directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Senat ratifica la reforma 'exprés' constitucional de PP i PSC-PSOE

ERC i BNG abandonen l'Hemicicle i CiU, PNB i ICV no voten

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El ple del Senat ha donat llum verda aquest dimecres a la reforma de la Constitució per la via d'urgència. PSOE, PP, PSC (adscrit al grup de l'Entesa al Senat) i UPN han sumat els seus vots per rebutjar totes les esmenes dels grups petits i superar les tres cinquenes parts dels vots necessaris per aprovar el text tal com va sortir del Congrés. CiU, PNB, ERC, BNG i ICV han expressat el seu rebuig a una reforma 'exprés' i han denunciat que PSOE i PP han exclòs del procés la ciutadania. Tal com van fer al Congrés, aquestes formacions no han votat, i la reforma ha quedat aprovada per 233 vots a favor i tres en contra (CC i Foro Asturies). Dos senadors del PSOE tampoc han votat.

Comparteix
   


Etiquetes
La modificació de l'article 135 de la Constitució ha superat l'últim escull a les Corts sense cap modificació en una sessió on no hi ha hagut sorpreses. Com va passar divendres passat al Congrés dels Diputats, les dues grans forces espanyoles han comptat amb els vots dels representants del PSC i d'UPN, mentre que la majoria dels partits petits han expressat el seu 'rebuig absolut' a la forma i el fons de la modificació. El president espanyol no ha assistit a la sessió perquè ha man tingut la tradicional audiència dels dimecres amb el rei, i la seva absència ha precipitat la del líder del PP, Mariano Rajoy, que tampoc s'ha desplaçat a la cambra alta.

En el transcurs de les votacions les dues forces espanyoles han rebutjat totes i cadascuna de les 22 esmenes que els grups minoritaris havien pogut sotmetre a votació. També les dues d'ICV que havien superat el sedàs de la Mesa i que pretenien que la reforma se sotmetés a referèndum, així com les de CiU que reclamaven el concert econòmic per a Catalunya. Altres, com les d'ERC i del PNB que reclamaven el dret a l'autodeterminació, ni tan sols s'han pogut votar perquè la Mesa del Senat les va vetar.

15 dies per reclamar referèndum
Els grups que volen sol·licitar un referèndum disposen ara de 15 dies per aconseguir les 26 signatures (10% de la cambra) necessàries perquè prosperi. Si no se'n surten, la reforma es publicarà al BOE.

PSOE i PP diuen que la reforma no lamina l'autogovern
Els portaveus del PSOE i del PP ha utilitzat arguments semblants des de la tribuna d'oradors. Pío García Escudero (PP), ha assegurat que aquesta és una reforma 'oportuna' que contribueix a l'estabilització de l'Estat i que demostra que els dos principals partits espanyols han sabut 'prendre la iniciativa' i superar diferències. Segons Escudero, la reforma no retalla l'autonomia financera de cap territori, sinó que estableix un criteri que beneficia 'el principi d'igualtat de tots els espanyols'. 'Quan existeixen dificultats els vincles de la solidaritat s'han d'estrènyer, i això és el que fa aquesta reforma', ha dit.

Escudero ha afirmat que aquesta no és una reforma 'imposada' sinó que 'des del primer moment ha estat oberta al conjunt de les forces polítiques', però ha celebrat el consens assolit entre les dues principals formacions. Sense citar-lo directament, també ha recordat que portaveus com Duran i Lleida havien demanat insistentment aquest consens per sortir de la crisi, un fet, ha apuntat, que fa que ara no s'entenguin algunes de les crítiques rebudes.

El PSOE nega que la reforma suposi un 'xoc territorial'
La portaveu del PSOE al Senat, Carmela Silva, ha demanat als grups petits que 'estiguin a l'alçada de les circumstàncies' i donin suport a una reforma 'imprescindible' per als 'interessos d'Espanya'. Segons Silva, la modificació de la Constitució 'no limita l'autonomia financera' de les CCAA i els ajuntaments, perquè aquesta és una 'decisió històrica' que 'pren tot el país per a tothom', de manera que 'no es produeix cap xoc territorial ni es debilita ningú'.

En aquest sentit, ha assegurat que ara 'no toca' obrir un debat territorial i sí parlar de com es planta cara a una situació econòmica 'molt complexa'. 'No s'altera la capacitat econòmica de Catalunya, Galícia i País Basc", ha dit, sinó el contrari, 'es garanteix des de l'amor al nostre país'. També ha negat l'oportunitat de sotmetre la reforma a referèndum. 'Amb la situació actual seria totalment contraproduent perquè endarreriria el procés, ens portaria a terminis perillosos i faria créixer la incertesa' en un moment en què cal llançar 'un missatge de confiança en la solvència de l'economia'.

