directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 09:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

De la Vega li ha explicat a Montilla la sentència del TC i han pactat com fer-ho públic, segons CiU

La federació nacionalista reitera que l'executiu espanyol no compleix amb la disposició addicional tercera de l'Estatut

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

CiU està convençuda que la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, li ha explicat aquest dimarts al president de la Generalitat, José Montilla el contingut de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) que 'retalla' l'Estatut. La federació nacionalista encara ha anat més enllà quan Oriol Pujol ha declarat que De la Vega 'ha vingut a pactar o intentar pactar de quina forma i quan convé més al Partit Socialista que tot això es faci públic'. 'No sé d'on treu aquesta informació', ha replicat la portaveu parlamentària adjunta del PSC, Carme Figueras.
montilla, de la vega, psc, psoe, socialistes
Comparteix
   

D'aquesta forma ha reaccionat CiU a la trobada que han mantingut aquest matí, de menys d'una hora al Palau de la Generalitat, Montilla i De la Vega. Tant el president com la vicepresidenta primera del govern espanyol han coincidit en la constitucionalitat de l'Estatut i en no especular sobre la sentència del Constitucional.

De la Vega 'menteix'

En roda de premsa al Parlament, el dirigent de CiU s'ha referit a la trobada començant la seva valoració manifestant que De la Vega va a Catalunya 'i enganya i menteix' sobre les inversions que l'Estat ha de fer a Catalunya complint com a mínim de la disposició addicional tercera de l'Estatut. 'Diuen que compleixen amb l'addicional tercera i això és fals', ha criticat al temps que ha dit que mai hi ha hagut el percentatge que pertocava en compliment d'aquest punt del text estatutari. De fet, ha declarat que 'no van al pressupost ni s'executen'. De la Vega 'menteix i ens enganya i es pot dir més fort, però no més clar', ha remarcat amb contundència Pujol.

Pujol s'ha referit a les declaracions de De la Vega, qui ha dit que l'Estatut s'aplica sense cap problema l'Estatut. En aquest sentit, ha afirmat 'que aquests tres anys han estat els de les promeses de traspassos falsos' i 'han estat els del finançament que incompleix l'Estatut' i els de l'incompliment de l'addicional tercera.

El dirigent de CiU ha destacat que 'avui De la Vega ha vingut a explicar a Montilla la retallada que s'aplicarà en la sentència de l'Estatut i mirar quan i de quina forma es pot crear menys perjudici del PS'. 'La reunió és la martingala amb la que el PS intenta amortiguar els efectes d'una sentència dolenta en relació a l'Estatut'.

Els socialistes no saben d'on surt aquesta afirmació


Per la seva part, Figueras ha preguntat a Pujol d'on treia la informació per fer aquestes darreres declaracions. 'No crec que Pujol tingui escoltés dins dels despatx de la Presidència de la Generalitat, no és el que han dit ni De la Vega ni Montilla i no sé d'on treu aquesta afirmació'. Per contra, ha destacat que la reunió 'ha posat de manifest la sintonia dels dos governs' i en què els dos defensen l'Estatut. Figueras també ha recalcat que no s'ha d'especular sobre una sentència que no se sap què dirà.

ERC no dóna legitimitat al Tribunal Constitucional espanyol


La portaveu adjunta d'ERC al Parlament, Patrícia Gomà, ha reiterat que pels republicans el TC espanyol no té legitimitat ni credibilitat. Ha volgut valorar positivament que De la Vega hagi assegurat que l'Estatut 'és una llei en vigor que s'executa i es desenvolupa' perquè mentre una sentència no digui el contrari, 'es presumeix la seva constitucionalitat'.

ICV-EUiA tampoc vol 'especular'


Mentre, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha ressaltat que 'fins que no hi hagi sentència s'ha dit pràcticament tot'. 'Ens hem reafirmat sempre', ha dit, que l'Estatut 'és un text constitucional' i 'que les institucions catalanes fos el Parlament, el Govern i el propi poble català han fet tots els passos' que dicta la llei. 'Ara l'Estatut està en mans d'un tribunal i és una situació que no s'hagués hagut de produir mai', ha indicat, al temps que ha ressaltat que no volen especular sobre la sentència.

El PPC carrega contra la visita de De la Vega


En canvi, la portaveu del PP al Parlament, Dolors Montserrat, ha criticat que l'Estatut ja fa tres anys 'que es desenvolupa a 'empentes i rodolons' sense la sentència del TC, de manera que el Govern treballa 'una mica coix' perquè 'no sap exactament què és i què no és constitucional'. Això sí, ha coincidit amb De la Vega en què el TC 'ha de ser lliure i no se'l pot apretar' perquè emeti una sentència 'quant abans'. Ha insistit en què els populars 'acataran' qualsevol sentència.

Montserrat ha carregat contra la visita de De la Vega a Catalunya perquè no hi ha hagut anuncis de 'gran interès' per al desenvolupament socioeconòmic del país. 'Em pensava que vindria amb un dossier ple de noves activitats, obres i infraestructures que servirien per sortir de la crisi', ha manifestat Montserrat, que s'ha mostrat 'estorada' davant una visita en què el govern espanyol no ha anat més enllà de 'moltes paraules, postures i fotografies'. Ha tornat a criticar la pujada d'impostos del govern espanyol.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.