directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 04:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Salt aprova prohibir l'obertura de nous centres de culte durant un any

Ho fa amb els vots de CiU, PP i dos exregidors de PxC · Anglada accedeix a l'ajuntament custodiat fortament per la policia davant les increpacions de manifestants

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El ple de l'Ajuntament de Salt (Gironès) ha aprovat aquest dimecres amb els vots de CiU, PP i els dos regidors no adscrits -exregidors de Plataforma per Catalunya- una moratòria que estableix no donar cap llicència per obrir nous centres de culte al municipi durant un any. El ple s'ha fet enmig d'un fort desplegament policial per les tensions entre grups opositors a l'obertura d'una nova mesquita al polígon de Torremirona i col·lectius antiracistes i d'immigrants. El líder del partit de PxC, Josep Anglada, ha hagut d'entrar custodiat per la policia a l'ajuntament perquè l'han increpat els manifestants. Un cop a dins, no ha pogut assistir al ple perquè l'aforament estava complet.

Comparteix
   


Etiquetes
La proposta de l'equip de govern de CiU, en minoria, d'aprovar una moratòria per suspendre, durant un any, la concessió de llicències per obrir nous centres de culte al polígon industrial de Torremirona ha prosperat. Ho han fet possible el vot del regidor del PPC i dels dos regidors no adscrits -abans integrants de la llista de Plataforma per Catalunya- Carles Bonet i Joana Martínez- i els del nou regidors de l'equip de govern.

El ple ha estat precedit per episodis de tensió fora del consistori. Un grup de joves antifeixistes han desplegat una pancarta on es podia llegir "Salt antiracista" i han cridat proclames en contra del racisme al municipi. L'anunciada presència del president de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, ha encès encara més els ànims ja que alguns veïns d'origen immigrants i el grup de joves l'esperaven corejant lemes com: "Anglada feixista, a Salt ni de turista".

Quan faltaven 15 minuts per les vuit la policia local ha obert les portes de l'ajuntament per deixar passar exclusivament persones vinculades a algun partit o veïns que feien cua per entrar. Quan eren ja les vuit i el ple havia començat, el president de PxC ha arribat a la plaça de l'ajuntament davant els crits dels assistents que han arribat a llençar-li alguns papers. La policia ha hagut d'intervenir per custodiar Anglada i l'han fet entrar a l'ajuntament per la porta del darrera -la de la policia local- fent-lo passar entremig d'un cordó de Mossos d'Esquadra que ha permès frenar els manifestants que el seguien amb crits i insults. Anglada, lluny de mostrar-se espantat, s'ha mofat dels manifestants.

Un cop dins el consistori però, Anglada no ha pogut assistir al ple ja que la policia local li ha comunicat que l'aforament estava ple (hi caben només 50 persones i per motius de seguretat no han deixat entrar més gent) i s'ha esperat dins l'edifici fins al final de la sessió, quan ha sortit novament sota tutela policial dins un cotxe a tota velocitat.

El resultat de les votacions

Mentrestant, a l'interior de la sala de plens els diferents portaveus argumentaven els seus vots. Per part d'Independents per Salt (IPS) -que té dos regidors però només n'ha assistit un al ple- s'ha optat per l'abstenció.

Aquest era el primer ple on s'ha visualitzat la crisi interna que ha viscut PxC en les darreres setmanes ja que, de tenir tres regidors, actualment només segueix Maria Osuna ja que dos regidors, Joana Martínez i Carles Bonet, han passat a ser no adscrits després de sortir del partit admetent pressions de la direcció per tenir parelles d'origen estranger.

La regidora de PxC, Maria Osuna, ha optat per votar en contra. Segons ha dit, el seu partit "no vol una mesquita ni ara ni d'aquí a un any". A més, ha afirmat que el municipi pateix dos problemes: per una banda "tenir un alcalde corrupte i imputat que vol una Salt mora" i "l'excés d'immigració". Davant l'acusació directa a l'alcalde, Torramadé ha cridat a l'ordre la regidora en dues ocasions en menys d'un minut. Osuna també ha defensat que dins una mesquita "s'hi troben grups hostils al sistema democràtic" i ha assegurat que seria "nefast" per a Salt permetre l'obertura d'una mesquita al polígon. "Salt es convertirà simbòlicament en la meca de l'islamisme més radical, intolerant i expansiu", ha afirmat.

Després que Interior hagi prohibit aquest dimecres la celebració de la concentració que PxC havia organitzat dissabte en contra de l'obertura d'una mesquita al polígon, el partit lluny d'acatar la decisió ha afirmat que "té les idees clares" i que "ho demostrarà en la manifestació de dissabte". Per la seva banda, col·lectius antifeixistes i l'assemblea d'indignats també han convocat una protesta a Salt el mateix dia i coincidint amb la manifestació de PxC.

Els dos regidors no adscrits no han intervingut al ple i només han alçat la mà a favor de la suspensió d'un any en el moment de la votació.

El PSC, per la seva banda, tampoc ha donat suport a la proposta del govern de suspendre durant un any la concessió de llicències per a nous centres de culte. L'exalcaldessa Iolanda Pineda ha argumentat que va ser durant el seu mandat que van fer un canvi de normativa per regularitzar on s'havien de situar els centres de cultes i van decidir fer-ho al polígon industrial de Torremirona. "Allà no hi ha problemes d'aparcament i no es generen sorolls ni molèsties per als veïns", ha argumentat l'exalcaldessa. El PSC considera que la decisió va ser encertada i, per això, no ha donat suport a la suspensió. No obstant això, Pineda ha estès la mà al govern per obrir un debat i decidir, entre tots, com solucionar l'assumpte d'on situar els centres de culte.