El PSC vota 'sí' malgrat que hagués preferit 'un acord més ampli'
El senador i president del PSC, Isidre Molas, ha defensat la reforma i ha qualificat 'd'exagerades' les crítiques dels qui afirmen que és una modificació 'antisocial', malgrat que ha advertit el PSOE i el PP que hagués estat desitja ble un major consens. Segons ha assegurat, aquesta és una reforma 'de sentit comú' motivada per qüestions de 'credibilitat' de l'Estat al Món que no té res a veure amb les competències de Catalunya, Galícia i Euskadi i sí amb la qualitat de vida dels ciutadans. 'Hem de fugir com sigui de l'enfonsament de l'euro i del rescat, i això es fa en favor dels ciutadans de Catalunya, de l'Estat i d'Europa', ha dit.

En tot cas ha admès que a ell li hagués agradat 'un acord més ampli' i ha demanat a totes les formacions que facin un un 'esforç' per refer els lligams que s'han trencat en aquest procés i 'no es tiri per la borda el consens constitucional', perquè 'aquesta és la nostra força i una base important de la nostra credibilitat'.

Els grups exclosos no voten
Tal com va passar al Congrés la reforma no ha comptat amb els vots de CiU, PNB, ERC, ICV i BNG, que no han premut el botó com a mostra de rebuig. Com van fer al Congrés, ERC i BNG han marxat de l'Hemicicle, mentre que CiU, ICV i PNB s'han quedat però no han votat. CC i Foro Astúries han votat 'no'.

CiU adverteix que PSOE i PP volen recentralitzar l'Estat
El portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, ha recordat que aquesta reforma s'ha fet en menys de 15 dies i s'ha aprovat sense el consens de 1978. 'Ens han demanat que ens afegim a l'acord sense condicions', ha dit, i 'no estem d'acord ni amb la forma ni en el fons de la reforma i per aquest motiu no votarem'. Vilajoana també ha assegurat que l'acord limita l'autonomia financera de les CCAA i ha recordat a les dues grans formacions espanyoles no sumarien prou escons com per aprovar la reforma a Catalunya.

En aquest sentit, ha destacat un article del 'pare' de la Constitució Miquel Roca i Junyent a La Vanguardia que apunta que PSOE i PP estan aprofitant la reforma de la Constitució per 'recentralitzar' l'Estat i per 'tancar el parèntesi que havia obert la Constitució del 78'. Actuacions com aquesta, ha dit, fan que Catalunya se senti 'cada vegada més lluny'. A més, Vilajoana ha recordat que malgrat l'acord del Congrés, la reforma no ha aconseguit calmar els mercats i el diferencial del deute, que continua creixent.

ERC diu que cal preparar-se per 'saltar el mur de la Constitució'
El senador d'ERC Miquel Bofill ha estat una de les veus més dures en aquest debat. Bofill ha afirmat que Catalunya 'ha estat marginada' i 'no se sent representada' en aquesta reforma constitucional 'poc democràtica i antisocial'. 'Ens hem de preparar per saltar el mur de la Constitució', ha dit. Segons Bofill, la reforma limita l'autogovern de Catalunya i no té en compte, per exemple, la necessitat d'equilibrar el dèficit fiscal. El senador d'ERC també ha qualificat 'd'escàndol' que PP i PSOE hagin 'furtat als ciutadans el seu dret a la participació' i ha anunciat que la seva formació impulsarà la recollida de signatures entre els senadors per aconseguir els 26 vots que calen per demanar referèndum.

Bofill ha mantingut una picabaralla amb el president del Senat, Javier Rojo, perquè ha iniciat la seva intervenció en català i no ha canviat de llengua immediatament, com és costum a la cambra alta. Rojo li ha cridat l'atenció i li ha destacat que els treballadors del Congrés que recullen acta de la sessió 'no estaven prenent nota' i els senadors 'no estaven parant atenció' perquè feia la seva intervenció en català. El senador d'ERC li ha demanat que descomptés del seu temps aquesta interrupció -cosa que Rojo no ha fet-, i ha continuat en castellà fins al final del discurs, que ha culminat amb un 'visca Catalunya lliure'.

