directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 23:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La política catalana lamenta la mort d'Heribert Barrera i coincideix en destacar el seu compromís amb Catalunya

El president Mas el considera un 'patriota i mestre de patriotes' · El futur president d'ERC, Oriol Junqueras, admet la 'responsabilitat' per seguir la seva tasca

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

La mort del qui va ser el primer president del Parlament català de la restauració de la democràcia, Heribert Barrera, ha provocat les reaccions de record i condol de tot el panorama polític català. Des d'ERC, partit al qual en va ser un dirigent històric i va ser-hi fidel fins el darrer dia, s'ha fet èmfasi en la seva tasca des de l'exili per reorganitzar el partit. També el futur president republicà, Oriol Junqueras, ha reconegut que sent 'orgull' per la trajectòria d'Heribert Barrera i 'responsabilitat' per seguir la seva tasca. Representants de la resta de formacions polítiques també han tingut unes paraules per qui ha estat i serà un referent de l'independentisme català.
heribert barrera
Comparteix
   


Etiquetes
Oriol Junqueras, futur president d'Esquerra Republicana de Catalunya, ha lamentat en declaracions a l'ACN la mort de l'històric dirigent del partit i primer president del Parlament de Catalunya després de la dictadura franquista, Heribert Barrera, i ha assegurat que sent "l'orgull" de la seva trajectòria vital i, alhora, una "enorme responsabilitat" de seguir la seva tasca. Junqueras ha qualificat Barrera de persona "d'una trajectòria intel·lectual brutal" i ha destacat la feina que va fer tant a l'exili com de retorn al país per reconstruir el partit, el país i les seves institucions. Sense deixar les files republicanes, Joan Puigcercós ha considerat que la mort d'Heribert Barrera és per al partit republicà "una pèrdua irreparable". Puigcercós ha insistit en què l'expresident del Parlament ha estat un referent de moltes generacions, "dels joves i no tant joves", en la defensa de les llibertats de Catalunya. Com ha recordat Puigcercós, Barrera va ser la persona qui, "en solitari i a contracorrent", va vaticinar, durant la transició política, que l'actual Constitució espanyola seria un problema i un obstacle a la llibertat de Catalunya. El president d'ERC ha destacat que Barrera, a més de ser un dels forjadors i fundadors del partit, ha marcat un camí per a les noves generacions.

Solidaritat Catalana per la Independència ha volgut expressar el seu condol per la mort de l'expresident del Parlament. A través d'un comunicat, SI ha destacat el bagatge i carisma del dirigent polític, i ha assenyalat Barrera com un "referent" en la lluita per la independència del país. Solidaritat ha lloat, així, la "fermesa" i la "claredat" del posicionament del dirigent republicà "que ha fet valdre durant tota la seva trajectòria política".

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, al seu torn també ha expressat el seu més sentit condol per la mort d'Heribert Barrera. L'alcalde ha destacat que "sense cap mena de dubte", Barcelona i Catalunya el recordaran sempre "amb gran estima i admiració", com una de les persones, ha dit, que més van contribuir a la recuperació de la democràcia i de la llibertat política al país, primer des de l'exili, després des de la clandestinitat i posteriorment en democràcia. L'Ajuntament de Barcelona dedicarà un carrer o espai de la ciutat a la memòria d'Heribert Barrera.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, també n'ha lamentat la seva mort i l'ha definit com "un gran patriota que va treballar de manera incansable per Catalunya i que va tenir un paper molt destacat a la transició". La titular del Departament de Governació ha destacat el fet que Barrera fos capaç de parlar amb humilitat i amb valors de tot el què pensava sobre Catalunya. Segons Joana Ortega, "el poble català sempre el recordarà com una excel·lent persona i patriota, i el primer president del Parlament després de la transició que va fer molt pel seu país". En una línia similar ha anat el condol de Josep Antoni Duran i Lleida. Ciutadans, per la seva banda, també han lamentat la mort de Barrera i han fet arribar el condol a la família del polític.

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha destacat el patriotisme i la fidelitat d'Heribert Barrera als seus ideals republicans. "Ha estat una persona que ha mantingut la coherència des de jove fins a la seva mort", ha manifestat el socialista, durant una entrevista a Catalunya Informació. Nadal ha recordat la carrera acadèmica de Barrera a l'exili, i ha ressaltat la seva lluita per l'autogovern i la recuperació de llibertats. Tot i discrepar sobre la independència de Catalunya amb l'expresident del Parlament, el dirigent del PSC ha assegurat que "el respecte a la seva trajectòria política i institucional va molt més enllà de la coincidència o discrepància en algun tema".

Finalment, tant l'actual president de la Generalitat, Artur Mas, com l'expresident, Jordi Pujol, també han fet les seves respectives declaracions. L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha lamentat la mort de l'expresident del Parlament Heribert Barrera i n'ha destacat el seu "patriotisme" i "qualitat moral". En declaracions a l'ACN, Pujol ha dit que Barrera ha estat un home "al servei de Catalunya" i que ha defensat el país "com a nació" i també la seva "llengua, cultura i autogovern". A més, Pujol ha volgut destacat la "integritat" i "honestedat" de Barrera en un moment en què hi ha un "gran desprestigi de la política i dels polítics". Per Pujol, Barrera "mai no va caure en la demagògia" i "sempre ha estat molt respectuós amb tot allò que ell no creia". "L'exemple de Barrera ha de ser vist per a tothom com un referent", ha afegit. Mas, al seu torn, ha considerat que Barrera era un 'patriota i mestre de patriotes'. "Barrera era un home valent, amb un gran coratge verbal, deia el que pensava". A la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, l'escenari solemne de les grans ocasions, Mas ha repetit que l'expresident "va posar l'amor pel país per davant dels seus ideals fins i tot quan calia", ha rememorat sobre la manifestació del 10J de l'any passat i ha destacat, una vegada més, el "coratge, compromís i coherència" de Barrera, un compromís, ha dit el president, "total, fins i tot radical, sense escletxes, ple".



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
29 d'agost de 2011, 15.14 h

L'Oriol d'ERC és com tots, xerra per no callar. Ell sap, com tots els d'ERC, que Barrera no estava d'acord com fa anys va el partit d'ERC, però tots els d'ERC han fet el sord, ara si, tot és reivindicar que Heribert era d'ERC.
Militants d'ERC, no feu més l'hpòcrata, una mica de respecte.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.