directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 17:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Congrés aprova rebaixar l'IVA a l'habitatge, reduir la despesa farmacèutica i avançar l'impost de societats

PP i CiU s'hi han abstingut mentre que el PNB hi ha votat a favor i ERC i ICV en contra · Duran i Lleida critica la 'improvisació' de Zapatero

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dimarts al matí el reial decret que inclou la rebaixa de l'IVA sobre la compra d'habitatge nou, l'avançament del pagament de l'impost de societats a les grans empreses i la reducció de la despesa farmacèutica gràcies als vots favorables dels grups parlamentaris socialista i basc. El president del Govern de l'Estat, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat que les mesures mostren el seu "compromís" en la reducció del deute públic. Els grups popular i CiU s'han abstingut, tot i que els seus líders, Mariano Rajoy i Josep Antoni Duran i Lleida, han criticat la "improvisació" de Zapatero. El grup parlamentari d'Esquerra i Iniciativa hi ha votat en contra.
ple congrés diputats madrid
Comparteix
   


Etiquetes
Zapatero ha defensat el nou paquet de mesures econòmiques que inclou el Reial Decret-Llei 9/2011, de 19 d'agost, de mesures per la millora de la qualitat i cohesió del Sistema estatal de Salut, de contribució a la consolidació fiscal, i d'elevació de l'import màxim dels avals de l'Estat per al 2011, que ha rebut 169 vots a favor, 165 abstencions i 7 vots en contra.

En primer lloc, el president ha explicat que la "reducció i racionalització" de la despesa farmacèutica suposarà un estalvi de 2.400 milions d'euros anuals, dels que 600 ja es podran descomptar durant el 2011. Zapatero ha defensat que a això se suma la reducció del 9% interanual de la factura farmacèutica, que ja s'ha aconseguit gràcies a les mesures que va impulsar la Moncloa durant el 2010.

Sobre l'avançament de l'impost de societats a les 3.900 empreses espanyoles que facturen més de 20 milions d'euros, el president ha argumentat que "no es tracta d'un augment en la tributació, sinó un avançament del pagament de l'impost" que reportarà 2.500 milions d'euros a l'Estat. Zapatero ha explicat que aquesta xifra se suma als 2.000 milions d'euros que ingressaran les arques públiques per la subhasta de l'espai radioelèctric i que "aquest és el marge" per assolir la reducció del dèficit públic fins el 6% del PIB que es marca el Govern per enguany. Segons el president, l'Estat espanyol va iniciar la lluita per reduir la despesa pública abans que altres socis comunitaris i ha reconegut "l'esforç del conjunt de la societat" en aquesta tasca.

Per últim, Zapatero s'ha referit a l'aplicació del tipus superreduit de l'IVA per la compra d'habitatge nou, que passarà del 8% al 4%, a causa de "la detracció de recursos i l'endeutament privat que ha ocasionat el sector immobiliari" durant els darrers anys, i que ha forçat l'aprovació temporal d'aquest incentiu, que estarà en vigor fins el desembre de 2011.

Rajoy considera que Zapatero "actua en vaivens i genera desconcert", però el PP s'abstén

El líder del principal grup de l'oposició i president del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha anunciat l'abstenció dels populars ja que el reial decret conté "aspectes discutibles", tot i que el Govern de l'Estat "actua en vaivens i genera desconcert". El líder dels populars s'ha mostrat favorable a la proposta d'estalvi de la despesa farmacèutica per tal de "preservar" el sistema sanitari espanyol.

Per contra, Rajoy ha criticat que l'avançament de l'impost de societats significarà "pa per avui i gana per demà" i que l'objectiu del Govern és "finançar-se sense cap tipus d'interès detraient recursos de les empreses", que "han planificat els seus compromisos de liquiditat i de contractació així com els pagaments a Hisenda". Rajoy ha lamentat que a meitat de l'exercici "es canvien les regles de joc".

Sobre la reducció de l'IVA sobre l'habitatge nou, Rajoy ho ha considerat "el paradigma de l'actuació del govern Zapatero", que actua fent una "ziga-zaga" legislativa i ha demanat a l'executiu que "primer pensi i després actuï" i que "escolti de tant en tant les idees dels altres, perquè a vegades tenen raó". Tanmateix, Rajoy s'ha compromès a prorrogar la mesura si aconsegueix formar govern després de les eleccions del 20-N, però limitant-la a l'habitatge habitual.

