Jordi Pujol: 'Cal que passi alguna cosa entre Catalunya i Espanya, ni que sigui un xoc de trens'
L'expresident creu que la relació entre les dues nacions es troba 'en un punt molt difícil' i que si no hi ha cap gir Cataunya 'caurà en una situació greu d'involució'
L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha assegurat des de la Universitat Catalana d'Estiu que la proposta de modificació de la Constitució per limitar la despesa de les comunitats autònomes reduirà "la capacitat operativa". "En particular la de Catalunya", ha subratllat. Pujol també ha alertat que parlant d'"aquestes qüestions", quan es posen d'acord "PP i PSOE", a Catalunya "li toquen el crostó". L'expresident, sobre la relació entre Catalunya i Espanya, ha lamentat que es troba en un punt "molt difícil", tan difícil que resulta inevitable que passi "alguna cosa", encara "que sigui un xoc de trens". Pujol ha rebut a la UCE el premi Canigó en reconeixement de la seva trajectòria.
L'expresident Pujol ha alertat des de Prada aquest dimecres que la limitació de la despesa de les comunitats autònomes que han pactat el PP i el PSOE reduirà "la capacitat operativa de les comunitats autònomes", en particular, "la de Catalunya". Un avís que ha vingut reforçat per la seva experiència, que indica que quan populars i socialistes es posen d'acord en assumptes que afecten Catalunya, "a Catalunya li acaben tocant el crostó".Pujol creu que en la relació entre Catalunya i Espanya "alguna cosa passarà". De fet, referint-se al darrer moviment dels dos partits majoritaris espanyols, "ja està passant", ha remarcat. Perquè per a ell resulta simptomàtic el que estan fent "algunes comunitats autònomes del PP, però també alguna del PSOE, que estan retornant competències a l'estat".
La relació entre les dues nacions es troba en un punt "molt difícil". "I cal que passi alguna cosa, ni que sigui en forma de xoc de trens", ha afirmat enigmàticament. Pujol s'ha afanyat a matisar que d'aquest xoc de trens "no se'n pot parlar alegrament, i menys provocar-lo". Per afrontar el futur "cal seriositat, molta preparació prèvia i molt enfortiment intern", ha aconsellat.
L'expresident ha argumentat el seu desig més o menys explícit que passi alguna cosa assegurant que de seguir pel mateix camí, en cas de no produir-se "cap gir", Catalunya "cauria en una situació d'involució molt greu, des de la política o la llengua, passant per l'economia, el benestar i la cohesió social".
Implacables davant la feblesa
La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha recollit l'altre premi Canigó lliurat aquest dimecres per la Universitat Catalana d'Estiu. El guardó "representa una responsabilitat" que l'entitat ha entomat posant-se al servei del país i prometent que treballaran per ajudar la classe política en el "pas endavant" que han de fer.
Casals ha remarcat la necessitat d'aconseguir el pacte fiscal i, sense voler entrar en cap guerra de denominacions, ha avisat que no s'entendrà una nova relació financera que no passi perquè "Catalunya pugui disposar dels impostos que paguen els catalans".
En aquest sentit, la presidenta d'Òmnium ha advertit als polítics que negociaran el concert econòmic que seran "implacables" davant les mostres de "feblesa" que es conformin amb acords inferiors.
Notícies relacionades
- Jordi Pujol vol una Catalunya el menys dependent possible de l'Estat espanyol 23.06.2011.
- CiU no veuria malament la reforma constitucional si és el Parlament qui fixa el sostre del dèficit català 24.08.2011.
- Zapatero planteja reformar la Constitució per limitar el deute de les administracions 23.08.2011.