directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 19:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern 'compleix amb la seva obligació' en demanar la nul·litat del judici a Companys

Montilla adverteix que 'no hi haurà cap raó per desistir fins que s'aconsegueixi

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Govern ha formalitzat aquest dijous la petició per tal que la Fiscalia General de l'Estat plantegi un recurs per a la revisió de la sentència dictada pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques contra el president Lluís Companys, i també de la sentència del consell de guerra que el va condemnar a mort. Després d'una sessió extraordinària del Consell de Govern, Montilla ha llegit una declaració institucional acompanyat pels consellers i ha assegurat que la Generalitat no desistirà fins que s'aconsegueixi l'anul·lació del judici a Companys. Aquesta formalització es produeix, a més, quan es compleixen 69 anys de l'afusellament del president de la Generalitat.
govern, nul·litat, judici, lluís companys, president
Comparteix
   

Montilla ha recordat que ja fa un any va assegurar que faria tot el jurídicament necessari i políticament convenient per a aconseguir la nul·litat, que ha definit com un 'pas imprescindible per a la plena restitució de la memòria del president, però sobretot com un acte de justícia congruent amb la declaració d'il·legitimitat de les lleis i judicis franquistes'

Aprofitar les 'escletxes polítiques i jurídiques'

Ha indicat que l'aprovació de la Llei de memòria històrica va obrir 'escletxes polítiques i jurídiques' per rehabilitar la figura de Companys, i ara s'han d'aprofitar per aconseguir la nul·litat del judici. 'El mur immoral, indigne i il·legal que encara s'alçava impunement pot ser enderrocat de manera definitiva', ha proclamat. 'Als qui pensaven que Catalunya desistiria o es resignaria, els hem de dir que encara esperem el darrer gest que el poble de Catalunya reclama', ha continuat el president, que ha deixat clar que 'no hi haurà cap raó per desistir fins que s'aconsegueixi l'anul·lació d'aquell judici'.

Dos dies després de lliurar a la néta de Companys una carta de reparació moral, Montilla ha subratllat que el Govern 'compleix amb la seva obligació' al demanar la nul·litat del judici, una oportunitat jurídica que no es desaprofitarà, ha dit. També ha volgut recordar el compromís de milers de catalans que han estat esperant un moment com aquest. 'Sóc conscient de les dificultats que encara resten per vèncer. Però ho aconseguirem. N'estic convençut', ha afirmat.

La lluita per la llibertat i la resistència de tot un poble


Montilla ha destacat que Companys simbolitza la lluita per la llibertat i la resistència de tot un poble en el moment 'més tràgic' de la seva història contemporània, i per això, ha considerat que el compromís de restituir la seva honorabilitat és un 'deure moral i polític'. 'El poble de Catalunya ha perdonat. Però, per un sentit col·lectiu de dignitat, no podem confondre el perdó amb l'oblit', ha advertit.

Tancar aquest 'capítol pendent' que suposa l'anul·lació del judici és la voluntat del Govern, ha conclòs, per honorar el president Companys i també totes aquelles persones que van defensar Catalunya 'al llarg de la negra nit de la dictadura'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
16 d'octubre de 2009, 19.38 h

No perdais más tiempo en crímenes de hace 60 años, al pobre Companys no le servirá de nada.¿ Y quién se cuida de evitar los ERES hoy en Roquetas 550 a la calle? ESTAIS DECEPCIONANDO AL PAIS,TODOS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
LluisC fletxa Banyoles
15 d'octubre de 2009, 22.15 h

DEMANAR NO. EXIGIR.............


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.