directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 03:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La manifestació falangista a Arenys de Munt posa en qüestió la permissivitat de les lleis estatals

Els feixistes es manifesten per celebrar el Dia de la Hispanitat · Alemanya i Itàlia no permeten l'exhibició de simbologia feixista

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El debat sobre l'autorització de la manifestació de La Falange en contra de la consulta sobre la independència de Catalunya a Arenys de Munt ha posat en qüestió la permissivitat de la legislació espanyola. Mentre els jutges que van anul·lar la decisió del Departament d'Interior d'ajornar la protesta asseguren sentir-se 'totalment incompresos' perquè 'van fer una aplicació estricta de la llei'. Paral·lelament, però, aquesta situació va motivar el pronunciament d'eurodiputats alemanys i italians -països on la legislació és més estricta- per reclamar que la prohibició de la simbologia nazi i feixista s'estengui també a l'Estat espanyol, petició que també van expressar els eurodiputats de CiU, ERC i ICV. El darrer en expressar aquesta preocupació ha estat el Consell d'Europa. Mentrestant, avui el moviment feixista es manifesta impunement per celebrar el Dia de la Hispanitat.
arenys, consulta, falange, 13-s, espanya
Comparteix
   

L'experiència viscuda el 13 de setembre a Arenys de Munt no només ha sacsejat el panorama polític català sinó que també ha obert dubtes sobre la legislació a l'Estat espanyol que dóna cobertura a manifestacions antidemocràtiques i l'exhibició impune de simbologia feixista.

Els jutges asseguren que en el cas de l'autorització de la marxa falangista a Arenys el jutge 'es va limitar a complir la llei prescindint de la ideologia i això és el que no es volia, que no es prescindís de la ideologia i es prengués una decisió ad hoc', segons va explicar la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret. Si bé atenent a la legalitat el jutge va prendre aquesta determinació, és cert que la legislació en altres països que han sofert dictadures feixistes com és el cas d'Alemanya o Itàlia és més restrictiva.

El cas espanyol incomoda a la Unió Europea


Així ho han posat de manifest els eurodiputats d'aquests països que van pronunciar-se públicament en contra de l'autorització de la marxa falangista el dia 13 posant en evidència la permissivitat de l'Estat espanyol. La simbologia feixista 'reivindica un sistema totalitari brutal i inhumà que ha mort milers d'europeus, cal prohibir-la arreu', exigia el vicepresident dels populars europeus, Manfred Weber. 'No em puc creure que l'Espanya democràtica d'avui permeti una manifestació així', lamentava el verd Michael Cramer.

Tot i que l'Eurocambra no té competències per obligar el govern espanyol a fer el mateix que Alemanya o Itàlia i prohibir, com la creu gammada de Hitler o els uniformes amb l'àliga imperial de Mussolini, l'ús del jou i les fletxes de la Falange, però sí que podria pressionar-lo celebrant debats o aprovant resolucions parlamentaries. 'Cal castigar qualsevol europeu que faci servir els símbols relacionats amb el feixisme, malauradament a Alemanya el vam patir especialment, però també va afectar a altres països, així que el combat del totalitarisme ha de ser una herència comuna' dels 27, reivindicava el lider dels eurodiputats socialistes alemanys, Bernhard Rapkay.

Els eurodiputats de CiU, ERC i ICV reclamen a la CE que prohibeixi l'exhibició de simbologia feixista


Els eurodiputats de CiU, Ramon Tremosa, d'ERC, Oriol Junqueras, i d'ICV, Raül Romeva, van demanar a la Comissió Europea que emprengui accions per tal de frenar els partits polítics i les organitzacions feixistes a Europa. Tots tres eurodiputats van presentar conjuntament aquesta iniciativa ja que consideren que l'exhibició de simbologia feixista hauria d'estar prohibida a l'Estat espanyol de la mateixa manera que ho està en països com Alemanya i Itàlia. Tremosa, Junqueras i Romeva van recordar a la Comissió Europea que la ideologia feixista resulta incompatible amb els principis de llibertat, democràcia i de respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals de l'Estat de Dret establerts en l'article 6 del Tractat de la Unió Europea. Tant la Comissió Europea com el Consell Europeu estan obligats a donar resposta als eurodiputats catalans en un termini màxim de sis setmanes.

El Consell d'Europa, també en contra

La darrera instància en pronunciar-se en aquest sentit ha estat el president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, el socialista empordanès Lluís Maria de Puig, que ha admès que l'exhibició de simbologia franquista a l'Estat espanyol 'preocupa' al Consell d'Europa, que 'es rebel·la en contra de tot el que signifiqui dictadura o anar contra la democràcia'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Quim fletxa PPCC.
12 d'octubre de 2009, 13.19 h

Els feixistes i els seus fills de p... encara tenen molt de poder en aquesta merda d´estat que anomenen españa.Quan més aviat sortim d´aquesta merda d´estat millor, entretant tant de bó algú d´ Europa s´hi posi fort i prohibeixin la simbologia fexista d´una vegada cosa molt difiicil ja que ejpaña no és ni serà mai Europa encara que formi part de mercat comú.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
LluisC fletxa Banyoles
12 d'octubre de 2009, 12.01 h

Això és "Epaña", senyors.

Sempre tindran aquesta bala a la recàmara per fer-la servir quan convingui.

Quan vegin que tenen la batalla perduda deixeran anar aquests subnormals, i tot darrera, els de la cabra...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.