ICV denuncia que PSOE i PP utilitzen la crisi per 'recentralitzar' l'Estat
El senador d'ICV Joan Saura ha criticat durament una reforma 'regressiva i antidemocràtica' que 'trenca l'esperit del pacte constitucional' i ha recordat que 'milers i milers' de ciutadans catalans se senten cada vegada més allunyats de la Constitució. 'I jo sóc un dells', ha afirmat. L'exconseller ha posat en dubte la utilitat de la modificació per calmar els mercats, i ha denunciat l'esperit 'recentralitzador' de les dues principals formacions espanyoles. 'La crisi s'està convertint en una excusa per recentralitzar l'Estat', ha dit, 'un fet que se suma a la centrifugació del dèficit públic'.

Saura també ha recordat que la negativa del PSOE i del PP de sotmetre la reforma a referèndum arriba en un moment en què el moviment 15-M reclama més participació democràtica. 'Ens diuen que no hi ha temps, però fonamentalment el que no hi ha és voluntat de fer un debat d'aquestes característiques', ha denunciat.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
9 de setembre de 2011, 07.10 h

#8 Almenys CiU i ICV-EUiA no voten diferent a Barcelona que a Madrid. En canvi el PSC a Madrid defensa Espanya, no Catalunya, des de fa trenta anys.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
ull fletxa cat
8 de setembre de 2011, 15.41 h

#7 No veig massa diferències entre el PSC i CiU a nivell nacional, més que de boca. Els fets no avalen CiU com a sobiranista, ni com a nacionalista. Una altra vegada han caigut en les mans del PP, per tant, l'eix dreta-esquerra ha tornat a ser determinant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
8 de setembre de 2011, 13.57 h

Crec que ERC, el meu partit , si més no, s'hauria de replantejar l'Entesa al Senat a les properes eleccions coaligats amb el PSC.Interrogar-nos per què no anar amb CiU...A voltes tinc la sensació de que estem afavorint l'ambigüitat del PSC.Però tanmateix dubto si deixar-los de banda no afavoriria l'escorament d'aquest partit cap a l'espanyolisme.Estareu d'acord en que el tema es delicat
Crec que ens cal reflexionar vers si ni ha arribat el moment de fer un front sobiranista.Em pregunto si ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
8 de setembre de 2011, 10.16 h

La constitucion del pais vei se la poden passar pel cul.
Com si volen posar-hi que el bingo es l´esport nacional i la llengua oficial el llati.
INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ales fletxa Tortosa
8 de setembre de 2011, 08.28 h

La intocable Constitució ejpanyola. La immutable, el full sagrat en que sempre es basaven per negar qualsevol cosa a Catalunya, el mur contra el qual portem més de 20 anys topant... ara resulta que si els fa falta als espanyols es pot tocar!! I en 15 dies!! I sense consens!! i sense referèndum!
Està claríssim que el joc no té normes. Te les pots saltar o modificiar quan vols. Ells ho fan. Doncs ja està, només cal triar: tancament de caixes, declaració d'independència, insubmissió po... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
8 de setembre de 2011, 07.23 h

#3 Totalment d'acord amb el que dius, però jo et puc dir que per desgràcia hi ha independentistes que no estan tan informats com nosaltres i, a les eleccions del Senat, van votar en bloc l'Entesa Catalana de Progrés (sense eliminar els senadors del PSC que ara han votat incondicionalment aquesta reforma de la Constitució). Jo no me n'amago: vaig escollir l'únic senador d'Esquerra que hi havia a la papereta i dos de CDC, perquè votant el Partit Republicà Català podia facilitar l'entrada ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
jordibcn fletxa Barcelona
8 de setembre de 2011, 02.14 h

A m´oblidava de la frase del senador bo sr. Vilajona "El portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, ha recordat que aquesta reforma s'ha fet en menys de 15 dies i s'ha aprovat sense el consens de 1978." al 1978 hi va haver consens? per tant he d´entendre que CiU va subscriure sense recels tota la Constitució, menys mal que el Sr. Rossend Audet, Mossen Xirinachs i Heribert Barrera van salvar-nos l´honor, per cert dos de tres eren d´ERC., però en fi tots tres són patrimoni català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
jordibcn fletxa Barcelona
8 de setembre de 2011, 02.05 h

Doncs jo espero que els catalanistes que voten a partits constitucionalistes siguin dignes i actuin amb dignitat, molt bones les lloançes constitucionals als pares constitucionals srs. Roca i Sole Turà del representant del PSOE, ben segur que no les farà mai dels molt Honorables sr. Audet, Xirinachs i Barrera .


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
7 de setembre de 2011, 22.25 h

Espero que tots els catalanistes que vau votar l'Entesa Catalana de Progrés en bloc (on hi havia el PSC, Esquerra i ICV-EUiA) a les eleccions del Senat l'any 2008, n'estigueu penedits. Si no, no sou dignes d'aquest país, tenint el compte el vot a favor de la Constitució efectuat pel PSC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.