permanent Nacional no ostenti cap càrrec de representació pública. El fundador d'RCat ha animat a convocar una assemblea anual de les federacions regionals per tal “d'informar, debatre i votar” tota l'acció dels representants d'ERC al Govern de la Generalitat, al Parlament i als organismes supramunicipals.
Reformar el perfil nacionalista del partit
La posada de llarg de Reagrupament.cat ha servit també per situar la voluntat nacionalista per sobre de l'eix polític esquerra/dreta. L'exconseller de Governació de la Generalitat ha convidat a estar oberts “a encabir moltes sensibilitats” amb l'objectiu comú “d'avançar cap a l'Estat lliure” i no deixar en mans alienes el lideratge “de la societat cap a la sobirania” i l'autodeterminació.
Tot i així, en la trobada posterior amb els mitjans, Carretero ha negat que les seves paraules significaven la voluntat d'un acostament a Convergència i Unió. Ha matisat que “si hi ha grups al Parlament de Catalunya que no estan a favor de l'autodeterminació, ERC no hi hauria de pactar” referint-se al Govern d'esquerres actual.
També ha estat crític en la manera com el PSOE tracta els interessos de Catalunya. Considera que incompleixen els seus compromisos respecte a l'Estatut i el finançament autonòmic. Ha posat també com a exemples, l'aplicació de la tercera hora lectiva en castellà a les escoles, o la falta d'inversió en infraestructures, amb el conseqüents problemes a l'aeroport del Prat a o la xarxa de rodalies de Renfe, “ens donen un tracte només reservat a les colònies més maltractades per les seves metròpolis”, ha dit Carretero en referència als socialistes espanyols.
Suport dels militants
La constitució de Reagrupament.Cat ha servit per expressar la voluntat de no escindir-se d'Esquerra Republicana, sinó ser “una alternativa real i creïble”. I és què a l'acte han assistit càrrecs destacats d'ERC, com Carmel Mòdol, president del Consell Nacional d'Esquerra; l'històric dirigent republicà Heribert Barrera; el secretari general de la Vicepresidència i persona afí a Carod-Rovira, Rafel Niubó i l'exmembre de l'executiva i impulsor del corrent Esquerra Independentista, Uriel Bertran.
En la sessió, l'alcalde republicà de Rosselló, al Segrià, Jaume Fernández, ha llegit el manifest fundacional d'RCat, que està previst que es lliuri la setmana entrant a la direcció d'ERC, i iniciar així el procés de constitució formal com a corrent intern, que es podria fer efectiva en un termini de sis mesos. Presentat per els membres d'RCat, Francesc Mortés i Imma Prat, l'acte ha comptat amb la intervenció de la portaveu del corrent, Rut Carandell.
A més, un grup de militants reagrupats d'arreu del territori català han llegit els motius que han impulsat a altres militants a formar part d'Rcat. La jornada ha acabat quan els assistents han cantat l'himne dels Segadors.
Carod evita pronunciar-se i aposta per la continuïtat
Per la seva banda el president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira ha aprofitat una trobada d'alcaldes republicans per afirmar, sense referir-se als corrents interns dins la seva formació, que el seu partit és un "partit gran, de govern i gradualista". "ERC és un partit polític" i, com a tal, "en democràcia la gent ens vota perquè governem", ha dit Carod.
El líder republicà ha afegit que el partit ha de seguir mantenint una estratègia "gradualista", i assolir la sobirania "fixant etapes". "Cada etapa no pot ser un terratrèmol ni la possibilitat d'un retrocés, per això el que no pot voler mai un partit de govern gran, de govern i gradualista són fugides endavant que comportin passos enrere", ha conclòs.
Puigcercós, que també ha assistit a la trobada d'alcaldes, ha seguit la línia de Carod-Rovira evitant referir-se als corrents interns crítics amb la direcció actual.