L'alcalde, Jaume Torramadé (CiU), ha agraït el gest de Pineda però li ha dit que el moment d'obrir un debat és ara, amb la suspensió aprovada, i "abans de tenir un allau de peticions sobre la taula". Per Torramadé, que s'obrin més centres de culte en un polígon que ja està al 90% de la seva ocupació no beneficia la indústria. "La nostra prioritat és crear llocs de treball i potenciar la indústria", ha dit que reconeix que tant empresaris de Salt com Bescanó li han mostrat la preocupació perquè s'obrin més centres de culte al polígon. L'alcalde ha argumentat que amb la suspensió de llicències durant un any es vol aprofitar per obrir un període de reflexió i repensar si és el polígon el millor lloc per ubicar-hi aquests centres de culte.

Actualment, Salt té set centres de culte al centre de la població, cinc dels quals són per a comunitats musulmanes, un per a la comunitat sikh i un de la comunitat evangelista. Segons ha denunciat Torramadé, entre aquests set centres hi ha dos espais que es van obrir sota l'etiqueta de centres culturals durant el mandat del PSC i ERC però que, segons assegura, "de facto són centres de culte". L'alcalde però ha desestimat però actuar en aquests dos casos per demanar-los que s'acullin a la normativa perquè considera que "s'ha d'anar pas a pas".

Hi haurà mesquita si hi ha projecte al setembre

La decisió de presentar aquesta proposta de suspensió de llicències al ple arriba després que l'ajuntament hagi rebut dues peticions (una de la comunitat Al Hilal i Magrebins per la Pau i una altra d'una comunitat evangelista de Girona) d'obrir un centre de culte al polígon.
L'aprovació de la suspensió impedeix a la comunitat evangelista fer tràmits per obrir, almenys en un any, el centre a Torremirona. En el cas de la mesquita però hi ha un procediment diferent ja que aquestes comunitats van demanar el passat mes de març un certificat d'aprofitament urbanístic, que té valor per a sis mesos i determina que en el polígons sí és legal obrir-hi una mesquita. Ara bé, els dos col·lectius han de presentar el projecte constructiu abans del 22 de setembre -data que expira el certificat- si volen aconseguir la llicència per construir.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Jaume fletxa Salt
31 d'agost de 2011, 10.54 h

#12 Si, amb això tens tota la raó, els evangèlics són cristians sense cap mena de dubte. Ha estat un error de precissió meu, en el meu comentari, enlloc de cristians, hauria d'haver dir catòlics. Amb tot el demés em reafirmo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
JRRiudoms fletxa Barcelona
29 d'agost de 2011, 19.56 h

#10 Jaume: Malgrat el què diguin per TV3 i CatRadio, els evangèlics són cristians (podria assegurar que "més cristians" que els catòlics romans). Trobo que hi ha por a que el catolicisme sigui una religió minoritària, i per això ha vingut l'actual prohibició. A Barcelona, hi han esglésies evangèliques que a l'hora dels cultes són a vessar (i una església serveix per a vàries comunitats). Atentament


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
JRRiudoms fletxa Barcelona
29 d'agost de 2011, 19.50 h

#10 Jaume: L'opi ho pot ser tot o no pot ser res. Per a mi, la religió no és cap opi (és més: gràcies a un curs per deixar de fumar en 5 dies impartit en una Església adventista, he deixat de fumar). No em negarà que, per alguns, la política és un opi. (continua)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Jaume fletxa Salt
29 d'agost de 2011, 18.13 h

#9 La religió per alguns, el futbol per altres, continuen sent l'opi del poble. I si els cristians tenen dret a tenir esglèsies, perqué no els musulmans o els evangèlics? Una altra cosa que em semblaria bé és compartir les esglésies, que no estan gaire ocupades, a altres religions i així no caldria construir més edificis. I sobretot, molta més cultura i així hi hauria menys radicalisme religiós, menys xenofòbia,...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
gironí fletxa Girona
26 d'agost de 2011, 16.13 h

#5 Ni moros ni espanyols. No només els franquistes estan en contra de les "mezquitas".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
26 d'agost de 2011, 10.33 h

Racista?
Racisme Extrem seria alló que:
No et permet canviar de etnia o cultura, so pena de mort.
No permet que els teus fills triin la seva etnia o cultura, so pena de mort.
No permet que les dones es casin amb homes d’altres etnies o cultures, so pena de mort.

Una pena de mort que qui l’executa o instiga es la propia familia. Crims d’honor, en diuen els molt cinics.

Son capaços de qualsevol excusa abans de barrejar es seu ADN (pudrit) amb el dels infidels.

Es aquest racisme sectari... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
26 d'agost de 2011, 08.27 h

#2 Esstic d'acord amb en Joan, i no cal insultar a Anglada, ja que si fos per Anglada ara no ens trobariem davant tota aquesta colla de persones que han vingut il.legalment a presionar la nostra cultura. Tant costa tornar al seu païs i allà podran fer el que vulguin sense molestar ningú? Hi em anat nosaltres allà a reclamar drets i no obligacions? etc. etc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Lluís fletxa Bcn
26 d'agost de 2011, 08.03 h

S'haurien de fer tantes mesquites aquí com esglèsies hi ha, per exemple, a l'Aràbia Saudí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
26 d'agost de 2011, 06.44 h

A Salt hi ha el conegut MANICOMI de la comarca: aquesta pot ser la raó veritable de la visita del senyor; a la foto es veu que encara porta posada la CAMISA DE FORÇA. Allà hi celebren sovint festes de LA HISPANIDAD y LA RAZA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Karme fletxa Alt Penedès
26 d'agost de 2011, 01.30 h

Ni mesquites, ni esglésies, ni religions. Abolició de totes les sectes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.