Ramon Tremosa proposa crear eurobons, un tresor europeu i un ministre de finances per a l'Eurozona
L'eurodiputat assegura que la consolidació fiscal 'és la pota' que faltava per fer 'més eficient' la política monetària
Els països del nord d'Europa tenen una economia 'endreçada i amb una posició fiscal còmoda' i compartir la sobirania fiscal amb el sud d'Europa, que 'no ha estat exemple de bones pràctiques' genera preocupació al ciutadà mitjà nord-europeu, assegura l'eurodiputat CiU, Ramon Tremosa. Per això, el diputat català ha proposat aquest dimecres que es posi en marxa un tresor europeu que permeti emetre eurobons i que al mateix temps l'Eurozona esculli un ministre de Finances per als socis de l'euro. Són tres mesures de consolidació fiscal -'la pota' que faltava per fer 'més eficient' la política monetària-, que haurien de servir d'aval per convèncer els països més reticents al projecte europeu.
El diputat català a la cambra europea ha presentat aquesta tarda un informe de valoració sobre la gestió del Banc Central Europeu el 2010. Tremosa ha recordat que la compra de bons que va començar l'organisme de Jean-Claude Trichet el maig de l'any passat amb Grècia i que s'ha ampliat també per Espanya i Itàlia és 'atípica'. La funció del BCE, ha dit, és estabilitzar preus i no actuar 'gairebé com un tresor'. El BCE 'fa funcions que no li pertoquen'. Per això, l'eurodiputat de CiU -sota el paraigües del partit del Liberals i Demòcartes europeus- ha insistit a crear eurobons per abaratir l'endeutament de Grècia, Espanya, Portuga i Irlanda, i al mateix temps crear la figura d'un ministre de Finances per a l'Eurozona per tal que coordini la política fiscal dels disset socis europeus. 'Com a català, mentre no tinguem estat, volem més estat europeu perquè és més eficient que l'espanyol', ha sentenciat Tremosa.Per saltar 'l'escull' i les reticències dels països menys afectats per la crisi, primer cal 'endreçar la qüestió fiscal amb controls i amb garanties que no tornarà a passar el què ha passat els últims tres anys, en què alguns països com l'espanyol han dilapidat alegrament' el deute públic en polítiques que no han servit per sortir de la crisi.
Si els estats no cedeixen sobirania fiscal, apunta Tremosa, es posa en risc l'euro, la moneda que 'ha protegit' els ciutadans de depreciació, inflació i pèrdua de valor.
De totes maneres, en la seva ponència davant dels eurodiputats Tremosa ha celebrat la intervenció del BCE en els mercats de deute públic, entre ells, l'espanyol, perquè sense la mà de Trichet per a recompra de bons 'la situació podria ser pitjor ara'. 'Sense l'euro i amb un president Zapatero desorientat, Espanya probablement hauria viscut un 'corralito'', ha subratllat.
A partir de la proposta d'aquest dimecres, els eurodiputats plantejaran esmenes al text de Tremosa, i més tard es votarà en la totalitat de l'Eurocambra.