directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 06:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Milers de persones aprofiten la manifestació del Dia de l'Orgull Gai a Barcelona per rebutjar la "transfòbia"

Enguany es celebraven els 30 anys de la primera manifestació d'homosexuals a la capital catalana

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Unes 40.000 persones, segons l'organització, van manifestar-se aquest dissabte a la tarda a Barcelona per reclamar respecte per als homosexuals, lesbianes, bisexuals i transsexuals, en els actes emmarcats en el Dia de l'Orgull Gai, celebrat arreu del món. El lema d'enguany era "Genera't, construeix-te sense transfòbia" i incideix en rebutjar la discriminació cap a les persones transsexuals, transgèneres i intersexuals, anomenat també "transfòbia". Enguany, es commemorava també el 30è aniversari de la primera mobilització que el col·lectiu homosexual va fer a Barcelona.
manifestació orgull gai homosexuals
Un grup de transsexuals de l'Argentina, durant la manifestació / ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Els 30 anys de manifestacions homosexuals a Barcelona mereixien una celebració sonada, i la manifestació d'aquest dissabte va ser-ho. La marxa va sortir de Plaça Universitat i va recórrer els carrers Pelai, Fontanella, Via Laietana, Ferran, finalitzant a la plaça de Sant Jaume, on va llegir-se el manifest unitari. Per primera vegada, va dedicar-se el document a la transexualitat i va fer-se referència a la llei d'Identitat de Gènere, aprovada el passat mes de març.

Moisès Martínez, membre del col·lectiu Guerrilla Travolaka, entitat convidada aquest any per la Comissió Unitària 28 de Juny, va explicar el fet que la normativa permet el canvi de nom i sexe, però exigeix com a pas previ un informe mèdic: "hem de passar pel psiquiatra" ha dit. Els transsexuals reclamen que siguin ells, i no els metges, els que decideixin com viure la seva sexualitat. "No volem que ens classifiquin amb patrons establerts ni de rosa ni de blau", va afegir Martínez.

El manifest d'enguany considera que la llei també és "incomplerta" perquè "exclou als menors d'edat, immigrants i disminuïts psíquics" del dret a "desenvolupar-se lliurament". Per això, el col·lectiu reclama tant pels transsexuals –persona que no se sent identificada amb el seu sexe biològic- com els intersexuals –que poden presentar simultàniament elements sexuals masculins i femenins- respecte i "dret al propi gènere".

30 anys de mobilitzacions pels drets dels gais, lesbianes, homosexuals i transsexuals

La manifestació d'aquest dissabte a Barcelona commemorava el 30 aniversari de la primera que es va fer a la ciutat. Hi va ser present un dels històrics del moviment a favor dels drets homosexuals, Armand de Fluvià, que aleshores era Secretari general del Front d'Alliberament de Catalunya (FAGC). Amb 6.000 assistents, la mobilització del 1977 "va acabar amb els grisos disparant pilotes de goma, detinguts i ferits" va recordar.

Armand de Fluvià, que en aquelles dates participava a la marxa pels drets dels gais a Nova York portant una senyera, va narrar que "al dia següent tots els diaris dels Estats Units es feien ressò que a Barcelona ens van manifestar". Per això, diu que en aquest temps s'ha registrat "un canvi espectacular" però que encara queda pendent "canviar les mentalitats". Un canvi on "l'ensenyament i els mitjans de comunicació" siguin claus, va dir.

La mobilització va comptar amb la presència de nombrosos col·lectius i associacions de gais, lesbianes, bisexuals i transexuals, així com de multitud de familiars. També hi eren representants de partits com Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya-Verds.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.