Ofrena floral amb indignats de fons a la tomba de Rafael Casanova
El president Mas, al costat de Carme Chacón, presideix la seva primera Diada a Sant Boi, un acte que compleix 35 anys
Només s'ha fet silenci aquest matí a l'esplanada de davant de l'església de Sant Boi, on jau enterrat Rafael Casanova, quan ha sonat el Cant de la Senyera i s'ha hissat la bandera. A part d'aquest moment la cinquantena d'indignats que s'han apropat però no han pogut accedir a una plaça acordonada pels mossos s'han fet notar fent molt de xivarri. Han protestat durant una Diada de Sant Boi que enguany fa 35 anys. Aquest ha estat el primer que l'ha presidida Artur Mas. Ho ha fet flanquejat, això sí, per la ministra i candidata a encapçalar el PSC a Barcelona, Carme Chacón, pel seu predecessor José Montilla i per una colla d'alcaldes socialistes del Baix Llobregat que, com cada any, han acudit a l'ofrena.
Sempre acostuma a haver grups que acudeixen a l'església de Sant Boi, on jau enterrat l'heroi de la defensa de Barcelona davant de les tropes borbòniques el 1714, per a aprofitar la forta presència d'autoritats i protestar. L'any passat es van notar els efectes la crisi: els protestants eren treballadors d'algunes empreses afectades per un ERO. Enguany s'ha notat el malestar social per la crisi: han estat els indignats els que han pujat el to de les protestes davant del temple de Sant Baldiri.
Els indignats s'han aplegat a la plaça de Catalunya de Sant Boi, l'indret on aquest diumenge fa 35 anys que es va celebrar la Diada que significà un pas determinant en la recuperació de l'autogovern. Des d'allà s'han traslladat al nucli antic de la ciutat, acordonat pels Mossos, mentre les autoritats, com cada any, s'aplegaven a Can Torrent.
Han pogut arribar a l'entrada de la plaça però no entrar-hi perquè el pas estava barrat. I des d'allà han cridat consignes com 'bon cop de falç, defensors de la terra. També han protagonitzat escenes menys elegants, fent mofa per exemple del diputat Josep Maria Llop quan sortia de l'església.
Els indignats fan mofa del diputat invident
'Ha sortit el senyor invident', han comentat pel megàfon, tot al·ludint al fet que Llop, que lidera CDC al Baix Llobregat i exalcalde de la Palma de Cervelló, fou un dels diputats que més destacaren durant l'assetjament al Parlament perquè va denunciar que uns indignats li van voler prendre el seu gos pigall.
Mas, envoltat d'alcaldes i dirigents del PSC
Un cop hissada la Senyera, ja dins de l'església de Sant Baldiri, Artur Mas, el nou president de la Generalitat, ha presidit per primer cop l'ofrena floral. S'ha disputat el protagonisme, això sí, amb Carme Chacón, ministra de Defensa i candidata a encapçalar el PSC a Barcelona a les properes eleccions generals. L'espluguenca és aquests dies és a la seva comarca natal per tal d'impulsar la seva campanya.
Amb Mas presidint l'ofrena acompanyat per l'alcalde de Barcelona i president de l'Àrea Metropolitana, Xavier Trias (CiU), així com el conseller natural de la propera Vallirana, Josep Lluís Cleries, s'ha notat el canvi de poder en un acte que cada any aplega les principals autoritats del país.
L'Honorable, però, ha compartit escenari també amb el seu predecessor, José Montilla. Montilla ha acudit a l'acte i ha dipositat un ram de flors a la tomba de Casanova amb Antoni Fogué, l'expresident socialista de la Diputació de Barcelona, com a membre de l'executiva del PSC. Un cop dipositat el ram, però, s'ha quedat amb les autoritats que presidien l'ofrena.
Els rodejaven una colla d'alcaldes del Baix Llobregat, molts d'ells socialistes i molts d'ells dirigents importants del partit, com Antoni Balmón, líder del PSC al Baix Llobregat i mà dreta de Trias a l'ÀMB, Joaquim Balsera, alcalde de Gavà i flamant president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, o Antoni Poveda, de Sant Joan Despí.
L'alcalde del PP Manuel Reyes fa l'ofrena, però no canta els Segadors
També hi era, però, el batlle de Castelldefels, Manuel Reyes, del PP, que el juny va aconseguir Joan Sau i d'una alcaldia que el PSC no havia perdut en 32 anys. Mentre el seu homòleg i company de partit de Badalona, Xavier Garcia-Albiol, ha desfermat la polèmica anul·lant l'ofrena institucional de la Diada a la seva ciutat, Reyes, molt més moderat, ha dipositat el seu ram a la tomba de Casanova abans d'anar al seu municipi a presidir els actes anuals. Això sí, ha estat dels pocs que no ha cantat els Segadors quan l'himne de Catalunya ha sonat per cloure l'acte.
Igualment, ha acudit a l'ofrena floral David Parada, el secretari d'organització de Plataforma per Catalunya, cap del partit ultra al Baix Llobregat i del grup municipal al ple de Sant Boi, on PxC té tres regidors. L'ofrena, que Parada ha fet amb dos membres més del partit, ha passat desapercebuda i sense incidents, al contrari que en d'altres municipis com l'Hospitalet.