La Guàrdia Civil i la policia espanyola es comprometen a respectar els drets lingüístics
Un noi va ser agredit a l'aeroport de Palma per dirigir-se als agents en català · Una dona va ser denunciada per parlar per telèfon en català en una comissaria
El diputat d'ERC, Joan Tardà, s'ha reunit aquest divendres amb el director general de la Guàrdia Civil i la policia estatal, Francisco Javier Velázquez, per exposar-li els casos a Catalunya i les Illes Balears de vulneració dels drets lingüístics per part dels agents de seguretat. Velázquez investigarà a fons casos com els de Rosario Palomino que va ser denunciada a Barcelona per parlar en català o Ivan Cortés que va ser agredit pel mateix motiu a l'aeroport de Palma, i farà tots els esforços per evitar que es repeteixin . Tardà ha explicat que situacions similars són 'intolerables' i també ha demanat més formació lingüística per als agents.
Denunciada per parlar per telèfon en català en una comissariaRosario Palomino va anar a renovar el seu DNI i el del seu fill de 4 anys el 10 de setembre de 2009 a la comissaria del carrer Sant Antoni Maria Claret i per parlar telefònicament en català amb el seu marit va ser denunciada pels agents per 'provocació publica que podia alterar la seguretat ciutadana'. Palomino creu que la situació va derivar de la seva condició de sudamericana i per parlar en català. Després de l'incident va presentar una denúncia per abús a l'autoritat, per arbitrarietat, per negar els seus drets a parlar en català i per intimidació física.
Aquest és un dels casos que el diputat d'ERC Joan Tardà ha presentat al director general de la Guàrdia Civil i la policia estatal, Francisco Javier Velázquez durant la trobada que tots dos han mantingut al Congrés dels Diputats. Segons Tardà, Velázquez no coneixia en profunditats aquests casos registrats a Catalunya i a les Illes Balears com el de Ivan Cortés que va patir una agressió física per parlar en català a l'aeroport de Palma.
Velázquez s'ha compromès a que 'no es tornaran a repetir mai més' actes similars i que s'esforçarà en fer-ho possible. Tardà creu que fets com aquests no es poden acceptar a una societat democràtica. Per això ha reclamat a Velázquez 'posar tots els instruments perquè no torni a passar'.
Capacitació lingüística dels agents
A més a més, Tardà ha exposat al director general que era 'fonamental i imprescindible' que establís convenis amb el govern de les Illes Balears i amb la Generalitat per incrementar la capacitació lingüística dels agents. Caldria, i en aquest punt 'ha estat receptiu', reforçar la formació en origen dels funcionaris que han de tenir una 'concepció clara que som en un estat plurilingüe i estan als serveis de la ciutadania'. El director general ha dit que de cursos se'n fan però ha reconegut que l'assistència 'no és nombrosa' i que en aquest sentit cal intensificar resoldre 'un dèficit que és evident'.
'L'entesa i la disposició ha estat absoluta', ha explicat Tardà després de la trobada i ara el comprimís ha d'esdevenir realitat. Si torna a passar 'quedarà en evidència que el compromís no era real, s'ha adonat de la gravetat dels fets i no es pot permetre una vulneració reiterada'. Davant una vulneració d'aquest tipus l'Estat queda en 'un absolut ridícul', creu el diputat. L'existència d'un cas el que fa és 'tacar l'honor professional' dels policies. Tardà ha reconegut que el director general 'no estava content que passin aquestes coses'.
Casos, ha dit Tardà, que 'tot i ser recurrents són excepcionals'. Els funcionaris han de tenir la 'percepció clara que han de ser respectuosos amb els drets lingüístic. El sol fet d'haver-hi casos ja és molt lamentable, hi ha drets que avui dia no es poden qüestionar, res que afecti el dret de les persones'.