Duran justifica l'abstenció de CiU, però lamenta la "improvisació" del Govern

El president del grup parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, també ha anunciat l'abstenció dels nacionalistes catalans perquè el paquet de mesures "és una mostra més d'improvisació d'un govern que no té timoner" i ha criticat que el Zapatero segueixi utilitzant el recurs del reial decret per legislar. Tot i l'augment de recursos que l'avançament de l'impost de societats significarà per l'Estat, Duran s'ha preguntat si el Govern ha reflexionat sobre l'afectació que tindrà sobre les empreses i ho ha qualificat de "brainstorming d'estiu".

Sobre l'estalvi en la despesa sanitària, el portaveu de CiU ha valorat positivament la mesura, però ha lamentat que també es penalitzi un sector punter com el farmacèutic, tot i que ha celebrat que el Govern ha diluït algun dels aspectes més negatius d'aquesta mesura.

El president del grup parlamentari català ha qüestionat perquè es redueix l'IVA sobre l'habitatge ara, quan una part important del parc d'habitatges està en mans de les entitats financeres, i no fa tres anys, especialment tenint en compte la dificultat de finançament que pateixen els que volen adquirir un habitatge. Duran també ha demanat perquè no s'ha aprofitat aquest reial decret per rebaixar també l'IVA sobre la rehabilitació d'habitatge, que ara suportarà molta més càrrega fiscal en comparació amb la compra.

Esquerra i Iniciativa voten contra el reial decret per ser un "pegat"

El representant del Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana-Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya Verds, Joan Tardà, ha considerat que les mesures que proposa el Govern són un "pegat" que afavoreix bancs i caixes perquè puguin canviar "totxos per recursos" gràcies a la rebaixa de l'IVA sobre els habitatges nous. Tardà s'ha preguntat si Zapatero ha perdut "el que li quedava d'ideologia progressista" i si aquesta no és "una nova ajudeta a Botín", el president del grup financer Santander. El diputat d'Esquerra del Congrés ha considerat que Zapatero ha "fracassat".

També en nom del grup parlamentari d'esquerres, la diputada d'Iniciativa per Catalunya Verds, Núria Buenaventura, ha criticat el paquet de mesures del decret llei perquè inclou mesures per "acontentar uns mercats que són insaciables" i per estar inspirat per "la filosofia del dèficit zero" que aprofundeix en "la retallada de drets de la ciutadania".

El Govern prorrogarà sis mesos l'ajuda de 400 euros als aturats

El president Zapatero també ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres un reial decret que, entre altres mesures, inclourà la pròrroga de sis mesos del programa Prepara, de formació professional per a desocupats, que inclou l'ajuda de 400 euros i que s'havia esgotat a mitjans d'agost.

El Govern també pretén incloure en el nou decret llei l'adaptació de formes de contractació per afavorir l'accés dels joves al mercat laboral i la seva formació, l'ampliació del termini per convertir contractes temporals en altres de foment de la contractació indefinida, la remissió al primer semestre de 2013 de la implementació del fons individual de capitalització, mantenint-se al llarg de tota la vida laboral, per a casos d'acomiadament, formació complementària o en el moment de la jubilació, i la pròrroga del mecanisme de pagament de part de la indemnització per acomiadament per part del Fogasa.

Zapatero es mostra preocupat pel context internacional

Durant el ple del Congrés, Zapatero també ha valorat les darreres dades econòmiques internacionals, com la rebaixa de la màxima qualificació del deute dels Estats Units per part de l'agència de ràting Standard & Poor's, així com l'alentiment del creixement a l'Eurozona durant el mes de juliol. El president ha lamentat que aquestes dades han causat fluctuacions en les primes de risc de diversos estats de la Unió com Espanya, Itàlia o Bèlgica.

Zapatero s'ha mostrat preocupat per si la incertesa del context econòmic internacional perjudica el sector exterior, un dels puntals actuals de l'economia espanyola, així com l'estabilitat de la moneda única. El president ha fet balanç de l'actualitat política i econòmica de les darreres setmanes i ha celebrat l'actuació del Banc Central Europeu en la compra de deute públic de diversos estats de la UE.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.