directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

La Federació de Municipis demana a l'Estat que compensi en cinc anys l'excés de finançament local rebut el 2008 i el 2009

Manuel Bustos reclama una 'moratòria'' fins desembre pels 143 ajuntaments que encara no han presentat els comptes a la sindicatura de comptes

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els pressupostos de l'Estat poden absorbir en un període de 5 anys els 3.731 milions que els ajuntaments espanyols deuen a l'Estat en concepte de bestretes que el seu dia el govern espanyol va anticipar per als exercicis 2008 i 2009 i que ara les corporacions locals es veuen obligats a tornar, a instància de l'administració central, segons Manuel Bustos, president de la Federació de Municipis de Catalunya. A Catalunya aquestes bestretes sumen un total de 576 milions. D'altra banda, la unanimitat del comitè executiu extraordinari de la FMC també ha reclamat una 'moratòria' fins els 31 de desembre d'aquest any per als 143 municipis que encara no han lliurat a la Sindicatura de Comptes els comptes.
El Comitè Executiu extraordinari de la Federació de Municipis de Catalunya ha pres per unanimitat diferents acords en matèria econòmica amb l'objectiu d'evitar 'el col·lapse econòmic" de molts dels ajuntaments de Catalunya. 
 
Una primera mesura ha estat demanar una 'moratòria' fins el 31 de desembre d'aquest any per als 143 ajuntaments que encara no han presentat els comptes i que estan amenaçats per l'administració central de no cobrar les liquidacions mensuals que perceben de l'Estat. 
 
Un 'període de repesca' per als que no ha presentat els comptes 
 
Manuel Bustos ha defensat un 'període de repesca' per aquests pocs Ajuntaments que no han presentat els comptes. Bustos ha dit que si això ha arribat a passar no ha estat per una pràctica de 'mala gestió' sinó molts cops per problemes 'tècnics'. 
 
El president de la FMC ha dit que no pagar aquestes liquidacions aquests ajuntaments, a molts d'ells, els faria entrar en una situació de 'fallida'. El president de la FMC ha dit concretament que 'cap govern pot permetre que un ajuntament, per raons tècniques, entri en fallida', perquè això encara seria 'pitjor'.
 
Un altre acord adoptat per la direcció de la FMC ha estat relacionat amb els pagaments anticipats que el govern espanyol ha fet als ajuntaments en concepte dels exercicis del 2007, 2008 i 2009. La llei indica que ara, un cop s'estan liquidant aquests exercicis, com que els diners anticipats van superar el resultat obtingut durant aquells exercicis, els ajuntaments han de tornar aquests diners cobrats a compte de més. 
 
En el conjunt de l'estat espanyol aquest excés suposa una devolució de 1.000 milions per l'exercici del 2008 i de 2.731 milions per l'exercici del 2009. Per Catalunya aquests diners suposen uns 576 milions, segons càlculs coneguts de la FMC. 
 
El comitè executiu extraordinari ha acordat per unanimitat traslladar una petició a la Federació Espanyola de Municipis que s'ha de celebrar el 24 de setembre pròxim per reclamar a l'estat espanyol que habiliti dins de la partida del fons municipal en els pressupostos per al 2012 un nou apartat econòmic que 'compensi' la quantitat que els ajuntaments han de retornar a l'Estat. 
 
Manuel Bustos creu que els pressupostos de l'Estat tenen capacitat per poder absorbir en cinc anys aquesta quantitat que suposaria imputar uns 500 milions en l'exercici del 2012. 
 
El president de la FMC ha explicat que aquest diners rebuts ja han estat invertits en diferents actuacions d'àmbit municipal i són diners que els ajuntaments no tenen en efectiu. Habilitar en els comptes de les corporacions locals una línia per tornar aquest diners faria que la majoria dels Ajuntaments afectats a l'estat espanyol entressin en una situació de 'col·lapse econòmic'.
 
Deute viu de 500 milions per part de la Generalitat
 
El comitè executiu també ha acordat traslladar a la Generalitat una petició per demanar un calendari pel pagament del deute pendent de la Generalitat amb els Ajuntaments. El deute de la Generalitat als Ajuntaments podria suposar una xifra de 500 milions per al conjunt de Catalunya. 
 
El càlcul d'aquest deute l'ha fet la mateixa FMC a partir d'un estudi que ha tingut en compte el deute viu de 30 municipis escollits aleatòriament en raó de la seva dimensió i del territori. Aquests 30 municipis tenen una població agrupada de 800.000 habitants, cosa que suposa que no està inclòs en aquest compte l'Ajuntament de Barcelona. El deute viu de la Generalitat amb aquesta mostra és de 66 milions i una extrapolació fa que es pugui estimar el deute en 500 milions, segons ha explicat el president de la FMC. 
 
Una altra petició aprovada per unanimitat pels membres del comitè executiu extraordinari de la FMC ha estat dirigir al Govern una petició per fer que els recursos que destina la Generalitat als municipis no estiguin condicionats a una finalitat sinó que vingui 'incondicionals'.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.