directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 17:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La néta de Companys rep el document de reparació de la memòria del president

El Govern demanarà demà la nul·litat del judici a l'executiu espanyol

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La reparació de la memòria del que fou president de la Generalitat afusellat pel franquisme és el primer pas, segons ha dit el conseller d'Interior, Joan Saura, per a la nul·litat del judici que el va condemnar, que justament demà el Govern demanarà a l'executiu espanyol. L'acte d'entrega del document de la reparació de la memòria de Companys a la néta del president, Maria Lluïsa Gally, l'ha fet el ministre de Justícia de l'estat espanyol, Francisco Caamaño, amb la residència de l'ambaixador a Mèxic. L'acte ha estat presidit per l'ambaixador espanyol a Mèxic, Carmelo Angulo, i hi han assistit un centenar de persones entre els quals hi havia molts exiliats i descendents d'exiliats republicans.
caamaño, saura, reparació, companys
Comparteix
   

En un emotiu acte a l'ambaixada d'Espanya a Mèxic, la neta del president Companys, Maria Lluïsa Gally, ha rebut l'acta de reconeixement de reparació de la memòria del seu avi. El ministre de justícia, Francisco Caamaño, ha fet entrega de l'acta que diu que Companys va ser afusellat per 'raons ideòlogiques' i que fou condemnat per un 'consell de guerra il·legitim'. Gally ha declarat que està 'molt satisfeta' per la reparació, però el que vol és la nul·litat del judici que condemnà al seu avi.

El conseller d'interior i de relacions institucionals, Joan Saura, que s'ha desplaçat a Mèxic per assistir a l'acte, ha declarat que la reparació de la memòria 'és un primer pas' pel que realment es vol, que és 'la declaració de la nul·litat' del judici de Companys. Saura ha afirmat que és un acte ple de 'simbolisme' i molt important tant per la política com per la democràcia. I ha afegit que amb aquest reconeixement i la futura nul·litat es fa 'justícia' a tots els represaliats pel franquisme.

El conseller d'interior ha explicat que el dia 15, coincidint amb el 69 aniversari de l'afusellament de Companys, es farà un consell de govern extraordinari per a fer una declaració per a que el fiscal general de l'estat demani la nul·litat del judici al tribunal suprem. Saura ha finalitzat la seva intervenció remarcant que l'oblit d'actes com l'afusellament de Companys seria una 'victoria del franquisme' i a assegurat que la reparació i futura anul·lació del judici el que fan és 'tancar ferides'.

Per altra banda Caamaño ha afirmat que la declaració de reparació de la memòria històrica és un acte de una 'gran importància' i que ja 'és qüestió' de cada persona si vol demanar la nul·litat del judici per la via judicial. Caamaño ha explicat que la llei de memòria, de la qual es desprèn la reparació de Companys, declara que les sentències no són vàlides i que no ho sentència un jutge, si no, el parlament del govern espanyol.

El desplaçament per part del conseller d'interior, que ha coincidit amb el ministre de justícia de viatge oficial, ha reconegut Saura, que ha estat una deferència cap a Gally, que per motius laborals no es podia desplaçar a Madrid.

A l'acte hi han assistit un centenar de persones entre elles exiliats de renom com el filòsof, fill de Joaquim Xirau, Ramon Xirau, el president de l'Orfeó Català de Mèxic, Xavier Torroja, la filla d'Agustí Pi-Sunyer, saga de catalans exilitas a Mèxic, Tona Pi-Sunyer, o la viuda del filòsof Eduard Nicol, Alicia Nicol.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.