directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 04:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El senador del PSOE que va comparar toros amb castells es disculpa

Tot i això, equipara el sentiment dels defensors dels castells al dels amants de les curses de braus

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El senador del PSOE Francisco Javier Sanz Carramiñana, que va comparar la crueltat de les curses de braus amb els castells, ha enviat una carta al president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella, i al senador de CiU Josep Maldonado, en què demana 'disculpes' per les afirmacions 'poc afortunades' sobre els castells, i afirma que 'en cap moment' va voler posar en dubte una festa que té lloc a les places de Catalunya. No obstant, demana que no s'intenti imposar el criteri antitaurí. 'Sóc navarrès i el Santfermí forma part de la meva identitat', diu, i 'per això entenc perfectament que s'ofenguin quan algú estrany a les seves costums i tradicions pretén imposar-los el seu criteri'.
montilla toros
Comparteix
   

La carta ha arribat a Maldonado a través de la portaveu del grup del PSOE al Senat, Carmela Silva, després que el senador de CiU exigís una rectificació pública de les seves manifestacions. Sanz Carramiñana va fer la comparació entre toros i castells el 23 de setembre en el debat d'una moció del senador de l'Entesa Josep Maria Esquerda (ERC) que demanava que es retiri la declaració 'd'interès turístic nacional' a les festes on es maltracti els animals o les persones. La moció va ser rebutjada amb els vots del PSOE i el PP, mentre que l'Entesa, CiU, PNB i CC hi van votar a favor.

En la seva intervenció, el senador del PSOE va posar en dubte que les curses de braus suposin un maltractament als animals, i va insinuar que els castells poden constituir també un maltractament a les persones perquè els anxanetes han de pujar a dalt de tot i les persones que estan a baix han de patir el pes de tota la resta. 'Per molt que m'hi esforço, no he aconseguit encara esbrinar si quan parlen de maltractament a les persones es refereixen a la formació dels castells quan les persones que estan a baix han de patir el pes de tota la resta, o en el cas dels nens, que pugen a dalt de tot', va ironitzar.

Equipara el sentiment dels defensors dels castells al dels amants dels toros


Carramiñana demana ara disculpes 'als qui es poden haver sentit ofesos a causa del malentès' en una missiva on admet que les seves paraules van ser 'poc afortunades' però recorda que les va pronunciar 'en el marc de la retòrica parlamentària' i amb l'únic objectiu de 'fer valdre la seva argumentació'. 'Davant la interpretació que s'està fent als mitjans de comunicació', el senador vol deixar clar que 'respecta, defensa i dóna suport' als castells, i que 'en cap moment' va voler qüestionar la festa.

No obstant, Carramiñana apel·la a la identitat i equipara el sentiment dels qui defensen els castells amb els amants dels toros. A la carta posa de manifest la seva condició de navarrès per recordar que els toros 'formen part de la seva identitat' i assenyalar que per aquest motiu 'entén perfectament que s'ofenguin quan algú estrany a les seves costums i tradicions pretén imposar-los el seu criteri'.

El PP va seguir l'exemple


Les manifestacions de Carramiñana van fer escola a les Corts perquè una setmana després, la diputada del PP per Màlaga María Begoña Chacón Gutiérrez, va aprofitar el debat d'una iniciativa sobre el Toro de la Vega, on es mata un toro a puntades de llança, per afirmar que els castells són una festa tradicional on es posa en risc la integritat física dels nens. La diputada popular va admetre que la idea de comparar els toros i els castells 'va sorgir' en una conversa amb altres diputats populars, mentre preparava la seva exposició en la iniciativa sobre el Toro de la Vega.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
M.B. fletxa Igualada
9 d'octubre de 2009, 09.19 h

D'acord a la reectificació, però això no vol dir que no ho pensi de veritat i que s'apenedeixi del que va dir. És un comentari típic dels espanyolets i fruit de la seva incultura, odi i ràbia contra el nostre pais i cultura...Em rellisca la seva rectificació, no és sincera en absolut, només per motius polítics.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Sílvia fletxa Amer
9 d'octubre de 2009, 01.33 h

Impressionant.

Així vist sembla que més que disculpar-se ho fa veure.

I això de "poc afortunades" o el "malentès" tampoc no s'hi adiuen als fets, ni al que es presenta com a disculpa. Si un cas hauria de dir que va afirmar una bestiesa, i que l'hem entès molt bé.

Es disculpa? I, suposant que li ho acceptem que ho fa, podem preguntar: Segueix mantenint que es pot dubtar raonablement que les curses de braus són un maltracte a uns animals? I, com és que apel·la a "respect... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.