directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 00:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Les Corts aragoneses aproven debatre l'esperada Llei de Llengües

El PAR, soci de govern del PSOE, se n'absté · La Chunta i IU voten favorablement la proposició de llei socialista

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El ple de les Corts d'Aragó ha aprovat avui que prendrà en consideració la Proposició de llei d'ús, protecció i promoció de les llengües pròpies de l'Aragó del grup socialista relativa a la 'protecció' -no pas la cooficialitat- del català a la Franja i l'aragonès, la coneguda com a Llei de Llengües. El PSOE, la Chunta Aragonesista i Izquierda Unida hi han votat favorablement, el PP contràriament i el Partido Aragonés Regionalista (PAR), soci de govern del PSOE, s'ha abstingut. El portaveu socialista, Jesús Miguel Franco, ha dit que la proposició que han presentat és 'un punt de partida' per a protegir 'una àmplia minoria' d'aragonesos que parlen dues llengües d'Aragó, 'sempre sentint-se aragonesos'.
marcelino iglesias, aragó, psoe, franja
Comparteix
   

La Llei de Llengües és una de les principals promeses incomplertes pel PSOE del franjolí Marcelino Iglesias, que s'arrossegava des de 1999. Després d'anys de negociar-la infructuosament amb el PAR, el PSOE s'ha decidit a impulsar-la amb la Chunta i IU. El PAR s'oposa frontalment a què el català obtingui un cert estatus d'oficialitat, com recomanen els informes d'experts encarregats pel propi govern.

Els analistes consideren que, sigui quin sigui el redactat final de la llei, el PAR no hi donarà suport. El dubte rau en si s'abstindrà o hi votarà a la contra, com ja ha dit que farà el PP. Per tant, el PSOE l'aprovarà amb els vots d'Izquierda Unida, mentre que el vot afirmatiu de la Chunta dependrà de si pot millorar el redactat del la proposició de llei durant els tràmits parlamentaris, perquè considera que ara per ara en sortirà una llei poc ambiciosa.

La proposició de llei malda per deixar clar que els franjolins perfectament poden parlar català i sentir-se aragonesos, de la mateixa manera que a Sud Amèrica es parla castellà sense que es considerin espanyols, apunta el PSOE aragonès. Franco ha defensat que és una sort parlar dues llengües i ha constatat que el català 'és una cosa que es troba allí'.

No-oficialitat del català

Tot amb tot, en cap moment no es contempla la possibilitat que l'aragonès i el català siguin cooficials, ni als territoris on es parla -seguint el model navarrès, per exemple. Recull alguns drets com el de dirigir-se a l'administració en la llengua pròpia o la implantació de classes d'aragonès i català als estudiants no-universitaris a la Franja i als territoris on es parlen l'aragonès.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Voltaire fletxa Rias Baixas
9 d'octubre de 2009, 13.08 h

L'Aragó sempre vivint a costa de Catalunya. Primer quan els catalans els vam salvar el cul en fer-se càrrec Ramon Berenguer IV del seu regne i avui amb el tracte de privilegi que té el mil·lió d'habitants que té aquesta regió.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.